Så sparar hon tusenlappar

SÖSDALA Ensamstående mamman Ellinor Eriksson i Sösdala handlar fullt ätliga livsmedel som annars skulle ha slängts.
Hässleholm • Publicerad 15 januari 2020 • Uppdaterad 14 december 2021
Från en enda kedja på nätet köpte invånarna i Hässleholms kommun ifjol 20 000 kilo mat, som annars skulle ha slängts. Ellinor Eriksson, här med dottern Decibel, är en av dem.
Foto: Kristina Höjendal
Från en enda kedja på nätet köpte invånarna i Hässleholms kommun ifjol 20 000 kilo mat, som annars skulle ha slängts. Ellinor Eriksson, här med dottern Decibel, är en av dem. Foto: Kristina Höjendal

I Sösdala lever hon ensam med sina två små barn i en hyresrätt. Hon är föräldraledig, arbetar deltid och ska börja studera. Ofta gäller det att vända på varje krona.

[contentcards url="https://www.nsk.se/2020/01/15/smartare-forpackningar-ger-mindre-svinn/" one_line="true"]

– Jag kan inte bara handla när jag känner för det. Jag måste se till så att pengarna räcker hela månaden, med hem, barn och bil, säger hon och räcker ett digestivekex till ettåriga dottern Decibel som pockar på uppmärksamheten vid köksbordet.

En gång i månaden beställer Ellinor mat från en webbaserad affär, Mat-smart, som specialiserat sig på att sälja livsmedel som i många fall annars skulle ha slängts, av anledningar som överproduktion, förpackningsbyten, att det rör sig om säsongsvaror eller att varan har kort eller passerat bäst före-datum.

Den som väl börjat inse att det mesta går att använda finner dessutom på nya lösningar.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.