Smartare förpackningar ger mindre svinn
I en butik finns det åtskilliga moment att jobba med om man vill hålla ner matsvinnet.
Känsligast och svårast att hantera är frukt och grönt. Produkterna som för det mesta säljs i lösvikt har svårt att hålla sig fräscha en längre tid och stora volymer säljer mer.
[contentcards url="https://www.nsk.se/2020/01/15/sa-sparar-ellinor-tusenlappar-pa-mat/" one_line="true"]
Ett annat exempel är tomater som man ofta köper i askar. Även här handlar det om en känslig vara som får en längre hållbarhet när de får färre stötar.
Mejeri, ost och chark har också begränsad datum. Här använder butiken ett system som heter ”why waste”. Den ansvarige för avdelningen får en indikation i en app som visar att varor håller på att gå ut i datum och på vilka hyllor dessa står. Då kan varorna plockas ut och säljas till ett reducerat pris.
Vad händer då med mat som inte säljs?
Att få tillgång och efterfrågan att gå jämt ihop kan vara svårt.
– Tygkassar kan man i stället använda till att bära böcker och inneskor i, tillägger Annica Hansson Borg.
Annica Hansson Borg säger att man försöker att rädda det som inte gått sönder på pallen. Om konsumentförpackningen är trasig kastas varan, men om det bara är den yttre förpackningen kan det säljas till butik till ett reducerat pris.
Men ibland går det även mode i mat. En produkt som sålt mycket blir helt plötsligt inte lika intressant. Och då går inte ekvationen ihop. Men målet är trots allt att maten ska hinna konsumeras, på ett eller annat sätt.
Matsvinn
Matproduktion står för en betydande del av vår miljöpåverkan. Exempelvis krävs det 140 liter vatten för att producera kaffebönor till en kopp kaffe och stora mängder ved eller olja för att torka kaffebönorna. Det är resurser som går till spillo tillsammans med kaffet som hälls ut i vasken.
Mindre matsvinn bidrar till att energianvändning, råvaruförbrukning och utsläpp vid produktion, transport och hantering av livsmedel minskar. Sett utifrån ett större perspektiv skulle maten kunna räcka till fler personer utan bidra till en ökad miljöpåverkan.
Källa: Naturvårdsverket