Fotograf Castor. Under onsdagseftermiddagen är det vernissage på kulturhuset Vita skolan. Foto: Peter Paulsson

Övergivna stugor vid vägens ände

BROBY Där vägen svänger och skog tar vid – där hittar fotografen Castor övergivna stugor och torp, platser som frusit i tiden och döljer historier bakom de nedgångna och slitna fasaderna.
Nu ställer han ut sina verk på kulturhuset Vita skolan i Broby.

Fotografen Castor har en förmåga att nosa upp gamla hus och övergivna byggnader. Med sin kamera fångar han bostäder som lämnats åt sitt öde och mer eller mindre slukats av naturen.

Att söka upp torp och hus är Castors variant av fenomenet urban exploration. Urban exploration handlar om att utforska gamla platser i urbana miljöer, exempelvis nedlagda industrier, fabriker skolor och sjukhus. Och att utforska övergivna platser lockade Castor, men han föredrog landbygden med hus och torp framför stadsmiljöerna.
Även om gamla fabriker berättar en historia kan det bli än mer kittlande när det handlar om en byggnad som varit någons hem. Ett hus som nu förfallit och glömts bort kan dölja berättelser om vardagliga såväl som uppseendeväckande livsöden.

Utställningen Där vägen svänger och skog tar vid inkluderar i huvudsak övergivna stugor och torp i norra Skåne. I vissa fall handlar det ”bara” om ett fotografi, i andra fall har Castor grävt djupare och ger en mer heltäckande bild av människorna och livet förr i de numera övergivna byggnaderna.
Utställningen beskrivs som nostalgisk, vacker, melankolisk och vemodig.
I dag, onsdag, är det vernissage mellan klockan 16 och 18 och Där vägen svänger och skogen tar vid pågår till den 29 februari.

Dagens fråga

Tror du på åtal om Palmemordet i sommar?

Loading ... Loading ...