Filmvår med Oscarsfilm och cirkusprinsessa

Kultur och Nöje Oscarsnominerad The Cave, skånska Den sista cirkusprinsessan och humoristiska Fat front. Dokumentärfilmklubben Doc Lounge i Malmö har precis släppt sitt vårprogram och kulturredaktionen ställde fyra frågor till projektledaren Maja Goffe.
Publicerad 18 januari 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Har ni några nyheter eller förändringar i upplägget av vårens program?

– I vår kommer vi ha ett stort samabete med Aktarr i samband med visningen av den Oscarsnominerade filmen The Cave. Aktarr är en av Sveriges största och snabbast växande nyhetsplattformar och förmedlar nyheter och information på arabiska. Vi kommer att samarbeta med dem för att nå ut till en större publik både lokalt i Malmö men även nationellt. Dessutom kommer Aktarr leda samtalet som kommer att hållas efter visningen. Det är en ynnest att får vara partner med journalister som är så kunniga på mellanöstern när vi visar film från krigets Syrien. Det finns en hel del att prata om, och säkert en massa frågor och tankar som vår publik kommer kunna lyfta med dem.

Finns det någon röd tråd eller tema i programmet?

– Doc Lounges mission är att ständigt bredda vår publik och hitta nya publik och med vårens program som innehåller många, ganska tydliga personporträtt tror jag att vi kommer lyckas bra med det. Människor kan relatera och se sig själva i andra och det tror jag väcker intresse.

Vi är väldigt stolta över att ha den rollen som en naturlig plats för, något så fantastiskt som, folkbildning. Att varje vecka kunna ge vår publik nya perspektiv, insikter och kunskaper med film och härligt häng.

Vilken film tror du kommer att locka störst publik i vår?

– Måste jag verkligen välja en? Vi har ett sånt fantastiskt program i vår där alla filmer sticker ut på sitt egna vis. Starka berättelse och starka karaktärer från ett stort spektrum och från hela världen. Men om jag måste välja så tror jag Den sista cirkusprinsessan som har en tydlig anknytning till Malmö. Familjen Rhodin, som är den sista cirkusfamiljen bor på Söderkulla och filmens regissör Åsa Sjöström är baserad i Malmö. Dessutom är filmens musik gjort av ett gott gäng Malmöhjärtan, Nina Persson och Bob Hund. Det är alltid kul att visa filmer med en så stark koppling till Malmö, både när det kommer till produktionen men framförallt innehållet och personerna som porträtteras. Men annars tror jag att One child nation om Kinas kontroversiell enbarnspolitik. Kina är ju ständigt aktuellt och ett land som i varje fall jag försöker förstå mig på.

Vad ser du själv mest fram emot?

- Jag ser fram emot att få träffa ny publik som besöker oss kanske för första gången och som kommer gå därifrån med en helt ny, och förhoppningsvis fantastisk upplevelse. Jag ser fram emot att träffa alla våra stammisar som alltid kommer och fyller rummet med trygghet och pepp. Jag ser också fram emot att visa så många kvinnliga porträtt. Vi möter Mariette i Jozi Gold, miljöaktivisten i Johannesburg som slåss mot den otroligt mäktiga gruvindustrin, detta iförd snygga dräkter, örhängen i fejkat guld och stilettklackar. Men kanske framförallt porträttet av 69-åriga Jola. En polsk kvinna som skiljer sig från sin våldsamma man. Att lämna ett 45-årigt äktenskap och började leva sitt bästa liv när man närmar sig 70 är ändå en otrolig inspiration. Jag tänker att alla blir vi äldre, men få vill väl bli gamla?

bild 1/3
Maja Goffe är projektledare på Doc Lounge i Malmö. 
Foto: Olle Enqvist
Oscarsnominerade The Cave visas på Doc Lounge i Malmö 4 februari. Pressbild
Dokumentärfilmen Den sista cirkusprinsessan är gjord av Malmöbaserade fotografen Åsa Sjöström. Pressbild
Maja Goffe är projektledare på Doc Lounge i Malmö. 
Foto: Olle Enqvist
Oscarsnominerade The Cave visas på Doc Lounge i Malmö 4 februari. Pressbild
Fakta:

Doc Lounge vären 2020

Doc Lounge Malmö, Babel 21/1: Rudeboy – om det legendariska skivbolaget Trojan Records.

28/1: One child nation – skildring av kinesisk enbarnspolitik och dess förödande konsekvenser.

4/2: The Cave – berättelse från krigets Syrien och den belägrade staden Ghouta.

11/2: Fat front – om en grupp kroppsaktivister.

25/2: Den sista cirkusprinsessan – porträtt av cirkusfamiljen Rhodin och framförallt Simona Rhodin, Sveriges sista cirkusprinsessa.

3/3: Xy Chelsea – dokumentär om visselblåsaren, transkvinnan och soldaten Chelsea Manning.

10/3: The kingmaker – film om kontroversiella Imelda Marco, före detta skönhetsdrottning och fru till Filippinernas expresident.

17/3: In my blood it runs – om tioårig aboriginsk pojke med helande krafter.

24/3: Jozi Gold – porträtt av en orädd miljöaktivist i stilettklackar som slåss för att gruvindustrin ska ta sitt ansvar.

31/3: Lessons of love – om Jola som vid 69-års ålder tagit makten över sitt eget liv.

7/4: Q’s barbershop – poträtt av en person som är samhällets mittpunkt och en plats som är mer än en frisörsalong.

Doc Lounge Helsingborg:

5/2: The Cave

4/3: Fat front

1/4: The Kingmaker

6/5: Rudeboy

Doc Lounge pop up, Kristianstad:

4/2: The Cave

Doc Lounge i Lund: Programmet är inte släppt än.

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.