Fascinerande onda människor

Vi fascineras av onda eller moraliskt tvivelaktiga personer. Mördare och folkmördare slutar aldrig vara relevanta. Frågan är när vårt intresse för det aparta övergår i det osmakliga eller opassande.

Jag önskar jag hade blivit förvånad när jag läste att styckmördaren Peter Madsen gift sig i fängelset. Men för varje mördare eller psykopat finns det en kvinna som kan tänka sig att vara gift med eller skicka kärleksbrev till en sådan. Den självdestruktiviteten är egentligen betydligt mer spännande en själva mördaren.

Journalisten Jessica Stern som intervjuat krigsförbrytaren Radovan Karadzic för en bok har låtit honom utöva healing på henne och skriver uppskattande om hans mjuka händer och beskriver hur hon ville vara honom till lags. Hon menar att det är viktigt att närma sig ämnet utan att döma. Detta för att få reda på vad som får en att bli en ultranationalistisk massmördare. Är det verkligen det? Är det att genom att dansa efter förbrytarens pipa som vi lär oss att förstå honom?
Extremnationalism känns långt ifrån healing med handpåläggning, men Karadzic har under hela sitt liv varit i samma bransch: att erbjuda enkla lösningar på svåra problem.

En känd fransk författare, Gabriel Matzeff, har i decennier skrivit om sin förkärlek för sex med barn och barnporr. Han har fått gott om utrymme för att berätta om hur trevligt det är att hålla en elvaårig pojke eller en trettonårig flicka i famnen. Vilken vivör och provokatör! Så spännande!
Sen skrev ett av hans offer en bok om hur det kändes som barn att vara älskarinna till en man i övre medelåldern och sedan var provokationen inte längre lika spännande, utan lät som ett brott, vilket det är. Föga förvånande mår barn inte bra av att utnyttjas som sexleksaker av vuxna män med pedo- och hebefila tendenser.

Det är fascinerande med ondska. Jag skriver trots allt den här krönikan för att jag lyssnade på när Leif GW Persson kommenterade Madsens äktenskap. Nyfikenhet är en förutsättning för att kunna jobba som journalist.

Madsen är nog inte särskilt intressant. Han är en blodtörstig man med sexuella fetischer så mörka att det handlar om mord. Tyvärr finns det många sådana mördare. Folkmördare är varandra också ganska lika, i alla fall beträffande konsekvensen av deras handlade. Kan man få tillräckligt många att hata en annan nationalitet eller religion kan man bli folkmördare. Ett antal krigsförbrytare har studerats i detalj.

Matzeff påminner om att de rovdjur som avslöjades under metoo-rörelsen delvis har skapats av oss: hade vi inte varit fascinerade av onda människor och tyckt det var spännande att förfasas hade någon polisanmält Matzeff för länge sedan och inte sett honom som subversiv underhållning.

Man kan bli känd och förbli relevant genom att bli kvinnomördare eller krigsförbrytare. Kanske är det dags att bli lite mer fördomsfulla och lite mindre nyfikna, inte minst för oss journalister. Risken finns att vi hjälper till att skapa fenomenet vi täcker.

Dagens fråga

Tror du på åtal om Palmemordet i sommar?

Loading ... Loading ...