Sport

Wegner en vinnare trots dålig känsla

Jenny Wegner med Norra Skåne-pokalen som ett bevis på att hennes VM-guld och VM-silver var 2019 års bästa individuella sportprestation. Foto: Sofia Åström
Sport
Sport VM-guldet i Vegas avgjorde

För Jenny Wegner börjar det bli en trevlig vana att vinna Norra Skåne-pokalen. Som 16-åring vann hon sin första pokal 2010, och nu plockar hon hem sin tredje pokal, och bakom varje pokal ligger prestationer som bara blir vassare och vassare.

Hur ska du kunna toppa det?

– Det finns ju flera olika distanser i VM, så det finns mer att vinna, säger Jenny Wegner som inte hade så bra känsla inför VM i Las Vegas eftersom VM-et innan (2017) också avgjordes där och då gick det allt annat än bra.

– Man förknippade Vegas med hur dåligt det faktiskt gick för oss det året, men när vi väl var på banorna där märkte vi att det var väldigt annorlunda mot sist.

Men de dåliga resultaten 2017 var också en extra morot för Jenny, och hon la ner mer än 100 procent i förberedelserna. Trots det hittade hon inte den känsla hon vill ha när hon spelar bra, och kände lite panik innan avresan.

– Jag hade vissa slag som gick bra, men ingen helhet. Så det var ett väldigt krävande mästerskap rent psykiskt, för jag fick verkligen fokusera till 110 procent inför varje slag. Men det blev ju bra, konstaterar Jenny som lärt sig en hel del av det.

– Innan har jag varit väldigt beroende av den där känslan, men det är jag inte nu. Så länge jag vet om att jag gjort alla förberedelser exakt så som jag ska för att lyckas så går det utan den känslan också.

Något hon tänkt på efter VM är slaget som säkrade guldet. Inte att hon behövde få ner fem käglor, för det kan hon nästan göra med förbundna ögon, utan att något kunde hänt.

– Jag har tänkt att shit om jag fått något under skon och trillat, det kan ju faktiskt hända, säger hon och drar efter andan.

Och så var det det här med att hon kunde hjälpt lillasyster Cajsa till VM-guldet och pokalen istället.

– Vi hamnade i en väldigt konstig situation eftersom jag och Jossi redan spelat färdigt vårt kval och fick vänta på de andra. Jag coachade Cajsa och Anna och det kom ner till sista rutan, och om de hade slagit en strike där så hade vi åkt ut. Så där var jag tvungen att sitta och säga vad de skulle göra för att det skulle bli bäst för dem och kunna coacha bort mig själv. När jag såg att det var klart stack jag därifrån och bröt ihop.

Sport

Krismötet som kan avgöra fotbollssäsongen

Kosovare Asllani (till höger) och Tysklands Klara Bühl under en match i Algarve Cup i vintras. Just nu ligger all landslagsfotboll nere i Europa. Arkivbild.
Kosovare Asllani (till höger) och Tysklands Klara Bühl under en match i Algarve Cup i vintras. Just nu ligger all landslagsfotboll nere i Europa. Arkivbild.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Sport
Sport Uefas drag i coronakrisen: Videokonferens med medlemsländernas generalsekreterare.

Det europeiska fotbollsförbundet, Uefa, vill på onsdagen försöka räta ut de feta frågetecknen som finns kring säsongens tävlingsmatcher som har skjutits upp på grund av coronapandemin.

Här är några av ödesfrågorna som lär diskuteras på videokonferensen som generalsekreterare från alla 55 medlemsländer har bjudits in till, däribland Sveriges Håkan Sjöstrand.

+ Champions League och Europa League

Herrarnas och damernas Champions League-finaler samt herrarnas Europa League-final kommer inte att spelas som planerat. I CL för herrarna har turneringen nått åttondelsfinalspel. Fyra lag har kvalificerat sig till kvartsfinal medan de sista fyra lagen måste ta sig vidare via returmatcher i åttondelsfinalerna.

Uefas arbetsgrupper började omgående med att se över kalendern för att hitta möjliga hål för att fortsätta matcherna. Vad har de kommit fram till? När kan turneringarna återupptas – eller rör det sig främst om att ställa in resten av säsongen och blicka framåt?

+ Herrlandslagens EM-slutspel

Mästerskapet – som skulle avgöras på tolv olika ställen i Europa – har redan flyttats till den 11 juni–11 juli 2021 men när ska de sista slutspelsplatserna fyllas? Just nu är det tänkt att Nations League – där fyra nationer kan säkra EM-platser – ska spelas i juni men frågan är om det i den rådande coronakrisen ens är möjligt.

+ Damlandslagens EM-slutspel

När herrslutspelet flyttades till nästa år påverkades även damernas slutspel. Mästerskapet som var tänkt att avgöras i England 2021 lär ha flyttats fram ett år – men det officiella beslutet är inte fattat än.

+ Kvalmatcher

Damlandslagets EM-kval pågick för fullt när coronaviruset slog till, och det gjorde att Sveriges möte med Ungern i april ställdes in. Nästa tävlingsanhalt är den 4 och 9 juni då bortamatcher väntar mot Slovakien respektive Island. Kommer lagkapten Caroline Seger & Co att få spela dessa som planerat?

+ Spelarövergångar och kontrakt

En speciell säsong kräver speciella lösningar. Resonemanget tillhörde de svenska elitklubbarna som ville förlänga årets första övergångsfönster, den 8 januari till den 31 mars, till slutet av maj. Svante Samuelsson, sportchef på Svensk elitfotboll, skickade in en begäran till Fifa i hopp om att få igenom förslaget.

Men än så länge har de inte fått något svar, kanske att det kan rapporteras något under Uefas möte.

"Sedan uppdateras de säkert med eventuell info från Fifa också", skriver Samuelsson i ett sms till TT,

Sport

Träningsmatch lockade spel för tio miljoner

Sport
Sport

En träningsmatch mellan division 4-laget Ingelstad och division 5-laget Sandsbro i Växjö i förra veckan tros ha omsatt över 10 miljoner kronor, skriver P4 Kronoberg.

Anledningen är att 31 spelbolag världen över erbjöd spel på fotbollsmatchen, som var en av få som spelades den dagen i den pågående coronakrisen.

– Det var två herrar som stod med två ipads var i ena hörnet. Det visade sig att de direktrapporterade: bollinnehav och målchanser. Det var som vilken toppmach som helst i Europa. Det var högst märkligt, säger Darko Vujcic, tränare i Sandsbro, till P4 Kronoberg.

All elitfotboll i Sverige är inställd på grund av risken för smittspridning. Polisen har talat om en ökad risk för matchfixning då vissa spelbolag erbjuder spel på matcher med lag från lägre serier.

Sport

Slovakisk toppklubb nära konkurs i krisen

Sport
Sport

Sjufaldiga slovakiska mästarklubben Zilina riskerar konkurs på grund av de ekonomiska problemen som följt av coronakrisen.

Zilina, en av de mest populära fotbollsklubbarna i Slovakien, har redan brutit kontraktet med 17 spelare, inklusive de med högst lön och de vars kontrakt går ut i år.

Klubben bad spelarna att gå ner 80 procent i lön men utan att få gehör.

Zilina förklarade draget med att deras budget för 2020 är baserad helt på spelarförsäljningar.

"I dag är det väldigt troligt att den summan kommer vara nära noll", skriver klubben, som ligger tvåa i den pausade högstaligan.

"När det gäller rättvisa och lojalitet mot klubben, anser Zilina att detta (spelarnas vägran) är helt olämpligt, orättvist", skriver klubben, och tillägger att den rådande situationen kan leda till likvidation.

Sport

Öppnar för att avsluta Bundesliga i höst

Bayern Münchens Thomas Müller kan få vänta till i höst med att spela klart säsongen. Arkivbild.
Bayern Münchens Thomas Müller kan få vänta till i höst med att spela klart säsongen. Arkivbild.
Fotograf: Matthias Schrader/AP/TT
Sport
Sport

Bayern Münchens ordförande Karl-Heinz Rummenigge vill att Bundesligasäsongen ska spelas klart – även om det inte kan ske förrän i september. Den förre storspelaren menar att det är sportsligt mest rättvist, trots att det i så fall innebär att nästa säsong inte kan börja förrän framåt vintern.

Efter 25 omgångar är Bayern i topp av herrarnas Bundesliga, som liksom övriga fotbollsvärlden har tagit paus under coronakrisen.

På tisdagen hade klubbarna i de två högstadivisionerna ett videomöte om framtiden, där man formellt godtog det tidigare förslaget att skjuta upp allt spel till åtminstone början av maj. Tidningen Kicker skriver att planen är att återuppta spelet i Bundesliga första helgen i maj, men inför tomma läktare.

Sport

MFF bötfälls för inkastade föremål

En ölflaska inkastad på planen under Malmö FF:s hemmamatch i 16-delsfinalen mot Wolfsburg i Europa League den 27 februari.
En ölflaska inkastad på planen under Malmö FF:s hemmamatch i 16-delsfinalen mot Wolfsburg i Europa League den 27 februari.
Fotograf: Andreas Hillergren/TT
Sport
Sport

Malmö FF:s Europa League-resa tog i år slut i 16-delsfinal. Nu straffas den svenska fotbollsklubben dessutom för fansens beteende under 0–3-förlusten hemma mot tyska Wolfsburg den 27 februari.

Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) bötfäller MFF med totalt 27 125 euro, runt 300 000 kronor, för att publik dels kastade in föremål och dels blockerade allmänna utrymmen.

Böterna ska vara betalda inom 90 dagar, skriver Uefa i beslutet.

Sport

Speedwaystjärnan: "Polis cirkulerar på gatorna"

Fredrik Lindgren. Arkivbild.
Fredrik Lindgren. Arkivbild.
Fotograf: Mikael Fritzon/TT
Sport
Sport Han har varit professionell speedwayförare sedan gymnasiet.

De senaste två och en halv veckorna har Fredrik Lindgren varit sjuk. Troligen är det covid-19, säger han, men han har inte varit tillräckligt dålig för att det skulle vara motiverat att belasta den redan hårt pressade spanska sjukvården.

– Med största sannolikhet är det det, jag har haft kontakt med läkare via Facetime. Det har varit bättre de senaste två dagarna, men jag har varit ganska risig, det har varit en jobbig period. Jag har haft väldigt jobbig hosta, det har varit värst, och varit extremt energilös, andfådd, med feber till och från och ont i muskler och leder, säger Fredrik Lindgren på telefon.

85 000 smittade

Situationen i Spanien, där 34-åringen bor och tränar under vinterhalvåret, är speciell. Det är ett av länderna som har drabbats hårdast av coronavirusets spridning; på tisdagen hade man registrerat över 95 000 smittade och över 8 000 har dött. Sedan två veckor tillbaka gäller i princip utegångsförbud i landet, och i lördags skärptes restriktionerna ytterligare.

– Det är väldigt strikt här, polisen cirkulerar på gatorna. Man får inte röra sig utanför hemmet, om man inte ska handla eller gå till apoteket. Det är tufft. Karantänen är jobbig men också ovissheten. Man har inget att planera inför, det är svårt, säger Fredrik Lindgren.

Lindgren är svensk speedways stora affischnamn och blev fyra i VM-serien förra året samtidigt som han förde Smederna till SM-guld. Den här säsongen hade han egentligen inte tänkt köra i Sverige alls, utan ville fokusera på sitt polska lag Czestochowa samt på VM-serien.

Nya regler

Men den stora ovissheten – all speedway står på paus och stängda landsgränser kan göra det komplicerat att ha utländska åkare i de olika ligorna – gör att det ändå kan bli aktuellt med elitserien, som preliminärt har skjutits fram till den 2 juni.

– Ja, så är det absolut. Alla förutsättningar har förändrats. Den svenska ligan har också infört nya regler (en möjlighet att ta in gästförare) som skulle göra det möjligt för mig att köra enstaka matcher om och när den drar igång. Sedan har också den polska ligan ett förslag att de som ska köra där endast får vistas i Polen, och inte lämna landet. Det kan också vara ett alternativ.

Kan behöva sparka personal

En sak är säker: när idrotten står still gör inflödet av pengar detsamma.

– Alla våra inkomster har blivit frysta för tillfället. Och det är inte bara jag, jag har ett raceteam med mekaniker som också påverkas. Jag vet inte hur länge jag kan betala deras löner, säger Lindgren.

TT: Har du behövt säga upp någon?

– Jag har inte gjort det än, men det är ett beslut som jag kanske kommer att behöva ta inom en snar framtid.

Oron växer för var dag, säger han och ställer sig tveksam till om de uppskjutna säsongerna verkligen kan starta i juni. Ett scenario som han bävar för är att all speedway ställs in 2020.

– Ju längre det går desto mer inser man att det här kan ta mycket längre tid än man först trodde. Jag är väldigt orolig för att säsongen ställs in helt och hållet, det skulle påverka mig otroligt negativt. Då skulle man nog få försöka hitta en inkomst på något annat vis. Jag har i stort sett varit professionell speedwayförare sedan jag lämnade gymnasiet, så det skulle vara en annan situation för min del.

Lasse Mannheimer/TT

Sport

Så blir hockeyallsvenskans slutspel

Björklöven som vann grundserien i fjol hade med nästa års upplägg blivit klart för kvartsfinal. Arkivbild.
Björklöven som vann grundserien i fjol hade med nästa års upplägg blivit klart för kvartsfinal. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport

Hockeyallsvenskan ser ut att göra som SHL – och spelar ett rakt slutspel från och med nästa säsong, skriver Hockeynews.

I potten: En plats i Sveriges högsta division.

– Upplägget ser väl i stort sett precis ut som SHL:s. Det är väldigt likt, säger Olof Östblom, tävlingschef på Svenska ishockeyförbundet till sajten.

Östblom redogör sedan att tio lag kommer att kunna ta sig upp till SHL, där tabellens sex främsta klubbar blir klara för kvartsfinal och lag 7–10 får inleda slutspelet med åttondelsfinal (play-in).

– Det är play-in i bäst av tre matcher. Kvartsfinal i bäst av fem matcher, semi- och final i bäst av sju matcher, säger Östblom.

– Normalt sett tar vi tävlingsbestämmelserna i maj och seriebestämmelserna i juni. Det blir mer en formalia. Man vet normalt sett innan så att man kan börja planera.

Hockeyallsvenskans vd Stephan Guiance vill dock inte kommentera upplägget förrän det är officiellt.

Sport

Rahm ny huvudtränare i HV71

Nicklas Rahm får huvudansvaret i HV71:s bås. Arkivbild.
Nicklas Rahm får huvudansvaret i HV71:s bås. Arkivbild.
Fotograf: Mikael Fritzon/TT
Sport
Sport

Det blir Nicklas Rahm som efterträder Stefan "Lillis" Lundh som huvudtränare i HV71. Rahm har varit assisterande tränare till Lundh och tar sig nu an sitt första uppdrag som huvudtränare.

"En stor ära och en spännande utmaning. Jag har vuxit upp med HV71 och att få förtroendet att bli huvudtränare känns naturligtvis stort", säger Rahm i ett pressmeddelande.

Den 44-årige smålänningen blir SHL-klubbens första huvudtränare som har HV71 som moderklubb. Rahm var som spelare med och tog SM-guld med HV71 1995.

Stefan Nyman, senast i Lugano, blir assisterande tränare till Rahm.

Sport

Ajax bryter kontraktet med hjärnskadade Nouri

Abdelhak Nouri under en träning med Ajax i maj 2017. Arkivbild.
Abdelhak Nouri under en träning med Ajax i maj 2017. Arkivbild.
Fotograf: Martin Meissner/AP/TT
Sport
Sport

Hjärtattacken ledde till svåra och permanenta hjärnskador – men Ajax fortsatte ändå med löneutbetalningar till Abdelhak Nouri.

Tre år efter den numera 22-årige fotbollsmittfältarens kollaps, i träningsmatchen mot Werder Bremen, väljer den nederländska storklubben att bryta kontraktet som automatiskt skulle ha förlängts den 1 juli.

Enligt tidningen De Telegraaf är det dock inte aktuellt för Ajax att släppa kontakten med Nouri – som nu är hemma efter flera år på sjukhus – utan klubben sägs vara i samtal med spelarens familj om vilka lösningar som kan vara aktuella i framtiden.

NÄSTA ARTIKEL