Annons

300 miljoner till Region Skåne i välfärdsavtal

Skåne Vänsterpartiet, Moderaterna och kristdemokraterna med stöd av Sverigedemokraterna är överens om att skjuta till 7,5 miljarder kronor till landets kommuner och landsting. Det ger ett extra tillskott på 300 miljoner i Region Skånes kassa.
Publicerad 23 januari 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

Uppgörelsen är en rejäl smäll för regeringen Löfven, som avsatt fem miljarder till välfärden och som nu motvilligt ska skjuta till 2,5 miljarder ytterligare.

– För Region Skånes del är det positivt. Nu får vi nästan full täckning för den utjämningsskatt på över 300 miljoner, som vi ska betala till fattigare regioner. För oss blir det ett nollsummespel med den positiva effekten att vi slipper att spara och skära ner, vilket vi hade blivit tvingade till annars, säger Carl-Johan Sonesson, M, regionstyrelsens ordförande.

Annons

Han konstaterar att det är sällan man tackar Vänsterpartiet, som borgerlig politiker, för att slippa spara.

Att V ingår en budgetuppgörelse med M och KD, som dessutom har stöd av SD, är något helt nytt i svensk politik.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons