minns

Hässleholms har fått nytt kännemärke

Hässleholm har fått ett nytt landmärke. Var med och döp nya resecentrumets kännemärke.Arkiv: Helene Nordgren
Artikel minns du? Det handlar i denna krönika ofta om uppbyggnaden av vårt nya Resecentrum i Hässleholm, som ska stå klart i juli månad.

Torsten Karlson

PREMIUM

Det handlar i denna krönika ofta om uppbyggnaden av vårt nya Resecentrum i Hässleholm, som ska stå klart i juli månad.

Den 17 januari presenteras på förstasidan de blå brostolparna – pylonerna – som stadens nya kännemärke. I den bistra januaridagen strävar de blå metallspröten 25,5 meter upp i diset. De kallas alltså pyloner och har till uppgift att med grova kablar hålla upp den inglasade gångbron över järnvägen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Mehmeti bröt Örebros måltorka

Agon Mehmeti, till höger, kramas om efter sitt mål.
Agon Mehmeti, till höger, kramas om efter sitt mål.
Foto: Kicki Nilsson / TT
Sport
Sport Svarta rubriker i veckan efter skandalen med magsjuka spelare. 
Men hemma mot Varberg spräckte Agon Mehmeti Örebros långa måltorka med en drömträff.
– Jag gillar att få de där volleyträffarna. Den satt som en smäck, säger matchhjälten efter 1-0-segern mot nykomlingen.

Fotbollssverige rasade när det stod klart att fyra-fem ÖSK-spelare spydde innan de spelade borta mot Sirius förra söndagen mitt i coronapandemin. ÖSK menade att det rörde sig om mittstänkt matförgiftning men anklagas för att ha mörkat symptomen och är nu anmält till Svensk elitfotbolls disciplinutskott och riskerar straff i form av en erinran, en varning eller böter.

– Jag har egentligen inga kommentarer kring det där. Klubben har sagt sitt om det där, säger Agon Mehmeti.

– Den matchen är glömd. Vi har analyserat vad vi kunde göra bättre och annorlunda och måste blicka framåt.

TT: Men hur upplevde du det? Vad såg du?

– Nej, jag såg absolut ingenting.

"Försökt blicka framåt"

ÖSK-managern Axel Kjäll är inne på samma linje:

– Vi pratade så klart om det här på träningen dagen efter, men sen har vi mest försökt blicka framåt. Det finns andra i klubben som ska lägga fokus på detta.

TT: Vad säger du om anmälan som har gjorts mot ÖSK?

– Finns det en bedömning att saker har misskötts så ska det komma en anmälan, så det är inga konstigheter med det.

Axel Kjälls Örebro har överhuvudtaget haft en tung inledningen – framförallt hemma på Behrn arena där ÖSK inför mötet med Varberg ännu inte hade gjort mål i årets allsvenska.

– Det är ni i media som pratat om det där, vi i laget har inte alls gjort det. Vi vet att vi kommer göra mål förr eller senare, säger Agon Mehmeti.

Utburen på bår

Och mot succénykomlingen Varberg spräckte alltså till sist Mehmeti målnollan med en drömträff på volley efter en timme. Otagbart i målvakten Stojan Lukics vänstra hörn.

– ”Mårten” (Johan Mårtensson) slår ett inlägg på bortre, jag stannar kvar där och får till en bra träff och den går in, säger ÖSK-anfallaren och tillägger:

– Vi har tränat ganska mycket på det där och jag gilla att få de där volleyträffarna. Den satt som en smäck.

Tack vare fullträffen tog anfallaren död på hemmalagets måltorka som varat på Behrn arena ända sedan den 21 oktober 2019 när Johan Bertilsson kvitterade till 2–2 mot Elfsborg.

På slutet gick ÖSK:s inhopparen Erik Björndahl hårt in i en nickduell med två Varbergspelare - och blev sedan utburen på bår med möjlig fraktur i ansiktet.

Tobias Wolf

Kultur och nöje

Miljonbelopp för "Super Mario"-spel

Ett ovanligt 'Super Mario bros'-spel har sålts på auktion för drygt en miljon kronor. Pressbild.
Ett ovanligt "Super Mario bros"-spel har sålts på auktion för drygt en miljon kronor. Pressbild.
Foto: Emily Clemens/Heritage Auctions/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Ett "Super Mario bros"-spel från 1985 i oöppnad originalförpackning har sålts på auktion för ett rekordhögt belopp. Spelet gick under klubban för 144 000 dollar, motsvarande drygt en miljon kronor, rapporterar Rolling Stone.

"Intresset för spelet var extremt stort", säger en talesperson för auktionsfirman Heritage Auctions.

Nintendospelet, vars förpackning dessutom var en ovanlig variant som bara såldes ett kort tag, uppges vara det dyraste tv-spel som har sålts.

Hässleholm

Rötterna sprängs med vatten

Med hjälp av 98 grader varmt vatten bekämpas rötterna till ett hot mot biologisk mångfald i Hörlingeån.
Foto: Sharon Wong
Hässleholm
Bjärnum Växten är ståtlig och vacker men kväver all annan växtlighet. Länsstyrelsen testar nu en ny metod för att rensa bort den EU-listade invasiva arten gul skunkkalla.

Längs en lång bit av vattendraget sträcker sig de stora gröna bladen upp och täcker hela området som egentligen ska porla med vatten. Precis i början av Hörlingeån har den gula skunkkallan fått ett perfekt fäste sedan en tidigare markägare hade planterat den vackra växten där.

– Den togs till Sverige från Nordamerika som prydnadsväxt ungefär 1960. Under början av 70-talet förvildade växten och sen har den ökat mer och mer, förklarar naturskyddshandläggaren Cajza Eriksson på Länsstyrelsen Skånes naturskyddsenhet.

Varje gul skunkkalla har 4-5 klubbliknande fröställningar med upp mot 1200 frön som kan spridas snabbt.
Foto: Sharon Wong

Hon berättar hur den invasiva gula skunkkallan sprids ohämmat med upp mot 1200 frön i varje planta. Växten får stora blad som kan bli upp till både en meter bred och hög, vilket täcker solljuset för andra arter. De kan även bli över 80 år gamla och är därför ett hot mot den biologiska mångfalden.

– Den tar framförallt över i våtmarker som oftast är värdefulla för växtlighet, säger Cajza Eriksson.

I växtens hemområden i Nordamerika är den däremot oftast inte lika aggressiva eftersom de regleras av både annat klimat och naturliga hot.

Cajza Eriksson, naturskyddshandläggare på Länsstyrelsen Skåne, visar hur rötterna kan växa ut igen om växten avlägsnas slarvigt.
Foto: Sharon Wong

EU-listad art

2016 hamnade den gula skunkkallan på EU:s lista av invasiva främmande arter och enligt lag ska arten därför bekämpas i hela unionen. Enligt förordningen är alla markägare, oavsett om det är myndigheter, kommuner eller privata, skyldiga att ta bort och hindra dess spridning.

– För enskilda markägare kan det ju bli stora kostnader, säger Cajza Eriksson.

Därför ska sex länsstyrelser, inklusive Länsstyrelsen Skåne, tillsammans försöka testa en ny metod att angripa växten, vilket de sedan ska söka EU-bidrag om resultatet är lyckat.

Bekämpa från rötterna

– Vi brukar annars gräva bort dem men i Skåne är det väldigt stenigt och roten sitter 20 till 30 centimeter ner, förklarar Cajza Eriksson och menar att om den nya metoden fungerar kommer det kunna bli ett komplement till grävandet.

Den nya metoden kombinerar värme och tryck för att få växten att falla ihop. Kokande vatten överförs genom ett spjut som trycks ner i rötterna så att de både bränns av de höga temperaturerna men också sprängs av trycket.

Under torsdagen var Länsstyrelsen Skåne på plats vid Hörlingeån för att testa denna metod på de gula skunkkallorna för första gången. Anledningen till att just denna plats valdes för att testa effekter är på grund av platsens lättillgänglighet.

– Jag fick i uppdrag att inventera alla plantor och har gått längs hela ån och räknat, berättar Cajza Eriksson.

Totalt hittade hon ungefär 6000 skunkkallor i Hörlingeån varav hälften var större plantor. Enligt Cajza Erikssons egna rapport finns det totalt ungefär 27000 plantor spridda på 20 områden i Skåne.

