– Det bästa vore om vi kunde vara kvar i kyrkskolans matsal, säger Urban Widmark och Ali Chehade. FOTO: CARL-JOHAN BAULER
Politikerna Hanna Nilsson och Ulf Berggren (SD) kom till torsdagskvällens träningar för att informera sig. FOTO: CARL-JOHAN BAULER
Full fart! Här är det barngruppen som är i gång med taekwondo i Kyrkskolans idrottshall.
Kampsport kräver både ordning, reda och disciplin.

Ingen brådska att sparka ut klubben

HÄSSLEHOLM Varför denna brådska?
Det är frågan Chae Taekwondo ställer sig efter beskedet om uppsägning från lokalerna på Kyrkskolans gymnastiksal eftersom Hässlehem ska köpa området och bygga bostäder.

Och inte bara klubben: Från politiskt håll hopar sig också frågetecknen.
– Hässlehem kommer inte att köpa lokalerna förrän detaljplanen för området vunnit laga kraft. Hur lång tid det tar vet jag inte, men om den överklagas kan det handla om flera år, konstaterar Ulf Berggren (SD) som sitter som ledamot i kommunala bostadsbolaget Hässlehems styrelse.

Han tillsammans med kommunalrådet Hanna Nilsson (SD), som tidigare tränat i klubben, var inbjudna till torsdagskvällens träningar av klubbens ledande profil Ali Chehade och styrelseledamoten Urban Widmark.
Hanna Nilsson ser optimistiskt på att saken ska lösa sig.
– Alla har gjort rätt men det kunde gått smidigare till, nu måste vi se till att få en konstruktiv dialog mellan klubben och kommunen. Viktiga eldsjälar ska inte behöva tröttna eller sluta på grund av kommunen, säger Hanna Nilsson (SD).

Som Norra Skåne berättade i torsdagstidningen har klubben sagts upp från lokalerna och ska lämna senast siste juni.
Urban Widmark och Ali Chehade påpekar att klubben inte kan ha vilken lokal som helst.
– Vi måste ha den för oss själva, men det handlar inte om att vi inte vill vara med andra utan om att våra mattor alltid måste var utlagda. Att plocka fram och undan mattorna dagligen ter flera timmar och är helt ohållbart, konstaterar de båda.

Klubben kan tänka sig T4-matsalen, men huvudspåret för dem är att få vara kvar i gymnastiksalen där man huserat sedan 1986.
– Byggnaden får inte rivas oavsett vem som köper, så vårt mål är att få vara kvar här, säger tidigare toppolitikern (M) Urban Widmark.
Han betonar också att klubben med drygt 280 medlemmar har en mycket viktig uppgift i stan.
– Många som tränar här kommer från socioekonomiskt svaga miljöer, både infödda och nya svenskar. Klubben har en otroligt viktig fostrande uppgift. Här gäller ordning, reda och disciplin. Lär man sig fajtas här är man inte intresserad av att bråka på stan, säger Urban Widmark.

En annan aspekt är att klubben inte klarar någon högre lokalhyra, eftersom många medlemmar har knappa resurser.
Ali Chehade, klubbens ledande profil sedan starten 1986 konstaterar:
– Det är bättre att ungdomarna är här och tränar än hittar på skit på stan.
Han är bekymrad över uppsägningen.
– Jag tänker bara på lokalen, jag kan inte jobba själv för Hässleholm och jag vill inte tappa lusten. Förlorar vi lokalen kan det bli kaos på stan, säger Ali.
Sportsligt riskerar oklarheten också att skada klubben.
Chae Taekwondo är mycket framgångsrik och står nu i begrepp att förbereda inför fler stora internationelle och nationella tävlingar. Uppladdning som störs av lokalbekymret.
(Ali Chehade är även landslagsinstruktör i taekwondo.)

Vad händer nu?
– Det som gäller konstruktiv dialog för att komma fram till en konstruktiv lösning för klubben, säger Hanna Nilsson.

Dagens fråga

Tror du att Malmö FF går vidare i Europa League?

Loading ... Loading ...