Nöje

Johnny Bode-pris till Svenska Akademien och Zlatan

Foto: TT och Wikipedia Commons
Artikel Nöje Årets Johnny Bode-pris går i år till Svenska Akademien.Men även Zlatan Ibrahimovic får ett hedersomnämnande av sällskapet som varje år uppmärksammar den skandalomsusade artisten.

Johnny Bode-priset delas årligen ut till en någon som, enligt sällskapet,  under året agerat i kompositören, sångaren och artisten Johnny Bode-Delgadas anda, "på så vis att han eller hon trampat i klaveret, skapat en skandal eller på annat underhållande vis visat fräckhet och ställt till det för sig själv och sin omgivning".

2020-års pris går nu till Svenska Akademien som enligt Johnny Bode-sällskapet har en "imponerande lång och konsekvent historia av skandaler, jäv, intriger och allmänt kreativ moralisk flexibilitet".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Svart kvinna sköts ihjäl – polis åtalas

Människor i Louisville i väntan på åtalsbeskedet.
Foto: Darron Cummings/AP/TT
Utrikes
Utrikes

I mars i år sköts den svarta kvinnan Breonna Taylor ihjäl av polisen i Louisville, Kentucky. Nu har en åtalsjury beslutat att en polis av de tre inblandade poliserna ska åtalas för dödsskjutningen.

Dödsskjutningen av Breonna Taylor tillsammans med bland annat George Floyds död ledde till stora protester mot polisens övervåld och krav på rättvisa.

Inför åtalsbeskedet har borgmästaren i Louisville infört ett nattligt utegångsförbud.

26-åriga Breonna Taylor sköts till döds i sitt hem när hon låg och sov. Tre civilklädda poliser tog sig in i lägenheten med anledning av en narkotikautredning.

I bostaden utbröt en skottlossning mellan Breonna Taylors pojkvän och poliserna. Pojkvännen säger att han trodde det var ett inbrott och att han sköt i självförsvar. Hon träffades av polisens kulor och dödades. En polis skadades också. Ingen narkotika hittades i lägenheten.

En av de tre poliserna har avskedats medan de andra två är avstängda. Enligt amerikanska medier är det den avskedade polisen som nu har åtalats.

Utrikes

Farlig brandkombination ökar i USA

Kamp mot bränder i Kalifornien. Arkivbild.
Foto: Noah Berger
Utrikes
Utrikes

Risken för skogsbränder ökar dramatiskt när en extrem värmebölja inträffar samtidigt som extrem torka. En ny amerikansk studie visar att sådana sammanträffanden har blivit betydligt vanligare de senaste 50 åren i stora delar av USA; framför allt i västra USA, men även i delar av östra USA.

Studien visar även att kombinationen av torka och värmeböljor drabbar allt större sammanhängande geografiska områden.

Det nya med studien är att forskarna har undersökt hur ofta dessa fenomen har inträffat samtidigt. Tidigare analyser där förekomsten av torka respektive värmeböljor har analyserats var för sig har inte visat samma ökning.

Forskarna konstaterar också att det här tidigare har drivits på av utebliven nederbörd, men att det under de senaste decennierna i stället är ökande temperaturer som har varit den pådrivande faktorn.

Studien, som publiceras i tidskriften Science Advances, bygger på observationer drygt 120 år tillbaka i tiden.

Sport

Nordén inför VM-loppet: "Älskar banan"

Lisa Nordén, enda svenska i tempoloppet när VM inleds på torsdagen. Arkivbild.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
Sport Pandemin stoppade mästerskapet i Aigle-Martigny, Schweiz, men flytten till Bologna räddade årets cykel-VM.
Först på programmet står damernas tempolopp.
"Vilken bana. Jag älskar den", skriver Lisa Nordén på Twitter.

Triathlonstjärnan, som på senare år framgångsrikt kombinerat simma-cykla-springa med att enbart trampa, är enda startande svenska i torsdagens lopp.

Under onsdagen fick hon chansen att känna på vad som väntar. Nordén verkade hänförd av bansträckningen utanför Bologna. Inte minst med målgången inne på Formel 1-banan Autodromo Enzo e Dino Ferrari i Imola.

"Det är snabba vägar de sista kilometerna", skriver hon på sitt Instagramkonto.

Tempoloppet mäter 31,7 kilometer. Det kommer att gå undan i stort sett hela tiden.

"Jag ser verkligen fram emot att tävla på de här vägarna", twittrar Nordén.

Vann tävling i söndags

OS-silvermedaljören från London 2012 är uppenbarligen i god fysisk form. Så sent som i söndags vann hon triathlontävlingen Pushing Limits Race i Ratingen, Tyskland.

"Återhämtningen har varit riktigt bra och benen känns lätta. Det är spännande att vara här", skriver Nordén på Instagram.

Förra årets 14:e-plats i tempoloppet i Harrogate i Yorkshire räckte inte för att Nordén skulle kvala in till OS i Tokyo. Nu är målet att förbättra placeringen.

På fredag är det dags för Tobias Ludvigsson i herrarnas tempo.

– Det kommer att gå fort. De kör i en dalgång med en svag stigning fram till vändpunkten, sedan tillbaka. Rak väg, få svängar. Kan passa bland annat Ludvigsson, säger expertkommentatorn och tidigare proffscyklisten Fredrik Kessiakoff till SVT.

Linjelopp utan Fahlin

I helgen avgörs linjeloppen, först ut är damerna på lördag med den svenska trion Hanna Nilsson, Wilma Olausson, och Julia Borgström. 14 mil med en höjdskillnad på 2 750 meter väntar. Emilia Fahlin skulle ha kört, men tvingades till en operation i förra veckan. Lucas Eriksson är ende svensk i herrarnas lopp över 28,8 mil med en total stigning på fem kilometer.

– En klassisk bana där allroundåkarna gynnas. Här vinner ingen spurt- eller bergsspecialist. Två tuffa klättringar, små, smala vägar. Det lär inte bli stora klungor vid målgång. Vädret blir en utmaning. När VM inleds är det 27 grader och sol, men i helgen blir det svalare och regn, säger Fredrik Kessiakoff till SVT.

Henrik Skiöld/TT

FAKTA

Fakta: Så avgörs cykel-VM

Plats: Bologna, Italien.

Program:

Torsdag: Damernas tempolopp. Svensk deltagare: Lisa Nordén.

Fredag: Herrarnas tempolopp. Sv delt: Tobias Ludvigsson.

Lördag: Damernas linjelopp. Sv delt: Hanna Nilsson, Wilma Olausson, Julia Borgström.

Söndag: Herrarnas linjelopp. Sv delt: Lucas Eriksson.

Utrikes

Vattenkanoner efter Lukasjenkos presidented

Kravallpolis i Belarus huvudstad Minsk för bort en demonstrant som protesterar mot att Aleksandr Lukasjenko svurit presidenteden tidigare under dagen.
Foto: Tut/AP/TT
Utrikes
Utrikes Aleksandr Lukasjenko har svurits in som Belarus president på nytt – trots de stora protesterna och under stort hemlighetsmakeri.
Oppositionen undrar: Var är alla firande belarusier?

Flera hundra människor närvarade vid ett evenemang i Självständighetspalatset i Minsk, rapporterar landets strängt styrda nyhetsbyrå Belta. Efter veckor av protester och efter att stora delar av omvärlden underkänt det senaste valet sker ceremonin utan föregående varsel.

Stora delar av centrala Minsk spärrades av och inga människor släpptes nära palatsområdet, enligt den oberoende nyhetssajten Tut.by. Inför ceremonin uppges en rad bussar med täckta fönsterrutor ha anlänt till palatset. Lukasjenko själv anlände i en kortege med kraftig polisbevakning som rullade fram längs tomma avenyer.

Vattenkanoner mot demonstranter

Under kvällen rapporterade Reuters att tusentals människor givit sig ut på gatorna i Minsk för att protestera mot Lukasjenko och ceremonin tidigare under dagen.

Kort därpå kom rapporter från ögonvittnen att polis skjutit med vattenkanoner mot demonstranter samt att flera personer gripits.

Tidigare hade oppositionen manat demonstranter att börja använda civil olydnad som verktyg vid protesterna. Oppositionen kräver också ett nytt presidentval så snart som möjligt.

Det som sker saknar motstycke, enligt Pavel Latusjko, som sitter i det övergångsråd som bildades för att få till ett maktskifte med fredliga medel.

– Den avgående presidenten, som påstår sig ha fått över 80 procent av rösterna, har genomfört en specialinsats för att svära in sig själv. Med Omons (särskilda insatspolisens) beskydd, under hemliga förhållanden och inför en liten krets av hastigt inkallade tjänstemän. Var är de firande medborgarna? Var är diplomatkåren?

– I dag är han inte längre president i Belarus. Han är bara ledare för Omon, som har en handfull personer i tjänst utan uniformer och gradbeteckningar på Belarus gator, säger Pavel Latusjko till Tut.by.

Slår ned protester

Diktatorn Lukasjenko utropade sig till valsegrare i augusti baserat på ett kraftigt ifrågasatt valresultat. Sedan dess har enorma protester skakat Belarus. Stats- och säkerhetsapparaten har svarat med att gripa tusentals människor och en lång rad oppositionella ledare hålls ännu fängslade. Flera har drivits i exil av säkerhetstjänsten.

Rapporterna och vittnesmålen om tortyr och övergrepp mot demonstranter är många och vid demonstrationerna har mängder av människor förts bort av maskerade män och körts iväg i anonyma bilar.

I sitt anförande vid ceremonin talade Aleksandr Lukasjenko om protestyttringarna i dåtid och beskrev det hela som en svår period för Belarus som slutat med att man trots allt "segrat".

– Jag kan inte och jag har ingen rätt att överge belarusierna, sade han, enligt ett officiellt referat.

Erkänns inte

EU och USA har aviserat sanktioner mot den belarusiska regimen. Lukasjenko får å andra sidan stort stöd från Ryssland, ekonomiskt och mer därtill, för att stå emot påtryckningarna.

Tyskland meddelar att man inte erkänner Lukasjenko som Belarus ledare och Litauens utrikesminister beskriver det hela som en fars.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) anser att den plötsliga och ljusskygga ceremonin bara understryker att Aleksandr Lukasjenko saknar demokratiskt mandat. Hon skriver på Twitter att valet i augusti varken var fritt eller rättvist.

"Vi kommer att fortsätta hålla honom ansvarig för våldet och förtrycket mot oppositionella och fredliga demonstranter", skriver Linde.

Martin Mederyd Hårdh/TT

Aleksandr Lukasjenko svor presidenteden i Självständighetspalatset på onsdagen.
Aleksandr Lukasjenko svor presidenteden i Självständighetspalatset på onsdagen.
Foto: Andrei Stasevich /AP/TT

FAKTA

Fakta: Protesterna i Belarus

Belarus 66-årige president Aleksandr Lukasjenko har suttit vid makten i den tidigare Sovjetrepubliken sedan 1994, och brukar kallas Europas sista diktator.

Efter presidentvalet den 9 augusti 2020 – då Lukasjenko utropade sig till segrare och hävdade att han vunnit 80 procent av rösterna – utbröt protester av en omfattning som inte skådats sedan Sovjetunionens upplösning.

Tusentals personer har sedan dess gripits och vittnesmålen om polismisshandel och tortyr är många.

Inrikes

Fem anhållna i bedrägerihärva i Västsverige

Fem personer i Västsverige har anhållits misstänkta för grovt bedrägeri och penningtvätt. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Inrikes
Inrikes

Fem personer i Västsverige har anhållits misstänkta för grovt bedrägeri och penningtvätt, rapporterar Göteborgs-Posten.

– Vi har fem anhållna. Huvudmannen för grovt bedrägeri och resten för penningtvättsbrott, säger åklagare Martin Elofsson till tidningen.

Personerna som är i åldrarna 30-40 år greps i samband med en koordinerad räd mot flera platser i Göteborgsområdet med omnejd, skriver tidningen.

En huvudman misstänks ha lurat olika företagare på miljonbelopp, och därefter tvättat pengarna med hjälp av flera inblandade personer.

– I det här fallet finns det inga misstankar om att personerna har anknytning till grov organiserad brottslighet, säger kommissarie Magnus Lindegren, chef för bedrägerisektionen i polisregion Väst, till GP.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Hässleholm

Bensonska huset blir restaurang och vinbar

Ett ”utedass” har designats till bakgården. Men gäster får använda toaletterna inne i huset då ”dasset” bara ska fungera som en trevlig fasad för att dölja ventilationsrör.
Foto: Stefan Sandström
Hässleholm
Hässleholm Det Bensonska huset på Första Avenyen i Hässleholm har länge varit stängt för allmänheten. Nu hoppas ägaren Åke Johansson inom kort kunna bjuda in hässleholmarna till en restaurang och vinbar i den historiska byggnaden, som ska återuppstå i nygammal form.

Förutom en ny hiss, som för tankarna till nybyggda lägenhetshus, är allt annat i det Bensonska huset inrett i sekelskiftesstil. I huset, som i slutet av 1800-talet byggdes av orgelmakaren August Benson, pågår just nu renoveringens slutskede.

Åke Johansson, som köpte huset för sju år sedan, visar tidningen runt i husets alla rum och vrår. Han lyfter undan skyddande pappmattor och visar golv i röd-vita mönster, allt i sekelskiftesstil. En byggarbetare monterar upp en plåtdel i taket i det blivande restaurangköket.

Renoveringen av Bensonska huset i Hässleholm.
Foto: Stefan Sandström

På första våning ska det bli en restaurang. På bottenplan blir det en vinbar, som kanske får heta ”Orgelbaren”, skrattar Åke Johansson till, men namnet är inte bestämt.

Han har valt att inte slå ut väggarna utan behålla den gamla planlösningen i den tänkta restauranglokalen.

– På så sätt kan gäster välja om de vill äta i ”kammaren”, ”köket” eller ”stuan”. Tanken är att komma hit i mindre sällskap, säger han.

Åke Johansson köpte Bensonska huset för sju år sedan.
Foto: Stefan Sandström

Åke Johansson gestikulerar mot ett utrymme strax utanför köket, nära entrédörren en liten trappa upp från ytterdörren.

– Här kanske det blir en bardisk av en gammal orgel.

För inte bara den gamla stilen vill han bevara, även en del av husets historia ska integreras i huset. Fem Benson-orglar har Åke Johansson lyckats införskaffa, en av dem är från hans föräldrahem. De hoppas han kunna placera ut i några av husets alla rum.

– Min önskan är att hässleholmarna ska få ta del av det här huset som varit stängt så länge. Det är det jag hoppas ska göra att det känns värt, säger Åke Johansson.

För det har kostat en del. Istället för att riva och bygga nytt har han satsat på att renovera från grunden. Grunden har behövt stabiliseras och fuktisoleras och de har även fått gräva en meter ner i marken för ventilation och annan installation. Vad budgeten legat på är Åke Johansson hemlighetsfull med.

– Men jag kan säga som så, att det kostat minst 10 000 kronor mer per kvadratmeter att renovera än att bygga nytt, säger han.

Projektet är å andra sidan främst något som han gör mer med hjärta än med hjärna, säger han.

– Jag ville rädda huset. Men jag förstår att folk river hus istället för att renovera, om man ser till det ekonomiska.

På bottenplan blir det en vinbar.
Foto: Stefan Sandström

De flesta av de gamla fönstren och dörrarna är kvar, men restaurerade. Bara några fåtal har man fått byta ut som inte gått att rädda. En del dörrar har bytts ut för att upprätthålla brandsäkerhet, men även de har gjorts i efterliknande sekelskiftesstil.

Även ett orangeri har byggts intill det gamla garaget på baksidan med tillhörande utebar. Ett trädäck brer ut sig som en liten scen under den stora blodlönnen.

– Den ser vi lite som ett parasoll för hela trädgården, säger han om trädet med de vinröda löven som vajar över innergårdens gräsmatta.

Några delar av huset står i princip klara, så som lägenheten på andra våning. Där pryds väggarna av sekelskiftestapeter i detaljerade mönster. Även dottern Evelina Ehrnlunds frisersalong är i fullt bruk på andra våning, som tidningen tidigare skrivit om.

Sekelskiftesstil i lägenheten på andra våning.
Foto: Stefan Sandström

Så småningom hoppas Åke Johansson inte bara hitta en krögare till restaurangen, utan snarare en entreprenör. Planerna är stora och tankebanorna hos Åke Johansson cirkulerar kring att göra huset till en plats för mat, försäljning, musikevenemang i trädgården och kanske även en plats för begravningskaffe, med kyrkan så pass nära, berättar han.

Den nyrenoverade lägenheten hoppas Åke Johansson att krögaren, vem det nu blir, ska kunna bo i. Eller så hoppas han kunna använda den som festvåning. Det är ännu inte bestämt.

– Vi får bli färdiga med restaurangen först, säger han.

Utebaren i orangeriet.
Foto: Stefan Sandström

Just att se liv i huset igen ser han som en stor belöning.

– Jag vill se det när det öppnar och när det är igång. Det är det som är det roliga.

Bygget skulle varit klart för ett år sedan, men nu hoppas Åke Johansson det ska vara färdigbyggt till jul.

Han säger att han inte tror på att göra restaurangen till ett lyxhak à la Daniel Berlin.

– Det ska vara för hässleholmare som går ut och äter. Det får vara vettiga priser men inte allt för högt, säger han.

FAKTA

Bensonska husets historia

Bensonska huset byggdes efter att en stor brand härjat från Stortorget upp längs Första Avenyen år 1893. Orgelmakare August Bensonshus längst upp mot kyrktorget var det sista som brann. Han byggde nytt och 1894-95 stod tegelbyggnaden med koppargröna foder och portar klart. Här bodde familjen kvar på ovanvåningen ända fram till 1942. Då köptes huset av lärarparet Ruth och Gustaf Widell.

Deras dotter, Anne-Christine Widell, bodde kvar i huset fram till sin död 2013. Huset lämnades till försäljning och köptes efter budgivning av Åke Johansson och en kompanjon.

I slutet på 1920-talet hyrde Mikael Bergendahl en av husets fyra lägenheter. I källaren startade han margarinförsäljning, en rörelse som lade grunden till dagens Bergendahls.

Källa: Norra Skåne/Torsten Karlson

Kultur och nöje

Sångerskan Juliette Gréco död

Den franska sångerskan och skådespelaren Juliette Gréco har dött vid 93 års ålder. Arkivbild.
Foto: Hanssen, Eystein/NTB
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den franska sångerskan och skådespelaren Juliette Gréco har dött vid 93 års ålder, skriver Le Figaro. Hon inledde sin karriär, som pågick under mer än 70 år, under 1940-talet som sångerska på Paris kaféer i området Saint-Germain-des-Prés – en populär träffpunkt för anhängare till existentialismen. Juliette Gréco blev där också vän med personer från Paris kulturliv som författaren och poeten Boris Vian och sångaren och kompositören Serge Gainsbourg.

Under 1950- och 1960-talet medverkade Gréco även i ett antal franska och internationella filmer, däribland "Och solen har sin gång" (1957), "Ett moln på min himmel" (1957) och "Onkel Toms stuga" (1965).

Åren 1966–1977 var hon gift med den franske skådespelaren Michel Piccoli.

Östra Göinge

Glimåkras företag prisades

Årets företagare i Östra Göinge, Magnus Karlsson, Glimåkra.
Foto: Susanne Gäre
Östra Göinge
Wanås Glimåkra fick full pott när årets företagare skulle utses. Årets företagare, Årets Queenia och Årets Unga företagare. Alla bor de i Glimåkra.

På onsdagskvällen delades prisen till årets företagare ut på restaurangen på Wanås restaurang. Uppklädda och förväntansfulla fyllde de restaurangen. Danne Stråhed var konferencier och efter att ha ätit tillsammans delades prisen ut.

Magnus Karlsson, Glimåkra, blev Årets företagare. Han driver Eltjänst syd sedan 2011 och hade med sig sina anställda Marcus Wiberg, Roger Falk och Carl Gullberg.

– Jag blev positiv överraskad, säger Magnus Karlsson, detta hade jag inte räknat med. Det är triggande och motiverande.

Laddboxar

Eltjänst syd har fokus nu på laddboxar till elbilar och solpaneler.

– Främst är det företag som vill ha laddboxar till tjänstebilar, säger Magnus Karlsson. Sju av tio av beställarna är företagare.

Han berättar att han vill hålla företaget lokalt.

– Det handlar om att gynna och bli gynnade, säger han.

Erica Karlsson blev utnämnd till Årets Queenia. Hon drev tidigare sitt företag i Osby men flyttade hem verksamheten i våras till Glimåkra och arbetar med kosmetika, tatueringar och utbildning inom skönhet.

– Jag blev jätteglad och överraskad över utmärkelsen, säger hon. När man jobbar hårt är det kul att få cred för det man gör.

Priset för Årets Unga företagare gick till Linnéa Wiloboken. Hon driver sedan 2017 hunddagis, djurbutik och hundsporthall tillsammans med Rasmus Eriksson.

– Fler och fler uppskattar sina hundar och skaffar hund, säger Linnéa Wiloboken. Det finns ett större intresse än vad man kan tro.

Djursporthall

I djursporthallen finns det möjligheter att träna med sin hund inomhus, vilket många uppskattar.

Anette Magnstedt och Sylvia Devnell i Göinge Näringsliv berättar att det blev en nattmangling för att välja ut årets företagare.

– Vi hade mellan 30-40 nominerade att välja mellan, berättar de, och det var flera som var aspiranter till att bli årets företagare.

De intygar att det det finns många lokala företag och det ser de som positivt.

Årets Queenia i Östra Göinge, Erica Karlsson, Glimåkra.
Foto: Susanne Gäre
Årets unga företagare i Östra Göinge, Linnéa Wiloboken, Glimåkra.
Foto: Susanne Gäre
NÄSTA ARTIKEL