Annons

Smartare förpackningar ger mindre svinn

Hässleholm – Förpackningar är inte bara av ondo. Det konstaterar Annica Hansson Borg som är miljö- och kvalitetschef på Bergendahls i Hässleholm. Och när det gäller kött kan syrefria förpackningar få varan att hålla tre gånger så lång tid och köttet blir dessutom mörare när syret försvinner.
Hässleholm • Publicerad 15 januari 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

I en butik finns det åtskilliga moment att jobba med om man vill hålla ner matsvinnet.

Känsligast och svårast att hantera är frukt och grönt. Produkterna som för det mesta säljs i lösvikt har svårt att hålla sig fräscha en längre tid och stora volymer säljer mer.

Annons

[contentcards url="https://www.nsk.se/2020/01/15/sa-sparar-ellinor-tusenlappar-pa-mat/" one_line="true"]

Ett annat exempel är tomater som man ofta köper i askar. Även här handlar det om en känslig vara som får en längre hållbarhet när de får färre stötar.

Annons

Mejeri, ost och chark har också begränsad datum. Här använder butiken ett system som heter ”why waste”. Den ansvarige för avdelningen får en indikation i en app som visar att varor håller på att gå ut i datum och på vilka hyllor dessa står. Då kan varorna plockas ut och säljas till ett reducerat pris.

Vad händer då med mat som inte säljs?

Att få tillgång och efterfrågan att gå jämt ihop kan vara svårt.

Annons

– Tygkassar kan man i stället använda till att bära böcker och inneskor i, tillägger Annica Hansson Borg.

Annica Hansson Borg säger att man försöker att rädda det som inte gått sönder på pallen. Om konsumentförpackningen är trasig kastas varan, men om det bara är den yttre förpackningen kan det säljas till butik till ett reducerat pris.

Men ibland går det även mode i mat. En produkt som sålt mycket blir helt plötsligt inte lika intressant. Och då går inte ekvationen ihop. Men målet är trots allt att maten ska hinna konsumeras, på ett eller annat sätt.

bild 1/5
Syrefria förpackningar gör att köttet håller tre gånger längre. Foto: Stefan Sandström
Frukt och grönt är den största utmaningen när det gäller matsvinn säger Annica Hansson Borg. Det mesta säljs i lösvikt och det innehåller mycket vatten. Foto: Stefan Sandström
Inplastade gurkor har betydligt längre hållbarhet än de utan plast. Foto: Stefan Sandström
Frukt och grönt som har fläckar och skador säljs till ett betydligt billigare kilopris. Foto: Stefan Sandström
Från och med den 1 maj blir det skatt på påsar till frukten. Kostnaden blir 30 öre per påse. Foto: Stefan Sandström
Syrefria förpackningar gör att köttet håller tre gånger längre. Foto: Stefan Sandström
Frukt och grönt är den största utmaningen när det gäller matsvinn säger Annica Hansson Borg. Det mesta säljs i lösvikt och det innehåller mycket vatten. Foto: Stefan Sandström
Fakta:

Matsvinn

Matproduktion står för en betydande del av vår miljöpåverkan. Exempelvis krävs det 140 liter vatten för att producera kaffebönor till en kopp kaffe och stora mängder ved eller olja för att torka kaffebönorna. Det är resurser som går till spillo tillsammans med kaffet som hälls ut i vasken.

Mindre matsvinn bidrar till att energianvändning, råvaruförbrukning och utsläpp vid produktion, transport och hantering av livsmedel minskar. Sett utifrån ett större perspektiv skulle maten kunna räcka till fler personer utan bidra till en ökad miljöpåverkan.

Källa: Naturvårdsverket

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons