Annons

Bara var fjärde opererades i tid

Publicerad 21 januari 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

I sin granskning har IVO tittat på högprioriterade patienter med cancer i lever eller bukspottskörteln under perioden 15 januari till 15 juli förra året. Under den perioden fanns det 115 patienter som föll inom de ramarna. Av dem var det bara 25 patienter, en knapp fjärdedel av det totala antalet, som opererades inom den tidsgräns som anges i Standardiserade vårdförloppen, SVF,

Som en följd av de försenade operationerna har det bland annat blivit extra cellgiftsbehandlingar, akuta inläggningar, ofullständig behandling och palliativ vård istället för kurativ vård, skriver man i sitt beslut.

Annons

– Det är mycket allvarligt att vi inte kan erbjuda alla patienter vård inom de tidsramar som är överenskomna, säger Per Ola Kimblad, biträdande förvaltningschef på Skånes universitetssjukhus, i ett pressmeddelande.

Väntetiden är just nu cirka åtta veckor, uppger man, och orsaken att de dragit ut på tiden är brist på anestesisjuksköterskor. För att komma till rätta med problemet har man gjort omprioriteringar och dragit ned på andra typer av operationer och även flyttat operationer till andra sjukhus inom Region Skåne.

– Men vi opererar nästan enbart allvarliga tillstånd på Sus idag, såsom cancersjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar, och alla patienters behov måste vägas mot varandra, säger Per Ola Kimblad.

Man gör även fler operationer på kvällar och helger. Trots det ser situationen fortsatt allvarlig ut, uppger man från Region Skånes sida.

Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons