Annons

En satirisk tillbakablick

Osby • Publicerad 21 januari 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Han svingar rätt vilt med sina teckningar. Främst partiledare och andra framstående politiker kritiseras i Strids verk, men även exempelvis Svenska akademin får en släng av sleven.

– Jag är en satirisk karikatyrtecknare, säger Strid när Norra Skåne får tjuvkika på teckningarna i huset i Hökön.

Annons

Tecknare är dock inte det enda den 82-årige före detta läraren är.

– Nej, jag har väl rätt många strängar på min lyra, säger Strid.

– Jag målar och tecknar, jag är författare, jag har varit engagerad i Osby hembygdsförening i 40 år och skrivit runt 80 artiklar i årsböckerna ... man skulle kanske kunna säga att jag har för många strängar på min lyra, skrattar Strid.

Trots att han sedan många år bor i Osby och har ett stort engagemang i Osby hembygdsförening ligger Hökön honom varmt om hjärtat. Han har i ord och bild försökt föreviga det gamla Hökön och det är i Hökön han har sitt galleri – i föräldrahemmet som numera egentligen tillhör Arturs son.

– Vi har överlåtit det till sonen, men vi disponerar det och kan leka lite här, ler Strid.

Hans far köpte huset på 1930-talet.

– Han reste till Kanada 1913. Det var rätt hårt, men han fick ihop lite kulor och när han kom hem kunde han köpa huset. han gifte sig och fick två söner, berättar Strid.

Artur Strids far var fjärde generationens skomakare. Men Artur gick inte i sina fars och sina förfäders fotspår.

Istället utbildade han sig i Älmhult och Lund och blev gymnasielärare och rektor. När han fick jobb i Osby 1971 bosatte han sig också i Osby.

– Jag bröt en tradition både i släkten och i Hökön, säger Strid.

Annons

– Nuförtiden är det ju vanligt att resa till jobbet, fler och fler pendlar. Men jag tyckte att det fanns ett värde i att bo där man jobbade.

I föräldrahemmet/galleriet visar Artur teckningar, målningar, böcker och diktsamlingar.

Och hans senaste verk är alltså en samling satiriska karikatyrteckningar som ger en bild av svensk politik under 2019 genom Artur Strids kritiska ögon.

– Vi öppnar galleriet på begäran, om någon vill komma hit och titta kan man höra av sig. Och så har vi öppet när det händer något speciellt i Hökön, exempelvis när det är marknad.

– Teckningarna kommer jag även att lägga ut på nätet, berättar Strid.

bild 1/5
Artur Strid vid sitt föräldrahem i Hökön.
Artur Strid.
Artur Strid.
Artur Strid.
Artur Strid.
Artur Strid vid sitt föräldrahem i Hökön.
Artur Strid.
Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons