Sport

Succélaget skrev historia

Norra Skånes sportchef Marika Höghäll delar ut den 22:a Norra Skåne-pokalen till Vittsjö GIK:s Clara Markstedt och Lisa Klinga. Foto: Sofia Åström
Sport
Sport Vittsjö gick från nedflyttningsstrid till allsvensk medalj – och vann Norra Skåne-pokalen för tredje gången.

Den där ångestladdade lördagseftermiddagen i oktober slogs Vittsjö för sin allsvenska existens. När Clara Markstedt satte 3–0-målet säkrades kontraktet och det blev istället Hammarby som fick lämna fotbollens finrum.

– Vi var väldigt många som var med om den sista matchen borta mot Hammarby. Efteråt var vi ju glada, men kanske ännu mer lättade, och sa: ”Det här ska aldrig ske igen”. Det var den inställningen vi gick in i 2019 med, berättar Lisa Klinga.

Med perspektiv på 2019, vilka bilder finns kvar?

– Mest att den var roligare än tidigare säsonger. Det var inte kniven mot strupen på ett sånt sätt som tidigare, att vi måste vinna för att överleva, utan mer en trigger till att vinna för att vi kunde komma högre upp. Det är en roligare press att ha på sig, säger Clara Markstedt.

– Vi hade ett annat flow hela förra året och fick aldrig de där dipparna där vi torskat tre i rad och kände ”nu måste vi vända det här”. Då kunde vi gå in mer på detaljnivå än att gå tillbaka och börja om. Vi hade en annan trygghet i vårt spel, säger Klinga.

Poängen trillade in även i de matcher där spelet inte stämde fullt ut.

Vilka var pusselbitarna som föll på plats?

– Det var en bra dynamik i laget. Vi hade kvar många spelare från året innan och fick snabbt ihop en lagsammanhållning, det är många av oss som känt varandra länge. Försvarsspelet är ju det som har varit bäst och där har vi tagit jobbet för varandra, man lämnar inte varandra i sticket, säger anfallaren Markstedt och får medhåll från högerbacken Klinga.

– Vi har ett bra försvarsspel över hela planen... och sen är ju vi väldigt bra i backlinjen också.

– Ja, det är ni, skrattar Markstedt.

Lisa Klinga utvecklar:

– Eftersom vi satte försvarsspelet tidigt gjorde det att vi kunde skruva på det som hade varit vår lite svagare del: anfallsspelet. Och det blev ju bättre.

Clara Markstedt konstaterar att Vittsjö också blev ett mer bollförande lag.

Nytillskott som Tove Almqvist, Nellie Persson och Sabrina D’Angelo hittade också snabbt in i gruppen och höjde kollektivet ytterligare.

Tränarduon Thomas Mårtensson och Stefan Ekstrand stack till spelarna nya ”teasers” efterhand och lyckades på så sätt behålla dem i nuet.

– Antal poäng, placering – det finns ju så mycket mer än bara medalj att spela för. Vi kunde hamna nånstans där vi aldrig hade varit förut.

Hur var känslan när ni väl hade fixat tredjeplatsen?

– Det var ju skönt. Sedan började man genast tänka: ”fan, om vi bara inte hade torskat mot Göteborg”. Eller: ”vi var så bra mot Växjö i första halvlek, varför sög vi i andra halvlek?”. Det skilde ju bara ett poäng till slut, konstaterar Lisa Klinga.

Och om vi tjuvkikar lite på säsongen 2020. Har Vittsjö skaffat sig högre status i allsvenskan?

– Vi blir nog fortfarande tippade att åka ur. Det brukar vi bli varje år, säger Lisa Klinga och skrattar.

En tredjeplats i fjol – vill ni mer?

– Ja, det är klart. Men det skiljer så lite, både uppåt och nedåt, så det är fortsatt hårt arbete som gäller. Vi kommer att göra allt för att få ett bra resultat även i år. Vi strävar efter att göra en bättre prestation och placering än vi hade i fjol så det är uppenbarligen topp två vi får gå på då, säger Lisa Klinga (och får tränaren Thomas Mårtensson att nervöst skruva på sig i stolen mittemot).

– Det långsiktiga målet har varit att vi ska etablera oss på övre halvan och det gör man ju inte efter en bra säsong, utan det handlar om att år efter år försöka vara i topp, säger Clara Markstedt.

FAKTA

Fakta:

1998 Kristianstads FF

1999 Örkelljunga VK

2000 SMK Kristianstad

2001 Kristianstads GK

2002 Örkelljunga VK

2003 Röke IBK

2004 HIF Klinten

2005 HIF Klinten

2006 BK Albatross

2007 Kristianstads DFF

2008 BK Ore

2009 Vittsjö GIK

2010 Sjövikens IF

2011 Vittsjö GIK

2012 Hässleholms IF

2013 IFK Osby

2014 IFK Hässleholm

2015 Vinslövs HK

2016 BK 59:an

2017 BK 59:an

2018 Röke IBK

2019 Vittsjö GIK

Sport

Så blir hockeyallsvenskans slutspel

Björklöven som vann grundserien i fjol hade med nästa års upplägg blivit klart för kvartsfinal. Arkivbild.
Björklöven som vann grundserien i fjol hade med nästa års upplägg blivit klart för kvartsfinal. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport

Hockeyallsvenskan ser ut att göra som SHL – och spelar ett rakt slutspel från och med nästa säsong, skriver Hockeynews.

I potten: En plats i Sveriges högsta division.

– Upplägget ser väl i stort sett precis ut som SHL:s. Det är väldigt likt, säger Olof Östblom, tävlingschef på Svenska ishockeyförbundet till sajten.

Östblom redogör sedan att tio lag kommer att kunna ta sig upp till SHL, där tabellens sex främsta klubbar blir klara för kvartsfinal och lag 7–10 får inleda slutspelet med åttondelsfinal (play-in).

– Det är play-in i bäst av tre matcher. Kvartsfinal i bäst av fem matcher, semi- och final i bäst av sju matcher, säger Östblom.

– Normalt sett tar vi tävlingsbestämmelserna i maj och seriebestämmelserna i juni. Det blir mer en formalia. Man vet normalt sett innan så att man kan börja planera.

Hockeyallsvenskans vd Stephan Guiance vill dock inte kommentera upplägget förrän det är officiellt.

Sport

Rahm ny huvudtränare i HV71

Nicklas Rahm får huvudansvaret i HV71:s bås. Arkivbild.
Nicklas Rahm får huvudansvaret i HV71:s bås. Arkivbild.
Fotograf: Mikael Fritzon/TT
Sport
Sport

Det blir Nicklas Rahm som efterträder Stefan "Lillis" Lundh som huvudtränare i HV71. Rahm har varit assisterande tränare till Lundh och tar sig nu an sitt första uppdrag som huvudtränare.

"En stor ära och en spännande utmaning. Jag har vuxit upp med HV71 och att få förtroendet att bli huvudtränare känns naturligtvis stort", säger Rahm i ett pressmeddelande.

Den 44-årige smålänningen blir SHL-klubbens första huvudtränare som har HV71 som moderklubb. Rahm var som spelare med och tog SM-guld med HV71 1995.

Stefan Nyman, senast i Lugano, blir assisterande tränare till Rahm.

Sport

Ajax bryter kontraktet med hjärnskadade Nouri

Abdelhak Nouri under en träning med Ajax i maj 2017. Arkivbild.
Abdelhak Nouri under en träning med Ajax i maj 2017. Arkivbild.
Fotograf: Martin Meissner/AP/TT
Sport
Sport

Hjärtattacken ledde till svåra och permanenta hjärnskador – men Ajax fortsatte ändå med löneutbetalningar till Abdelhak Nouri.

Tre år efter den numera 22-årige fotbollsmittfältarens kollaps, i träningsmatchen mot Werder Bremen, väljer den nederländska storklubben att bryta kontraktet som automatiskt skulle ha förlängts den 1 juli.

Enligt tidningen De Telegraaf är det dock inte aktuellt för Ajax att släppa kontakten med Nouri – som nu är hemma efter flera år på sjukhus – utan klubben sägs vara i samtal med spelarens familj om vilka lösningar som kan vara aktuella i framtiden.

Sport

Gerhardsson mot förlängt avtal när EM flyttas

Peter Gerhardsson. Arkivbild.
Peter Gerhardsson. Arkivbild.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Sport
Sport Peter Gerhardssons kontrakt går ut nästa sommar, men förbundskaptenen ser ut att få avtalet förlängt.

– Om man tar ett lag till slutspel så är det normalt att man som förbundskapten följer med laget dit, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Fotbollskanalen.

Sommarens OS i Tokyo har skjutits upp till nästa år på grund av coronakrisen och EM, som ursprungligen skulle ha spelats då, får med all säkerhet flytta på sig till 2022. Sverige är inte kvalificerat för EM, men har inlett kvalet med tre raka segrar.

Peter Gerhardssons nuvarande kontrakt var tänkt att sträcka sig över EM 2021, men som läget är nu upphör i stället kontraktet mitt under nästa års OS.

Håkan Sjöstrand säger till Fotbollskanalen att man är jättenöjda med det jobb som Gerhardsson och assisterande förbundskapten Magnus Wikman gör. En förlängning av kontrakten lär dock dröja tills man vet exakt när den uppskjutna EM-turneringen kommer att spelas.

– Det är så mycket som är oklart just nu och nu är det många andra frågor, men när vi vet datum så är det naturligt att vi diskuterar den här frågan, säger Sjöstrand.

Sport

Golfdilemmat: Vad händer med Ryder Cup?

Tommy Fleetwood. Arkivbild.
Tommy Fleetwood. Arkivbild.
Fotograf: Lynne Sladky/AP/TT
Sport
Sport Flera majors har redan skjutits upp och frågan är om samma öde drabbar golfklassikern Ryder Cup i höst.

Coronavirusets spridning har sedan ett par veckor stoppat i stort sett hela idrottsvärlden. Inom golfen har totalt fyra majortävlingar skjutits upp hittills: ANA Inspiration och Evian Championship på damsidan och US Masters och PGA-mästerskapet på herrsidan. Snart väntas också besked om att herrarnas US Open, som är tänkt att avgöras utanför hårt coronadrabbade New York i juni, flyttas fram i kalendern.

Kvalperioden påverkas

Årets största golfevenemang, Ryder Cup mellan USA och Europa på Whistling Straits i Wisconsin, ska inte avgöras förrän den sista veckan i september. Det är nästan ett halvår dit, men i och med att alla tävlingar tills vidare är stoppade så påverkas spelarnas möjligheter att kvala in till respektive lag. Även Ryder Cup är därmed i farozonen, uppger bland annat Golf Digest.

– Vi fortsätter som att det kommer att bli av, men förstår att det kanske inte blir så, säger en källa från amerikanska PGA till tidningen.

Ryder Cup har tidigare skjutits upp en gång, när tävlingen med kort varsel flyttades från 2001 till 2002 efter terrordåden i USA den 11 september. Europas engelske stjärna Tommy Fleetwood menar att det mest rättvisa vore att skjuta upp Ryder Cup även i år.

– Från ett spelarperspektiv, med tanke på kvalificering, skulle det vara bättre om det flyttades, säger världstian till Sky Sports.

Tre majors på kort tid

Samtidigt ser Fleetwood ett tänkbart symbolvärde i om Ryder Cup kan spelas, om världen då har tagit sig igenom den pågående coronapandemin.

– Det är en svår fråga och det ligger ovanför mitt huvud att fatta beslutet.

Om alla stortävlingar – såväl majors som Ryder Cup – ska kunna avgöras i år blir det trångt i golfkalendern i höst. Redan nu gör omflyttningarna på damsidan att tre majors ska avgöras inom loppet av drygt en månad i augusti–september.

De uppskjutna majortävlingarna på herrsidan har än så länge inte fått några nya datum.

FAKTA

Fakta: Golfens tävlingsschema

Herrar, majors och Ryder Cup:

US Masters – uppskjutet från april. Inget nytt datum klart, troligen i oktober eller november.

PGA-mästerskapet – uppskjutet från maj. Inget nytt datum klart.

US Open – 18–21 juni. Väntas snart bli uppskjutet, enligt New York Times.

British Open – 16–19 juli.

Ryder Cup – 25–27 september.

Damer, majors:

US Open – 4–7 juni. Ännu inte uppskjutet.

PGA-mästerskapet – 25–28 juni. Ännu inte uppskjutet.

Evian Championship – 6–9 augusti. Uppskjutet från juli.

British Open – 20–23 augusti.

ANA Inspiration – 10–13 september. Uppskjutet från april.

Sport

RF-pengar kan sökas för digital träning

RF-pengar kan sökas för att bibehålla verksamhet i barn- och ungdomsidrotten under coronakrisen. Arkivbild.
RF-pengar kan sökas för att bibehålla verksamhet i barn- och ungdomsidrotten under coronakrisen. Arkivbild.
Fotograf: FREDRIK SANDBERG / TT
Sport
Sport

Riksidrottsförbundet (RF) ger föreningar möjlighet att söka pengar till barn- och ungdomsidrott, specifikt riktade för att kunna bibehålla verksamheten under coronakrisen. Bland annat kan det handla om att köpa in utrustning för att bedriva utomhusträning eller att genomföra annorlunda idrottsverksamhet, exempelvis digitalt, skriver RF i ett pressmeddelande.

"Det är viktigt att vi gör allt vi kan för att stötta förbund och föreningar när de nu funderar över hur de kan bedriva verksamheten på ett säkert och samtidigt ändamålsenligt sätt. Det viktigaste och helt avgörande är att vi får stopp på pandemin. Kan vi under denna period ändå se till att barn, unga och vuxna kommer i rörelse spelar vi fortsatt en viktig roll i det svenska samhället", säger RF:s ordförande Björn Eriksson.

Regeringen har tidigare fattat beslut om att tilldela idrottsrörelsen 500 miljoner kronor. RF:s arbete med att fördela pengarna har påbörjats.

Sport

Även Mjällby permitterar spelare

Mjällby, i gult, är tillbaka i allsvenskan den här säsongen. Arkivbild.
Mjällby, i gult, är tillbaka i allsvenskan den här säsongen. Arkivbild.
Fotograf: Patric Söderström/TT
Sport
Sport

Mjällby gör som flera av sina konkurrenter i fotbollsallsvenskan. Klubben, som i år gör comeback i högsta serien, korttidspermitterar spelare och ledare under april och maj.

"Vi behöver alla hjälpa till i denna utsatta situation som vi nu hamnat i. Det är en högst osäker tid vi lever i och vi behöver ta höjd för de effekter som coronapandemin kan få", säger klubbchefen Fredrik Danielsson.

AIK, Malmö FF och IFK Göteborg är några av klubbarna som tidigare har korttidspermitterat sina spelartrupper. Allsvenskan skulle ha startat nu till helgen, men har skjutits upp på grund av coronakrisen.

Sport

Öppnar för att avsluta Bundesliga i höst

Bayern Münchens Thomas Müller kan få vänta till i höst med att spela klart säsongen. Arkibild.
Bayern Münchens Thomas Müller kan få vänta till i höst med att spela klart säsongen. Arkibild.
Fotograf: Matthias Schrader
Sport
Sport

Bayern Münchens ordförande Karl-Heinz Rummenigge vill att Bundesligasäsongen ska spelas klart – även om det inte kan ske förrän i september. Den förre storspelaren menar att det är sportsligt mest rättvist, trots att det i så fall innebär att nästa säsong inte kan börja förrän framåt vintern.

Efter 25 omgångar är Bayern i topp av herrarnas Bundesliga, som liksom övriga fotbollsvärlden har tagit paus under coronakrisen.

Senare under tisdagen ska klubbarna i de två högstadivisionerna ha ett telefonmöte om framtiden. Spelet i Bundesliga väntas starta tidigast i maj.

Sport

Fem frågor om världens största flytt

OS-klockan i Tokyo tickar ner – men många problem återstår att lösa.
OS-klockan i Tokyo tickar ner – men många problem återstår att lösa.
Fotograf: Kyodo News/AP/TT
Sport
Sport De nya OS-datumen är spikade.

+ Vad kostar flytten till nästa sommar och vem betalar?

Enligt experter, som nyhetsbyrån Reuters hänvisar till, kan flytten kosta arrangören motsvarande runt 60 miljarder kronor. Det är ungefär halva den totala kostnaden hittills för OS. Katsuhiro Miyamoto, professor i ekonomi vid Kansai-universitet i Osaka, menar att större delen av summan, runt 39 miljarder kronor, kommer från faktiska kostnader, som underhåll av arenor, omtryckning av marknadsföringsmaterial och inhyrning av funktionärer. Resten kommer från ett bredare slag mot ekonomin i stort.

Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach har sagt att fördröjningen kommer innebära merkostnader för alla.

Vem som ska betala för flytten verkar bli ett senare problem, även om kanadensiska CBC är inne på att det mest troligen blir japanska skattebetalare.

+ Vad säger sponsorerna?

Japanska sponsorer, som har betalat rekordhöga 30 miljarder kronor för att förknippas med spelen, har klagat på osäkerheten kring uppskjutandet av mästerskapet. Till skillnad från globala OS-sponsorer, har de flesta japanska företagen bara tecknat avtal för ett år.

– Vi måste förhandla om huruvida vårt nuvarande kontrakt kan förlängas eller om det måste göras om med ytterligare kostnader, säger en representant för en sponsor.

– Det är inte ens säkert att vi får behålla rättigheterna.

+ Vad händer med arenorna?

Avtalen med arenor och andra platser som är tänkta att användas under OS måste också omförhandlas. Tokyo Big Sight, en enorm utställningshall i östra delen av staden, bokades till exempel som mediecenter för tusentals journalister.

Det är oklart om Big Sight, som ägs av regeringen, är tillgänglig nästa år. Mötesplatsen har redan 50 bokningar med start i april och det förs samtal om ytterligare 200, enligt talespersonen Mayumi Inoue.

Hon menar att det inte går att göra rum för OS om andra evenemang pågår.

– Det måste bli det ena eller det andra.

Meiji Jingu Stadium, hemmaarena för basebollaget Tokyo Yakult Swallows, var tänkt för att lagra utrustning under spelen. Laget hade planerat att spela sina matcher på Tokyo Dome, hemmaplan för rivalen Yomiuri Giants, mellan juli och början av september, men undersöker nu om så fortfarande är fallet.

Ett annat lag från området, Yokohama Baystars, hade ordnat med att spela sina hemmamatcher på annat håll – bland annat i Niigata, 35 mil bort – eftersom lagets arena skulle användas för OS-baseboll. Baystars talesman säger att laget pratar med förbundet om spelschemat.

+ Vad händer med OS-byn?

Den olympiska byn, som är byggd för att husera över 10 000 idrottare, lär troligen framkalla mycket huvudvärk. Efter spelen skulle nämligen OS-byn göras om till bland annat lägenheter, som redan är sålda.

– Jag vet fortfarande inte vad som ska hända. Det skulle vara oroande om OS-byn användes under en längre tidsperiod utan vårt samtycke, säger en kvinna som köpt en lägenhet tillsammans med sin man.

Försäljning och visning av lägenheterna har ställts in tills vidare.

+ Gäller köpta biljetter även nästa år?

Runt 4,5 miljoner biljetter har sålts till OS, och ytterligare 970 000 till Paralympics. Arrangören har ännu inte bestämt vad som ska hända med biljetterna, även om japanska medier har rapporterat att de gäller även nästa år.

Arrangören i Tokyo har cirka 3 500 funktionärer, många av dem från regeringen eller olika sponsringsföretag.

– Många i den tillfälliga personalen vill tillbaka till sina egna organisationer, så det här kommer påverka deras motivation, säger en källa.

Uppskjutandet av OS slår hårt också mot hotellen, som redan drabbats av coronaviruset.

– Försäljningstappet är brutalt, säger hotellägaren Shigeki Kitahara.

Eftersom bokningar ofta görs i väldigt god tid är det svårt för ägarna att snabbt ändra sina planer, menar han.

– Det är ett riktigt slag i magen.

Simon Sjöstrand/TT

NÄSTA ARTIKEL