Foto: Johan Nilsson / TT

47-åring åtalas – ska ha samlat in militära uppgifter

Skåne Mannen ska systematiskt ha samlat in uppgifter om totalt 37 militära anläggningar i Sverige.
Nu åtalas den 47-årige skåningen vid Helsingborgs tingsrätt.

Mannen misstänks ha inhämtat och kartlagt information  som rör förhållanden som har stor betydelse för Sveriges säkerhet.
Av förundersökningen framgår att en husrannsakan gjordes i mannens hem redan 2017 och då ett stort antal digitala filer med hemligt material togs i beslag.

– Det är oerhört allvarligt att inhämta information om och kartlägga skyddsobjekt. Även inhämtning som är systematiserad från öppna källor är brottslig, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist i ett pressmeddelande.

– Brottet är grovt eftersom det rör förhållanden som har stor betydelse för Sveriges säkerhet. Skälet till att brottsrubriceringen inte är spioneri är att vi inte hittat några kopplingar till främmande makt.

Just nu pågår flera utredningar med liknande brottsmisstankar.
Totalt omfattas ett tiotal personer. Så sent som i onsdags dömdes en man till fängelse i ett år  efter att ha ansetts skyldig till grov olovlig befattning med hemlig uppgift.

Mannen ska ha dokumenterat, fotograferat och hämtat in uppgifter om skyddsobjekt på olika platser i landet. Dessutom misstänks han ha spridit en del av informationen.