Annons

Solbrinken flyttar BVC till sjukhuset

Hässleholm Vårdcentralen Solbrinken har vuxit ur lokalerna på Ljungdala och flyttar BVC till sjukhuset i februari. Där förstärks arbetet med de nyblivna föräldrarna.
Hässleholm • Publicerad 16 januari 2020 • Uppdaterad 15 december 2021
Anette Larsson verksamhetschef på Solbrinken är glad för att fler listar sig på vårdcentralen.                           Stefan Olofson/Arkiv
Anette Larsson verksamhetschef på Solbrinken är glad för att fler listar sig på vårdcentralen. Stefan Olofson/Arkiv

– Vi har en positiv trend på Solbrinken med allt fler som listar sig hos oss, berättar Anette Larsson, verksamhetschef för Solbrinken.

Hon har fortsatt behov av fast anställda sjuksköterskor och läkare, även om läget är långt från akut. Solbrinken har gått från noll till fem fasta allmänläkare inom loppet av ett par år. Alla jobbar inte full tid.

Annons

Anette Larsson behöver några läkare till på full tid för att bemanna upp vårdcentralen. Tack vare de fem allmänläkarna kan Solbrinken ta emot ST-läkare, som förhoppningsvis väljer att stanna när de är färdiga specialister.

– Jag hade önskat att jag hade ett större hus, men det har jag inte. Vi driver utveckling av vården med möjlighet till fler anställda. Sjukgymnastiken har expanderat på Solbrinken. Frågan om att utlokalisera någon verksamhet har aktualiserats och då blev det BVC, som ju tar emot friska barn, berättar Anette Larsson.

3 februari flyttar barnavårdscentralen med en arbetsterapeut, en kurator, tre BVC-sjuksköterskor och tre BVC-läkare till Esplanadgatan 13B på sjukhuset.

– Läkarna är inte stationerade hela tiden på BVC. de kommer att alternera mellan Solbrinken och BVC, förklarar Anette Larsson.

De nya lokalerna gör det möjligt att rekrytera en psykolog också.

– Psykisk ohälsa ökar och BVC kan hjälpa till i det psykosociala stödet, säger Anette Larsson.

BVC på Solbrinken är med i projektet ”Växa tryggt” som är ett utökat hembesökssprogram, som erbjuds nyblivna förstagångsföräldrar.

Modellen kommer från förorten Rinkeby i Stockholm med stora socioekonomiska behov hos de som bor där. Regeringen gillade modellen så mycket att man avsatte 13 miljoner för att sprida arbetssättet i hela landet.

Barn som kommer från en tuffare socioekonomiskt bakgrund löper större risk för en sämre hälsoutveckling på sikt och för att utjämna hälsoskillnader behövs tidiga insatser för de yngsta barnen, i samverkan mellan fler aktörer.

– De som fått sitt första barn erbjuds ett utökat hembesöksprogram med tandvård, mödravård och föräldrarådgivare. Teamet följer familjen under en längre tid, istället för att bara en BVC-sköterska gör ett eller ett par besök.

Annons

Det är också en trygghet för nyanlända familjer, som inte finns med i projektet ännu.

Fyra barn ingår i dag i Växa trygg-projektet. De blir fler efterhand, hoppas Anette larsson och hennes medarbetare.

– Det känns verkligen bra att vi kan göra detta nu, fast drömmen är ju att samla allt under ett tak. BVC får de lokaler de behöver nu för att kunna utöka vården, säger Anette Larsson.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons