Häktas efter insatsen i Tyringe

På torsdagseftermiddagen häktades den man i 50-årsåldern som greps i samband med polisens stora tillslag i Tyringe i måndags. Mannen, som nekar till brott, är på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grovt narkotikabrott.
Tyringe • Publicerad 23 januari 2020 • Uppdaterad 15 december 2021
Polisens tekniker med potentiellt bevismaterial som man valde att ta med sig efter tillslaget. Foto: Helén Fingalsson
Polisens tekniker med potentiellt bevismaterial som man valde att ta med sig efter tillslaget. Foto: Helén Fingalsson

När häktningsförhandlingen inleddes satt den misstänkte mannen i tingssalen, iklädd häktets gröna kläder och med bara fötter i foppatofflor. Han fingrade på några handlingar och såg sig, till synes, lugnt omkring.

Bredvid sig hade han Malmöadvokaten Sven-Eric Ohlsson, som han önskat som sin försvarare.

Via videolänk yrkade åklagare Ulla Karlbrink, vid riksenheten mot nationell och organiserad brottslighet, på att mannen skulle häktas på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, under 2019 fram till januari 2020, samt för grovt narkotikabrott, i Tyringe den 20 januari.

Mannen förnekade, genom sin advokat, brott och bestred häktning, därefter yrkade åklagaren på att förhandlingen skulle fortsätta bakom stängda dörrar, av utredningstekniska skäl.

När dörrarna öppnades igen, en knapp halvtimme senare, lämnade tingsrätten sitt beslut – mannen ska häktas enligt åklagarens yrkanden och åläggas restriktioner.

Direkt efter häktningsförhandlingen kunde försvarsadvokat Sven-Eric Ohlsson inte svara på om hans klient kommer att överklaga beslutet.

– Nu får vi ta tjugo djupa andetag. Och sedan prata om det ikväll, säger han.

Hur mår din klient?

– När man är frihetsberövad brukar man inte må så jättebra, men efter omständigheterna mår han väl, säger Sven-Eric Ohlsson.

Den nu häktade mannen anhölls i sin frånvaro redan i fredags och plockades in av polis strax efter klockan sex i måndags morse. Misstanken om grovt narkotikabrott har tillkommit senare.

– Man hittade narkotika i samband med att man genomförde husrannsakan. Mängdmässigt är det över gränserna för grovt brott, säger Ulla Karlbrink.

Enligt uppgifter till Norra Skåne finns det kopplingar mellan den misstänkte och tillslaget i Tyringe och sprängningar och våldsdåd i Malmö. Stämmer det?

– Jag kommenterar ingenting i den här utredningen, säger Ulla Karlbrink.

Den andra person som också anhölls i måndags släpptes av åklagaren i onsdags kväll. Om han fortfarande är misstänkt för brott vill hon inte svara på.

– Det fanns inte skäl att ha honom frihetsberövad men jag går inte in på varför. Jag uttalar mig inte om några misstankar över huvud taget, säger hon.

Är det aktuellt med fler gripanden?

– Jag kan inte uttala mig om det heller.

Åklagaren har nu till den 6 februari på sig att väcka åtal mot den häktade.

– Utredningen går nu vidare på sedvanligt sätt, med förhör med vittnen, tekniska undersökningar, analyser och sådant, säger Ulla Karlbrink.

Den misstänkte förekommer sedan tidigare under 26 avsnitt i belastningsregistret. Bland annat har han två gånger dömts till två års fängelse, för penninghäleri respektive grovt bedrägeri, men merparten av domarna rör olovlig körning.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.