Kontantlöst ett problem

Debatt Kontanterna försvinner i snabb takt och det får konsekvenser för oss alla: dte passar inte alla att betala med digitala medel.
Debatt • Publicerad 16 januari 2020 • Uppdaterad 14 december 2021
Kontanter är viktiga. Foto: TT
Kontanter är viktiga. Foto: TT

Kontanterna försvinner i snabb takt och det får konsekvenser för oss alla. En fråga som ofta hamnar i skymundan är hur ett kontantlöst samhälle påverkar vår personliga integritet.

Kontanter är i dag det enda betalningsmedlet som vi själva kontrollerar, där ingen tredje part behöver vara inblandad vid köp. Alla digitala transaktioner ägs av banker eller kommersiella betaltjänstbolag. Förutom att dessa företag kan ta ut avgifter utan att vi har möjlighet att hindra det, kan de kartlägga oss och våra köpvanor i minsta detalj. Kartläggningar som det finns stora ekonomiska värden i och som i sin tur kan säljas vidare.

Allt fler inser vidden av den digitala spårning som kommersiella aktörer riktar mot oss. Allt vi skriver, läser, delar – och köper – lagras i detaljerade profiler. Att just du ”inte har något att dölja” spelar mindre roll för någon som har goda skäl att slippa bli spårad. Dessutom kan inte förutspå hur och av vem personuppgifter, data och beteendemönster kan komma att användas i framtiden.

Det är inte bara brottslingar som har skäl att hålla saker för sig själva. Avgifter vi betalar, resor vi bokar eller mediciner vi köper kan samtliga skvallra om känsliga aspekter av våra liv. Långt ifrån alla vill avslöja sin sexuella läggning, politiska åsikt eller vilka sjukdomar de lever med.

Lägg därtill att artificiell intelligens, AI, inom en snar framtid kommer att rullas ut på bred front. Inte bara för att rekommendera vilken tv-serie du bör kolla på, utan för att bestämma försäkringspremier och ge lånelöften.

Ett försäkringsbolags AI-system skulle exempelvis kunna tolka frekventa besök till den lokala pizzerian som ett tecken på en ohälsosam livsstil. Därför höjs din försäkringspremie.

Med bakgrund mot detta är det välkommet att riksdagen har uppmanat regeringen att tillsätta en utredning om kontanternas roll som betalningsmedel. En utredning som även ska titta närmare på frågor om personlig integritet. Men det är bråttom – utvecklingen drivs på av de som tjänar på den och det går väldigt snabbt.

Att vi hamnat där vi är nu beror på en rad icke-beslut där utvecklingen rullat på utan att någon tagit ansvar för vart vi är på väg. Om vägens ände är ett kontantlöst samhälle innebär det främst en stor orättvisa mot dem som av olika skäl behöver ha kontanter som sitt betalningsmedel, men det skulle även vara ett hårt slag mot allas personliga integritet.

Vi uppmanar därför regeringen att skyndsamt tillsätta den utredning som riksdagen begärt. Det behövs en ny lagstiftning som möter hoten vid alltmer digitaliserade betalningar. Ytterst handlar det om grundvärden i ett öppet samhälle.

Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter Björn Eriksson, talesperson för Kontantupproret
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.