Annons

Trio Wolski prisas i Tyskland

Publicerad 23 januari 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

Nordisk folkmusik med twist så beskriver Trio Wolski sin musik. Bandet startades i början av 2016 när Hanna Blomberg (violin), Kristian Wolski (cittern) och Petter Ferneman (dragspel) lärde känna varandra på Musikhögskolan i Malmö. I dag är det bara Hanna Blomberg och Petter Ferneman som är kvar i Malmö men bandet satsar de hårt på att hålla ihop ändå.

– Kristian flyttade till Arvika för ett år sedan så vi får ha ganska bra framförhållning och satsa på intensiva perioder när vi spelar och repar numera, berättar Hanna Blomberg.

Annons

– Ja, det blir inga spontanjam längre, konstaterar Petter Ferneman

2018 kom bandets debutalbum Late Bloomer och nu finns det planer på ytterligare ett album även om fokus framförallt ligger på den serie musikvideos med både traditionell och nykomponerad musik som de har släppt på Youtube, Facebook och sin egen hemsida.

– Vi kallar dem för Hunnsberg sessions eftersom vi nästan alltid ses och repar och skapar musik på en liten gård i Lidhult i Småland som heter just Hunnsberg, förklarar Hanna Blomberg. Där får vi vara ostörda och det ger så mycket inspiration med gården och naturen runt omkring

– Förra året räknade vi ut att vi var där sammanlagt en månad och skapade all vår musik där, berättar Petter Ferneman. Det roliga med musikvideorna är att man ser vilka vi är när vi spelar och man ser vilken kontext vi musicerar i och vilket scenspråk vi har. Det är bra när man skickar ut till olika arrangörer för att få spelningar.

I slutet av 2019 fick Trio Wolski veta att de vunnit Tysklands enda europeiska folkmusikpris, Eiserne Eversteiner, som utses i den tyska staden Plauen och har delats ut i 28 år. Priset delas ut i två kategorier – ett jurypris och ett publikpris.

Det enda svenska band som vunnit tidigare är Garmarna som fick jurypriset 1996. 2015 vann det dansk-svenska bandet Dreamers’ Circus också jurypriset.

Hanna Blomberg och Petter Ferneman kände inte till Eiserne Eversteiner innan de nominerades men vet numera att juryn inleder sitt arbetet med att lyssnar igenom ett stort antal folkmusikalbum från olika europeiska länder. Efter det nominerar de tio band som bjuds till Plauen för att hålla konsert under vars en kväll och bli bedömda av både juryn och publiken.

– Vi fick spela i två timmar och utforma konserten som vi ville så vi hann verkligen visa vilka vi är och visa vår konstnärliga sida, berättar Petter Ferneman.

– Det är verkligen roligt och på något sätt mer äkta att vinna ett pris när juryn och publiken har lyssnat på oss live. Och vi vann dessutom både jurys och publikens pris, säger Hanna Blomberg stolt.

I prismotiveringen står bland annat ”De tre unga och mycket talangfulla musikerna Hanna Blomberg och Petter Ferneman från Sverige och Kristian Wolski från Danmark imponerade med sin virtuositet, sofistikerade arrangemang och påtagliga spelglädje under sin specialkonsert i november”. Den 25 januari är Trio Wolski tillbaka i Plauen för att ta emot sina priser

Annons

– Vi vet inte så mycket om vad som händer mer än att vi ska spela en konsert då också, säger Hanna Blomberg. Vi hoppas med tiden att få komma ut och spela mer i Tyskland så det här känns väldigt positivt.

Annars är det en ganska lugn vår som väntar bandet – alla tre har bestämt sig för att satsar på sina studier. Petter Ferneman ska slutför sin musiklärarutbildning, Hanna Blomberg studerar klassisk komposition och Kristian Wolski en kompletterande pedagogutbildning.

– Men vi ska till Danmark och spela under en helg i slutet av januari och sedan blir det också en vecka med spelningar i och runt Sundsvall i maj. Och så ska vi spela på hemmaplan här i Skåne, i Husie kyrka 7 mars, berättar Petter Ferneman.

Och till sommaren blir det full fart igen.

– Vi är just nu i gång och planerar för sommarturnén. Det blir runt om i Sverige och i Skåne också, säger Hanna Blomberg lite hemlighetsfullt.

bild 1/2
Hanna Blomberg och Petter Ferneman bor bägge kvar i Malmö medan Trio Wolskis tredje medlem, Kristian Wolski, har flyttat till Arvika. Foto: Gunilla Wedding
Trio Wolski består av Hanna Blomberg på violin, Petter Ferneman på dragspel och Kristian Wolski på cittern. Foto: Johannes Rückert Becker
Hanna Blomberg och Petter Ferneman bor bägge kvar i Malmö medan Trio Wolskis tredje medlem, Kristian Wolski, har flyttat till Arvika. Foto: Gunilla Wedding
Trio Wolski består av Hanna Blomberg på violin, Petter Ferneman på dragspel och Kristian Wolski på cittern. Foto: Johannes Rückert Becker
Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons