Annons

Volontärarbete i Belgien väntar

Personligt Elin Gunnarsson lämnar Skåne för att jobba som volontär.
Personligt • Publicerad 18 januari 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Målsättningen är att alla de som bor i kommuniteten ska ingå i gemenskapen, på samma villkor, vare sig man är ”normalfungerande” eller lever med någon slags funktionsvariation.

– Man kan ju fråga sig om inte vi alla har något slags funktionsvariation i våra liv. Det är just därför jag tycker just ordet funktionsvariationer i sammanhanget är ett så bra ord. Det ska inte vara exkluderande, säger Elin.

Annons

Och det är just det som kännetecknar gemenskapen i Namur, förklarar Elin.

Inkluderande och inte exkluderande.

– Jag har visserligen inte varit där ännu, men kärnan i gemenskapen som vilar på kristen grund är att alla lever tillsammans i vardagen, vi som jobbar där tillsammans med de som behöver vår hjälp. Det ska inte vara ett ”vi” och ett ”dom”, utan bara ett ”vi”.

Vi sitter i det ombonade köket i Oröd där Elin just nu bor hos sina föräldrar. Efter några år på två olika folkhögskolor, först folkhögskolan i Glimåkra och sedan Liljeholmens folkhögskola, utanför Linköping, är det dags att prova på livet utomlands.

I Glimåkra fick Elin erfarenhet av att arbeta med människor med olika slags funktionsvariationer.

– För det första så blev det naturligt för oss på till exempel gospellinjen, där jag gick, att umgås med de som gick på baslinjen, en linje anpassad för elever med funktionsvariationer.

– Vi var ju inte separerade från varandra, utan åt tillsammans och stötte på varandra under dagarna. Inget konstigt alls. En naturlig integration, konstaterar Elin.

Under några sommarveckor var hon en av assistenterna under de årligen återkommande lägren för personer med funktionsvariationer. Läger som hon aldrig glömmer.

– Man blir omgiven av så sjukt mycket kärlek. Många är så öppna och glada utan att förställa sig. Samhället skulle vinna mycket på att dessa människor verkligen integreras och inte stigmatiseras.

Där hoppas Elin att hon och hennes kamrater på kommuniteten i Belgien kan göra skillnad.

Annons

Det som gav henne en riktig knuff när det gäller engagemanget i Belgien är en kompis som levde ett år i nämnda kommunitet.

– Det var den bästa tiden i hans liv säger han, fortsätter Elin entusiastiskt.

Och hon ser fram emot att det också ska ge henne en stor dos livserfarenhet och kanske också en vink om vilken bana hon ska välja efter året i Belgien.

Lite pirrigt känns det allt, inte minst med tanke på språket.

– Jag kan en del fraser på franska men ser fram emot att lära mig språket på riktigt under året i Belgien. Mina tre kollegor som jobbar där pratar alla franska så det blir en utmaning! Det har varit volontärer där före mig som inte kunde ett ord franska när de kom, så jag känner mig ganska trygg.

Dessutom, menar Elin, kan det vara nyttigt att inte kunna språket flytande.

– Då får man möjlighet att använda fantasin och uttrycka sig på andra sätt ...

Hon berättar om de veckor då hon jobbade som personlig assistent åt i tjej som hade lite svårt att uttrycka sig.

– Jag tänkte att det skulle bli svårt, men vi hittade på olika sätt att kommunicera och jag upptäckte att vi kunde förstå varandra på ett djupt sätt fast orden ibland inte räckte till. Det jag hade betraktat som ett jobb blev en relation.

I belgienvistelsen ingår sex timmars undervisning i franska i veckan och det tycker förstås Elin känns bra.

Annons

– Min franska är ju just nu något stapplade...

Någon saftig lön är det inte tal om. Mat och logi och en liten fickpeng ingår.

– Jag reser dit för att få erfarenhet snarare än pengar, säger hon som i februari sätter sig på bussen i Helsingborg för att 19 timmar och tio minuter senare vara i Bryssel.

– Sedan blir det tåg till Namur där människor från kommuniteten möter mig. Spännande.

bild 1/2
22-åriga Elin Gunnarsson lämnar Skåne för att jobba som volontär i den lilla staden Namur. 
Foto: Maja Ögren Andersson
Elin Gunnarsson ser fram emot en stor dos av livserfarenhet då hon ska arbeta bland folk med olika funktionsvariationer.
Foto: Maja Ögren Andersson
22-åriga Elin Gunnarsson lämnar Skåne för att jobba som volontär i den lilla staden Namur. 
Foto: Maja Ögren Andersson
Elin Gunnarsson ser fram emot en stor dos av livserfarenhet då hon ska arbeta bland folk med olika funktionsvariationer.
Foto: Maja Ögren Andersson
Fakta:

Namn: Elin Gunnarsson

Bor: För tillfälligt i föräldrahemmet i Oröd utanför Broby.

Intressen: Växter av alla de slag, sjunger i kör och är överhuvud-taget musikaliskt intresserad.

Aktuell: Reser som volontär till en kommunitet i staden Namur i Belgien.

Framtidsplaner: Det får vi se…kanske vistelsen i Belgien leder vidare

Kommuniteten Elin ska jobba hos heter Bartres och är en del av den internationella organisationen Làrche.

Den finns i 38 länder i fem kontinenter. Organisationen har idag 152 kommuniteter och organisationen har cirka 10 000 medlemmar.

Vill du veta mer? Besök https://www.larche.org/en/what-we-do

Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons