Hässleholm

Tjejerna dominerar när HHF växer

Hässleholms Handbollsförening, HHF. Foto: Stefan Sandström
Hässleholm
Hässleholm handboll För ett par, tre år sedan hade HHF inte mycket till verksamhet, men på bara några år har intresset exploderat och det är framför allt tjejer som strömmar till klubben. – Vi var väl inte helt förberedda på boomen, men jag tycker att vi klarat det bra, säger Tove Dahlén som är ordförande i HHF.

Hässleholms Handbollsförening fyller 30 år i år, och egentligen kunde de inte valt ett bättre tillfälle att göra det. För första gången på många, många år har de både ett dam- och ett herrlag i seriespel, men framför allt så blomstrar ungdomsverksamheten i föreningen.

På ungdomssidan har HHF i år fem lag – flickor 11, flickor 9, flickor 7, pojkar 7 och knattar – och det är ingen brist på spelare i lagen, snarare tvärtom.

– När vi drog igång i september var vi tolv tjejer och vi var lite oroliga för att vi inte skulle ha lag till att spela på fullplan. Nu är vi 21 stycken så de farhågorna var helt i onödan, säger Jesper Nyberg som är en av tränarna i flickor 11-laget.

[contentcards url="https://www.nsk.se/2020/01/23/tove-dahlen-sa-ja-nar-alla-andra-sa-nej/" one_line="true"]

Just flicksidan är den som vuxit snabbt och mycket på kort tid, men varför det är så finns det inte något entydigt svar på. Tove Dahlén kan ändå peka på några saker som hon tror spelar in.

– Överlag så växer handbollen på flicksidan, det är en nationell trend. Sen att det växer så mycket här är nog lite tillfälligheter. Det är någon eller några som börjat och tycker det är kul och så drar de med sig någon kompis och så växer det, säger Tove.

Har ni klarat av att ta emot alla som vill börja?

– Det har ju kommit lite som en chock, men jag vill tro att vi skött det bra. Lätt har det inte varit, men trots allt är det angenäma bekymmer och de bekymren tar jag gärna. Alla som vill ska kunna vara med, man behöver absolut inte vara bäst här. Vi ska aldrig säga nej till någon som vill spela, säger Tove och nämner en sak som den stora tillströmningen av spelare medfört.

– Vi håller ju till i Läredahallen och tiderna där räcker inte riktigt till som det är nu, så vi har fått pussla i år och det är vi villiga att göra men det går inte hur länge som helst. Tidigare har klubben varit i Qpoolen men där får vi inte vara längre på grund av klistret, men det använder ju inte ungdomarna så vi skulle till exempel ha några timmar i Jacobsskolan. Vi har sökt tider där, men det är Läreda som vi blivit hänvisade till.

Men även om det är trångt och lagen får dela halltider kommer det nya spelare varje vecka, och nästan ingen slutar.

Vad beror det på?

– Man vill ju tro att det är på grund av intresset för sporten och ett bra ledarskap som gör att de fortsätter. Det är knappt någon som varit med och tränat som inte fortsatt, säger Jörgen Turesson som är tränare för flickor 9-laget.

Han tillsammans med Jesper Nyberg halkade in i tränarrollen på samma sätt som många andra föräldrar gör för sina barn.

– Äldsta dottern började spela och efter ett år så saknades det tränare, så då tog vi hand om det. Då var det bara ett lag med fyra årskullar, men nu har vi fått dela upp det i två lag, säger Jörgen som själv aldrig spelat handboll.

– Nej, men jag tycker det funkar bra och sen har jag ju hjälp av Matz Nilsson och Genita Ademi som båda spelat. Det roliga med Genita är att hon själv hörde av sig och frågade om hon kunde hjälpa till med något.

Att utvecklingen ska stanna av verkar det inte som. Till exempel har HHF i år både ett flickor 7-lag och ett pojkar 7-lag som båda kommit fram genom klubbens knattehandboll, och i år har man fyllt på med fler ungdomar i knattelaget.

– Förhoppningen är att det fortsätter så, och att de som nu spelar också fortsätter så vi får äldre lag så småningom, säger Tove.

– Målet är att så många som möjligt ska fortsätta så länge som möjligt. Personligen tycker jag att handboll är en perfekt sport och jag är förvånad över att fler inte kombinerar handboll och fotboll, säger Jörgen Turesson.

– Något som jag tycker är roligt är att det är så stor geografisk spridning på tjejerna. de kommer från alla delar av stan, och i F11-laget har vi nog sju, åtta stycken från Stoby. Det är så vi vill ha det, säger Jesper Nyberg.

FAKTA

Fakta:

Det här är HHF

Hässleholms handbollsförening (HHF) bildades 1990 och är en sammanslagning av IFK Hässleholm och Hässleholms Handbollspojkar (HHP).

Under de 30 åren som föreningen funnits har intresset gått i vågor, men den här säsongen har klubben sju lag igång (herrseniorer, damseniorer, flickor 11, flickor 9, flickor 7, pojkar 7 och knattelag).

Sammanlagt har HHF en bra bit över 100 spelare som tränar regelbundet, men antalet växer stadigt för varje vecka som går.

Föreningens samtliga lag både tränar och spelar sina matcher i Läredahallen (Läredaskolans idrottshall), men har i takt med att de växt behov av fler träningstider.

Sedan ett år tillbaka är Tove Dahlén ordförande, hon efterträdde då Henrik Nilsson.

Coronaviruset

Skolbespisning i partytält

Maten på Internationella Engelska skolan serveras nu i ett partytält.
Fotograf: Stefan Olofson
Hässleholm
Hässleholm När det blev för trångt i skolmatsalen på T4 Internationella engelska skolan restes ett partytält på skolgården. För barnen blev det festivalkänsla och en stund att få glömma coronaeländet.
William Lavin i klass 4b, har ätit upp och väntar på att få lämna bordet. Den diciplinen har man på IES. Fotograf: Stefan Olofson
Matsalen är för liten för att ta emot alla elever, därför äter varannan klass i tältet. Fotograf: Stefan Olofson
Mats Olausson äger cateringföretaget som gör och serverar skolmaten till IES. - Det blir lite festivalstämning för barnen, säger han. Fotograf: Stefan Olofson

- Med lite sunt bondförnuft så kan vi lösa problemet med restriktionen om sammankomst om högst 50 personer, säger Mats Olausson, ägare till Svea catering, som levererar mat till bland annat Internationella Engelska skolan, IES.

På tisdagen var det premiär på bespisning i tältet, och eleverna tyckte det var helt i sin ordning.

- Det är trevligt att jag kan kan se vårfåglarna när jag äter, säger William Lavin, som går i klass 4b.

Dagen till ära sken solen från klarblå himmel och det var nästan vindstilla.

- Vädret och den begynnande våren gör det ju enklare att han den här typen av servering, kommenterar mats Olausson.

Trångt

Det finns två matsalar på IES, en större och en mindre. Den mindre är för liten för att hålla måttet om tillräckligt avstånd.

Nu äter varannan klass i tältet och varannan i lilla matsalen.

- Tältet värms upp med ett gasolaggregat som skapar en jämn och skön temperatur i tältet och vattnet har vi dragit in genom slangar, säger Mats Olausson.

Natten till måndag sjönk kvicksilvret till minus 10, vilket orsakade problem med is i kranen. Som tur låg förmiddagssolen på rätt husgavel och tinade upp kranen, annars hade det blivit problem.

Buffén står strax intill ingången till tältet, där personal hjälper till med att lägga upp maten. För att inte bli för många i kön delas de upp i grupper. Inga elever får lämna borden förrän läraren gett klartecken. Allt för att klara logistiken och restriktioner.

Pasta

Dagens rätt var pasta med Sjunkarödsfärs. Närodlat och ekologiskt, betonar Mats Olausson.

- Vi kör vildsvinsfärs på skånska svin i dag, berättar han.

-Är maten god? frågan han eleverna som äter.

- Ja, blir svaret med eftertryck från eleverna, som tycker att det är lite kul att äta i ett tält.

- Det känns som en utebliven hässleholmsfestival, säger en tjej.

Fortsätter

Uteätandet på skolan fortsätter så länge coronaviruset härjar och tills restriktionerna hävs.

- Eleverna är riktigt duktiga och hanterar den här situationen med utmärkt beröm, säger Mats Olausson.

Hässleholm

Brand på förskola

Branden ska ha uppstått i förskolans kök.
Fotograf: Kristina Höjendal
Hässleholm
HÄSSLEHOLM Räddningstjänsten ryckte på tisdagskvällen ut efter ett larm om brand på Kyrkklockans förskola i Hässleholm.

Larmet kom strax efter halv sex, och orsakade ett stort räddningspådrag.

Branden hade enligt uppgift från platsen uppstått i samband med att det bakades i köket. Den var redan släckt när Räddningstjänsten anlände.

Mycket rök ska dock ha gått in i andra delar av huset.

Hässleholm

Brist på provtagningskit i Hässleholm

Hässleholm
HÄSSLEHOLM Det råder brist på skyddsutrustning och provtagningskit även lokalt, inom kommunens omsorgsverksamhet.

Men den skyddsutrustning som finns kommer nu att portioneras ut i lådor på såväl gruppboenden som äldreboenden och i hemtjänstens lokaler. En ny leverans av skyddskläder väntas inom kort.

– Vi har identifierat ett 70-tal ställen där det kommer att finnas en mindre mängd skyddsutrustning, som räcker till ett visst antal patientbesök. Den ska användas när vi misstänker eller konstaterat droppsmitta, i form av covid-19 eller influensa, säger kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska, Camilla Kindahl.

Skyddsutrustningen består av visir, andningsskydd, plastförkläden, handsprit och handskar.

Flera gånger har det slagits larm om brist på tester för diagnostik av det nya coronaviruset. På tisdagen meddelade regeringen att fler inom vården ska provtas framöver.

– Provtagning sker inte i den utsträckning som vi hade önskat utifrån de nationella riktlinjerna, eftersom regionen inte har tillräckligt med provtagningspinnar än, säger Camilla Kindahl, som tror att det finns en underrapportering i antal konstaterade fall.

Huruvida personer redan har smittats inom den kommunala omsorgen kommenterar man av sekretesskäl inte.

Hässleholm

Förskolor prioriterar barn vid stängning

Barn till föräldrar med viktiga arbeten ska prioriteras.
Fotograf: TT
Hässleholm
Hässleholm Nu förbereder kommunen för att ta emot barn till föräldrar med samhällsviktiga jobb vid en eventuell stängning.

- Vi förbereder oss för att kunna ta emot barn till personer med samhällsviktiga arbeten vid en eventuell stängning. Det innebär att vi tar reda på hur många barn det handlar om och identifierar hur många och vilka förskolor och fritidshem som vi behöver hålla öppna, säger Rolf Bengtsson, förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen i ett pressmeddelande.

Enligt den nya förordning som riksdagen nyligen beslutat om har kommunerna i uppgift att ordna omsorg åt barn till vårdnadshavare som arbetar inom samhällsviktiga verksamheter. Detta om riksdagen beslutar om att tillfälligt stänga förskolor, skolor och fritidshem för att förhindra spridning av coronavirus (covid-19).

Om det sker kommer Hässleholms kommun erbjuda förskole- och fritidshemsplats i Hässleholm, Bjärnum, Hästveda, Vinslöv, Sösdala och Tyringe.

Urval

Barnen är från ett år upp till de som fyller 10 år under 2020. Deras vårdnadshavare är ensamstående och arbetar i en samhällsviktig verksamhet eller arbetar båda vårdnadshavarna i samhällsviktiga verksamheter. Samma gäller familjehemsföräldrar.

- Det kan röra sig om barn som redan idag finns i vår verksamhet men också barn som inte har en plats hos oss idag. Arbetet bör ske snabbt och vi vill ha in svar från vårdnadshavare senast den 7 april. Därför går vi nu ut brett för att nå så många vårdnadshavare i kommunen som möjligt, säger Rolf Bengtsson.

Även vårdnadshavare som inte tidigare har plats för sina barn i förskola eller fritidshem kan anmäla behov på grund av arbete inom samhällsviktig verksamhet. Syftet är att de samhällsviktiga verksamheterna ska kunna upprätthållas även om verksamheten i övrigt ska hållas stängd. Den gäller även barn och elever som av särskilda skäl har extra stora behov av att gå i förskola eller fritidshem, i detta fall kan eleven vara upp till 13 år.

Säkerhet

Det är av säkerhetsskäl inte tillåtet att samla listor på personer som arbetar inom samhällsviktiga verksamheter. Därför genomförs inventeringen genom att vårdnadshavaren fyller i en blankett med antal barn. Sedan räknar vi hur många som har behov av omsorg utan att några namn har samlats in.

- Den som har omsorg idag ska lämna in blanketten på den förskola eller fritidshem där barnet är placerat. Den som inte har sitt barn placerat hos oss idag lämnar in blanketten på den kommunala förskola eller fritidshem som ligger närmast hemmet, säger Rolf Bengtsson.

Hässleholm

Besök på äldreboenden förbjuds

Hässleholm
HÄSSLEHOLM Kommunens äldreboenden hade precis fått egna Facebooksidor, så att de boende skulle kunna ha videosamtal med sina anhöriga, när regeringen på tisdagen beslutade om totalt besöksförbud. Samtidigt genomförs olika satsningar för att få in mer personal i omsorgen.

Det nya beslutet börjar gälla på onsdagen. Då blir dagens skarpa avrådan ett förbud mot att besöka personer på äldreboenden, i syfte att skydda de äldre och mest utsatta när covid-19-läget de kommande veckorna väntas förvärras i landet.

– Vi har haft en bra följsamhet vid skarp avrådan, konstaterar omsorgschefen Anneli Larsson.

Omkring en handfull personer har sedan tidigare fått specialtillstånd för att besöka sina anhöriga, men då enbart i den enskildes rum.

Även fortsättningsvis får den verksamhetsansvarige för ett boende i det enskilda fallet medge undantag från förbudet, om det finns särskilda omständigheter som motiverar ett undantag och om risken för spridning av coronaviruset är liten. Det meddelar regeringen.

Möjlighet till videosamtal

För att minska de boendes isolering har samtliga äldreboenden skapat Facebooksidor, vilket innebär att de boende kan kommunicera med sina närstående via videosamtal i Messenger. Sidorna kommer enbart att finnas till under själva pandemin, berättar Anneli Larsson.

Många anställda hemma

Corona påverkar omsorgsverksamheten på flera sätt. Personalmässigt är i snitt 15-20 procent av alla anställda frånvarande, vilket är en fördubbling mot normalläget.

– Det varierar naturligtvis mycket från dag till dag. Bland sjuksköterskorna har vi vissa dagar haft en frånvaro på 30 procent, säger verksamhetschefen Kenneth Persson.

Många uttrycker enligt ordföranden Karin Axelsson (M) en oro för hur omsorgen ska klara av att hjälpa alla, med det stora personalbortfallet. Hittills har ledningen valt att fråga personer som arbetar deltid om de kan tänka sig att gå upp i tid. Sommarvikarier har fått börja arbeta tidigare och kommunens krisledningsstab har undersökt vilka kommunanställda i andra verksamheter som tillfälligt kan hoppa in för att stärka vården.

– De kan utföra arbetsuppgifter som inte kräver vårdkunskaper, som att byta från vinterdäck till sommardäck på bilarna, hjälpa till med matdistribution eller inköp till exempel, förklarar Kenneth Persson.

Kockar har hyrts in från lokala restauranger, för att förstärka måltidsorganisationen inom skolan.

Även en förfrågan till allmänheten om att hjälpa till har gett stort gensvar.

– 70 personer anmälde sitt intresse bara första dagen. Det handlar om människor som har omvårdnadserfarenhet sedan tidigare och kan gå in och jobba, eller som har andra kvalifikationer vi behöver, säger Kenneth Persson.

– Ett stort antal privatpersoner hör av sig och vill hjälpa till. Det är enormt glädjande. Både privatpersoner och företag ställer upp på ett alldeles fantastiskt sätt, inflikar Karin Axelsson.

Hässleholm

Coronaviruset stoppar bussar

Hässleholm
Hässleholm Skånetrafiken anpassar trafiken i Hässleholm med anledning av covid-19, uppger nu Skånetrafiken.

Antalet resor med Skånetrafikens bussar har i stort sett halverats de senaste veckorna. Dessutom är antalet sjukskrivna förare högre än normalt. Därför anpassar Skånetrafiken från och med onsdag busstrafiken i Hässleholm.

– Det blir inga dramatiska förändringar i trafiken. Totalt sett glesar vi ut avgångarna i Hässleholm med omkring 15 procent, säger Emma Eriksson, affärschef Buss på Skånetrafiken.

Minst förändringar gör Skånetrafiken på de bussar och under de tider som allra flest reser. På de bussar och under de tider som väldigt få reser, glesar man däremot ut trafiken.

– Vi kommer noga bevaka att det inte blir för trångt ombord och är beredda att öka kapaciteten om vi ser en sådan tendens, säger Emma Eriksson.

Enligt henne finns det flera anledningar till att man anpassar trafiken. Bland annat vill man inte lägga resurser på kollektivtrafik som inte utnyttjas, samtidigt som resurser behövs inom Region Skånes hälso- och sjukvård. Men man vill också undvika risken att turer ställs in akut på grund av sjukskrivna förare.

För att se om just en resa påverkas, uppmanar Skånetrafiken att titta i app eller på hemsida.

Hässleholm

Vinet låg i diket

Hässleholm
BJÄRNUM

Bjärnumsbon hade inbrott i sin källare natten mellan torsdag och fredag. Bytet blev bland annat några flaskor vin och lite torr vermouth, sherry med mera.

- Igår blev jag uppringd av polisen som berättade att någon hittat väskan med flaskorna längs Farstorpsvägen i Bjärnum och lämnat in dem till polisen. Tydligen hade tjuvarna lagt i från sig dem för att hämta dem senare eller nått, spekulerar Bjärnumsbon som oväntat fick tillbaka sina flaskor.

Bjärnumsbon berättar vidare att han satt uppe vid sin dator när inbrottet skedde på natten.

- Jag hörde ljud från källaren men tog ingen notis om dem. Först dagen efter upptäckte jag att jag haft inbrott, berättar han.

Tjuvarna har också lämnat efter sig saker på brottsplatsen i mannens källare, bland annat en pannlampa.

- Polisen tog med sig det tjuvarna tappat för att undersöka och kolla mot sina register, säger Bjärnumsbon till Norra Skåne.

Personligt

Tomt och tyst i Paris just nu

Bild på en kopp med cappuchino.
Gunnel Götesdotter slinker gärna in på ett kafé och njuter av en cappuccino.
Fotograf: Gunnel Götesdotter
Personligt
Östra Göinge
Hässleholm
Personligt Gunnel Götesdotter har lämnat Ateljé Götesdotter i Bjärnum för att bo och arbeta i Paris under ett år. Hon kommer dela med sig av sina erfarenheter och tankar i Norra Skåne under året. Här kommer den andra delen.

Jag har nu suttit instängd i min parislya norr om Sacr’e Coeurkyrkan i Montmartre i tio dagar. Troligtvis kommer utegångsförbudet att vara i två-tre veckor till. Alla restauranger, kaféer och affärer är stängda. Gatorna är helt tomma på både bilar och människor. Aldrig någonsin har jag sett ett så tyst och tomt Paris som nu.

Jag tillbringar mina ensamma dagar med att skriva, skissa, teckna.

Leopardmöstrat i ropet

Till och med huvudbonaden har leopardmönster. Fotograf: Gunnel Götesdotter

Innan utegångsförbudet började var jag dagligen ute och tecknade det mode jag såg ute på stan. Jag kunde då konstatera att leopardmönstrade plagg är stort. För såväl kvinnor som män. Jag har sett mössor, halsdukar, skor, vadlånga pälsar och nu på senaste tiden en hel del jackor - allt i leopardmönstrat. Men märk väl. Inga äkta leopardpälsar utan endast fuskisar!

Leopardmönstrade plagg är stort i Paris just nu. Fotograf: Gunnel Götesdotter

Innan utegångsförbudet ramlade över oss här i Frankrike gick jag en dag upp till Sacre Coeurkyrkan här i Montmartre.

Ganska nära där jag bor finns en trappa, en lång, lång trappa som leder upp till Montmartre. Trappan är avdelad i flera avsatser. Det finns inga bänkar på avsatserna, där man kan vila. Det är bara att fortsätta. Trappsteg efter trappsteg. Ni förstår kanske att jag var trött, när jag efter kanske 500 trappsteg äntligen nådde toppen. Jag klarade det!

Picassos Montmarte

Montmartre - visst låter det romantiskt. Själv blir jag som förtrollad, när jag hör namnet. Jag tänker då främst på Pablo Picasso, som i början av sin karriär satt här uppe och målade.

I dag sitter en hel del äldre konstnärer runt torget Place du Tertre och målar. De yngre konstnärerna håller i dag till en bit utanför Paris, där hyrorna är billigare.

Men trots att jag sällan blir imponerad av den konst jag ser häruppe, tycker jag ändå om att strosa runt i de smala gränderna, fotografera och skissa det jag ser och sedan slinka in på ett kafé och njuta av en cappuccino.

För några år sedan hade jag en separatutställning i Moret-sur-Loing, en stad som ligger cirka tio mil söder om Paris. Min man Staffan och jag besökte då Paris, och kan ni gissa vad vi gjorde då?

Jo, vi ställde oss bland de andra konstnärerna runt Place du Tertre. Jag hade några av mina små trädmålningar med mig, som jag försökte sälja till alla som promenerade förbi.

Staffan hasade sin klarinett med sig. Minns att han bland annat spelade Edith Piaffs La vie en rosé.

Blev ivägkörda

Det blev en ljuv upplevelse för både Staffan och mig. Vi blev livligt betittade och fotograferade av turister från när och fjärran, men... plötsligt kom en av de franska konstnärerna fram till oss och med en hotfull blick försökte han köra iväg oss samtidigt som han skrek:

– Ni hör inte hemma här! Det är vårt område, ge er iväg!

Min man sa ingenting. Fortsatte bara att spela. Själv besvarade jag mannens ilska med ett leende:

– Oh, bekymra er inte om oss. Vi ger oss snart iväg. Vi ville bara få uppleva hur det känns att stå här uppe i detta vackra Montmartre bland alla er andra konstnärer...

Bild på en tom trappa i Paris.
Gator, torg och trappor gapar tomma i Paris. Cononaskräcken gör sig känd. Fotograf: Gunnel Götesdotter

Då lugnade han sig och lommade slokörat iväg. Och Staffan och jag lovade varandra att göra om denna ”happening”. Kanske blir redan nu till våren, om bara corona vill lugna sig. Men det vet vi ännu ingenting om.

Men hoppas det kan man...och det gör vi, Staffan och jag.

Idag skriver Gunnel Götesdotter från en ekande tomt Paris. Fotograf: Gunnel Götesdotter

Hässleholm

Akutmottagningens dator stulen

Hässleholm
Hässleholm

En dator som tillhör akutmottagningen i Hässleholm försvann från avdelningen någon gång under förra veckan.

En polisanmälan om stöld har upprättats. Polisen i sin tur vet inte vem som ligger bakom brottet.

Enligt polisen ska inte de känsliga uppgifter som sjukhuset behandlar, exempelvis patientjournaler, finnas lagrade på datorn.

NÄSTA ARTIKEL