Efter bekämpningen vid Hörlingeån kommer Länsstyrelsen redan dagen efter påbörja ett test i Ängelholm.
Foto: Sharon Wong

Nygammal metod

Arbetet utförs av fastighetsskötselsföretaget Lilla Kloster från Klippan, som bland annat använder dessa ”heatweed”-maskiner. Grundaren bakom dessa maskiner för ogräsbekämpning är norska agronomen och växtforskaren Johan Rud, som också är på plats för att se projektstarten.

– Det är egentligen en metod som funnits väldigt länge men det har varit svårt att till exempel hålla temperaturen, säger Johan Rud, som även undervisar och forskar om invasiva arter internationellt.

Han berättar att det bara är vatten och att även hans mormor brukade hälla varmt vatten över ogräs och såg att de dog.

— Invasiva arter kan även förstöra elkablar och tränga sig in i avloppssystem, säger växtforskaren Johan Rud, som är grundaren bakom maskinerna för den nya metoden.
Foto: Sharon Wong

Flera uppföljningar

Cajza Eriksson förklarar att de utöver den nya hetvattenmetoden även kommer gräva upp skunkkallor en sträcka för att sedan kunna jämföra vilken metod som är mest effektiv.

– Vi kollar de närmsta veckor om plantor dött, och uppföljning kommer nästa vår för att se så det inte kommer upp igen, säger Cajza Eriksson.

– Det kan vara så att de lägger sig i dvala och sen komma upp igen och det finns frön som ska behandlas i efterhand.

Just detta projekt är specialiserat på den gula skunkkallan men enligt Cajza Eriksson trivs invasiva växter ofta i störda marker. Därför kommer de även behöva hålla koll på andra invasiva växter som kan växa upp här i ån efter att de har grävt och marken blir sårbar.

FAKTA

Gul skunkkalla

Skunkkalla är listad på EU:s förteckning över invasiva främmande arter.

Arten har avsiktligt införts från Nordamerika som prydnadsväxt.

Den har 30 till 150 cm avlånga, blanka blad med korta skaft i rosetter från jordstammen. Den blommar vanligtvis i maj med gula blommor och kan bli över 80 år gammal.

Skunkkalla kan hittas i våtmarker, exempelvis alkärr, diken och sumpmark och längs med vattendrag. För nävarande förekommer den främst i södra delarna av landet.

Om du hittar gul skunkkalla i naturen kan du rapportera in det till Artportalen via www.invasivaarter.nu.

Källa: Naturvårdsverket

FAKTA

Eu-förordningen om invasiva främmande arter

Invasiva främmande arter är växter, djur, svampar och mikroorganismer som flyttats till en ny miljö där de sprider sig snabbt och orsakar skador på naturen.

Enligt lag är alla skyldiga att bekämpa dessa arter. Det är förbjudet att bland annat importera, sälja, odla, transportera eller hålla levande.

Sedan 2018 finns det även kompletterande svenska regler. Bland annat kan ansvariga myndigheter få tillgång till privat mark för att utföra bekämpningsåtgärder.

Invasiva främmande växter som redan finns i Sverige är: Gudaträd, gul skunkkalla, jättebalsamin, jätteloka, sidenört, smal vattenpest och tromsöloka.

Källa: Naturvårdsverket

Utrikes

Högt tonläge och jämnt skägg då Polen väljer

Sittande presidenten Andrzej Duda röstade tillsammans med sin fru Agata Kornhauser-Duda.
Sittande presidenten Andrzej Duda röstade tillsammans med sin fru Agata Kornhauser-Duda.
Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT
Utrikes
Utrikes En sak är säker: Polens nästa president blir en 48-årig man med doktorsexamen. I dag bestämmer polackerna om han ska heta Andrzej Duda eller Rafal Trzaskowski.
Valet är också ett riktningsval: fortsatt nationalkonservatism med fokus på kärnfamiljen – eller närmande till EU och återupprättande av rättsstaten.

Många bedömare ser söndagens andra presidentvalsomgång som det viktigaste valet sedan det banbrytande parlamentsvalet 1989, som ofta betraktas som en startpunkt för kommunismens fall.

De höga insatserna motsvaras av ett högt tonläge. Den liberala dagstidningen Gazeta Wyborcza talar om ett val mellan "hopp och katastrof", som kommer att få efterverkningar i generationer framöver. "Slaget om Polen", basunerar tabloiden Super Express å sin sida ut i en rubrik.

En viktig konfliktlinje handlar om utrikespolitiken, som tillhör presidentens ansvarsområden. Duda, som står nära det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS), orienterar sig mot Washington och Nato, medan Europavännen Trzaskowski från liberalkonservativa Medborgarplattformen (PO) vill förbättra Polens stukade relation till EU och väcka liv i den så kallade Weimartriangeln, en informell samtalspakt med Tyskland och Frankrike.

– Dudas samarbete med Trump innebär att vi kan lita på stöd från USA när det gäller försvaret, säger den 59-årige byggarbetaren Wojciech, som just lagt sin röst i en vallokal i Warszawa, till nyhetsbyrån AFP.

Vill se mindre splittring

Vid lunchtid låg valdeltagandet på strax under 25 procent, det vill säga något högre än vid samma tid under första valomgången och mer än 7 procent högre än i presidentvalet 2015.

Pensionären Danuta Lutecka har lagt sin röst på Trzaskowski.

– Det är viktigt med ett lugnt och fint samarbete med våra europeiska partner, säger hon till AFP, och tillägger att hon vill se mindre hat och splittring polacker emellan.

Polen är en parlamentarisk demokrati och presidenten har främst en ceremoniell roll, dock med några viktiga undantag.

Utöver utrikespolitiken kan hen bland annat lägga in sitt veto mot lagar, vilket, om utmanaren Trzaskowski vinner, kraftigt skulle beskära manöverutrymmet för PIS-regeringen, som i Duda haft en lojal president.

Infört generöst barnbidrag

Politiskt står Duda för en fortsatt nationalkonservativ kurs. Under hans första mandatperiod har PIS infört ett generöst barnbidrag som varit populärt hos anhängarna, samt sänkt pensionsåldern, som höjdes av den tidigare premiärministern Donald Tusk.

Samtidigt har regeringen drivit igenom en rad omstridda förändringar av domstolsväsendet, som beskrivits som en nedmontering av rättsstaten och har fått EU att inleda ett rättsligt förfarande mot Warszawa.

Trzaskowski, som är borgmästare i huvudstaden, vill i stället ta Polen tillbaka in i EU-värmen. Han har profilerat sig som en liberal, hbtq-vänlig kandidat som vill ena landet efter Dudas presidentskap, som han beskriver som splittrande.

Walesa: Ställ krav, EU

Den tidigare polske fackföreningsledaren och presidenten Lech Walesa, som fortfarande är en viktig röst i den polska debatten, stödjer den EU-vänliga linjen. Han tycker att kommissionen gott kan skärpa tonen mot regeringen i Warszawa.

– EU måste ställa krav på Polen. Antingen följer ni EU:s regler, eller så får ni lämna unionen, säger han i en intervju med Ekot.

Vallokalerna i Polen öppnade klockan 7 och stänger klockan 21. Kort efter det publiceras en vallokalsundersökning. De första officiella resultaten väntas först på måndagsmorgonen.

Pontus Ahlkvist/TT

Jaroslaw Kaczynski (till vänster) röstade i en vallokal i huvudstaden Warszawa. Till höger en väljare som bär en mask som föreställer Kaczynski.
Jaroslaw Kaczynski (till vänster) röstade i en vallokal i huvudstaden Warszawa. Till höger en väljare som bär en mask som föreställer Kaczynski.
Foto: AP/TT
Väljare med munskydd köar till en vallokal i Lomianki nära Warszawa – på vederbörligt avstånd, på grund av coronapandemin.
Väljare med munskydd köar till en vallokal i Lomianki nära Warszawa – på vederbörligt avstånd, på grund av coronapandemin.
Foto: Czarek Sokolowski
Presidentvalet i Polen står mellan sittande presidenten Andrzej Duda, på affischen längst ned, och utmanaren Rafal Trzaskowski på planscherna ovan.
Presidentvalet i Polen står mellan sittande presidenten Andrzej Duda, på affischen längst ned, och utmanaren Rafal Trzaskowski på planscherna ovan.
Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT
Väljare lägger sin röst i Lomianki nära Warszawa.
Väljare lägger sin röst i Lomianki nära Warszawa.
Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

FAKTA

Fakta: Andrzej Duda

48-årig jurist, som sedan 2015 är Polens president. Står nära det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS).

Duda är född i Kraków och har en doktorsexamen i juridik från Jagellonska universitetet. Då PIS kom till makten första gången 2005 utsågs han till vice justitieminister, och 2008 började han arbeta i den dåvarande presidenten Lech Kaczynskis (PIS-ledaren Jaroslaw Kaczynskis avlidne tvillingbror) stab.

Valdes in i sejmen 2011 och tog plats i Europaparlamentet 2014. För en bredare allmänhet blev Duda bekant först då Jaroslaw Kaczynski utsåg honom till partiets kandidat inför presidentvalet i maj 2015, som han gick segrande ur. Sedan dess har han gjort sig känd för att utan invändningar vinka igenom de flesta av de lagar som klubbats av den PIS-kontrollerade sejmen.

Duda har propagerat för en skärpning av Polens abortlagar, som redan är bland de hårdaste i Europa. Han har också liknat "hbtq-ideologi" vid kommunism. Han har samtidigt vunnit popularitet för de PIS-satsningar på barnbidrag och sänkt pensionsålder som genomförts under hans tid vid makten.

Utrikespolitiskt har presidenten aktivt försökt stärka landets relation till Nato och USA. I juni besökte han Donald Trump i Vita huset, som första utländska ledare sedan coronapandemin började.

Källa: AFP

FAKTA

Fakta: Rafal Trzaskowski

48-årig doktor i statsvetenskap, som utmanar Andrzej Duda om presidentposten. Borgmästare i Warszawa. Tillhör liberalkonservativa oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO).

Trzaskowski växte upp i den polska huvudstaden, som son till den välkände jazzpionjären Andrzej Trzaskowski. Inledde sin politiska karriär som volontär 1989, året då Berlinmuren revs och Polen höll sitt första fria parlamentsval, som ofta ses som en startpunkt för kommunismens fall.

Doktorerat om EU:s institutioner vid Warszawas universitet. Även studerat i Oxford, Paris och på College of Europe utanför Warszawa. Talar engelska, franska, italienska, ryska och spanska.

Tog 2009 plats som ledamot i Europaparlamentet. 2013 blev han teknikminister och senare vice utrikesminister i dåvarande premiärministern Donald Tusks (senare ordförande för Europeiska rådet) regering.

Valdes 2018 till borgmästare i Warszawa. Kritiker anser att han inte har gjort tillräckligt mycket under sin tid vid makten, medan anhängare hyllar hans liberala syn i hbtq-frågor. Trzaskowski stödjer bland annat partnerskap för samkönade par, något som för närvarande är förbjudet i det katolskt präglade Polen.

Har under valrörelsen uppmärksammats i polsk public service-tv för att ha lyft frågan om kompensation till judar vars familjer fick tillgångar konfiskerade under andra världskriget och Förintelsen. Polen är det enda EU-land som inte lagstiftat om detta, men PIS-ledaren Jaroslaw Kaczynski har sagt att Trzaskowskis hållning är ett tecken på att han vare sig har "polsk själ eller polskt hjärta".

Källa: AFP, Reuters

Inrikes

Personbil och tåg i krock

Strax efter klockan 16 inträffade krocken mellan personbilen och tåget i Lindesbergs kommun. Arkivbild.
Strax efter klockan 16 inträffade krocken mellan personbilen och tåget i Lindesbergs kommun. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

En personbil kolliderade med ett persontåg vid 16-tiden på söndagseftermiddagen utanför Vedevåg i Lindesbergs kommun.

– Personbilen åkte på en mindre skogsväg, en grusväg. Bilen hamnade i diket efter krocken, säger Peter Persson, vakthavande befäl vid polisen i region Bergslagen.

Två personer befann sig i personbilen.

– De är vakna och talbara och förda till sjukhus, säger Peter Persson.

Tågövergången där krocken inträffade var oövervakad.

Enligt SJ påverkas trafiken på sträckan mellan Frövi och Lindesberg, där bussar ersätter. Ingen ombord på tåget skadades vid händelsen.

– 23 passagerare var ombord på tåget och de är nu förflyttade till en buss, säger Christina Psarris vid SJ:s pressjour.

Enligt SJ:s prognos kommer bussar att ersätta dygnet ut.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopiloten

BankID - den perfekta legitimationen online!

Casinopiloten Idag använder vi oss av internet och våra mobiltelefoner till det mesta. I Sverige har vi nu haft tillgång till BankID som e-legitimation ett par år och det blir mer och mer populärt.

Det klassas som en säker betalmetod och identifiering av gällande personer vid beställningar online eller för att legitimera sig hos olika myndigheter, banker eller andra företag.

Andra länder använder sig givetvis också av liknande elektroniska tjänster som BankID. Norge är det land som har en e-legitimation som är mest likt hur det fungerar för oss när vi använder oss av bankID som legitimering. Skillnaden med Norges e-legitimering och vår svenska är att deras e-legitimering görs via mobiloperatörens inblandning. De tar dessutom en avgift för varje gång som tjänsten används.

BankID är Sveriges absolut största och mest använda e-legitimation och har utfärdats av totalt 12 banker som i samarbete erbjuder tjänsten. Alla de största bankerna i Sverige erbjuder tjänsten och mer eller mindre alla i dagens samhälle har appen nedladdad på någon av sina enheter. De flesta använder sig av mobilt bankID för att bara med några knapptryck kunna genomföra köp och legitimering på olika sidor online.

BankID används till mer eller mindre alla köp online numera

Vi svenskar har tagit emot de flesta teknologiska förändringar öppenhjärtigt och sedan BankID kom och tjänsten breddats så använder vi den mer eller mindre till allt. Några av de områden där BankID är nära till hands:

Till inlogg där verifiering krävs, t.ex på internetbanken, arbetsförmedlingen och csn.

Vid betalning av räkningar eller för identifiering av beställningar som görs online.

Till tjänster som kräver verifiering för insättningar, t.ex när du spelar på online casino. (mer information om casino med bankid - här).

BankID kan användas för att göra direkt överföringar via tjänsten swish.

Appen är enkel att ladda hem och allt du behöver göra för att aktivera tjänsten är att antingen gå in på banken eller använda din bankdosa.

BankID kan både användas från dator, surfplatta och mobiltelefon och används flitigt flera gånger i veckan av de flesta. Tjänsten gör det betydligt mer bekvämt och enkelt för oss att hantera vardagliga inloggningar och/eller köp online.

Mobilt BankID - ett måste!

Att ha BankID installerat på sin mobiltelefon är mer eller mindre ett måste idag, eftersom att tjänsten används till det mesta online. Allt från att logga in på din internetbank, till att göra snabba överföringar, bekräfta köp eller logga in på olika sidor. För att skaffa Mobilt BankID så gör du på följande sätt:

1. Gå in på Google Play eller App Store och ladda hem appen “BankID”.

2. För att logga in i appen så använder du din säkerhetsdosa samt aktiverar tjänsten i din internetbank.

3. Om du inte har en bankdosa så behöver du aktivera ditt BankID på ditt närmaste bankkontor.

Varje bankID har en giltighetstid innan det behöver förnyas och detta kan variera beroende på vilken bank du använder dig av. Det är lika enkelt att förnya sitt bankID som att skaffa ett för första gången och när det är dags så kommer du att bli underrättad om det via appen. Många som spelar på casino online tycker att BankID är smidigt då det förenklar verifieringen av betalmetoder och i sin tur leder till snabbare uttag. Tidigare så var spelare tvungna att skicka in styrkande dokument för att bevisa sin identitet och folkbokföringsadress.

Sport

Aston Villa tog viktiga poäng i bottenstriden

Aston Villas Trézéguet firar efter sitt 2–0-mål mot Crystal Palace.
Aston Villas Trézéguet firar efter sitt 2–0-mål mot Crystal Palace.
Foto: Tim Keeton/AP/TT
Sport
Sport Aston Villa krigar för sin överlevnad i Premier League.
2–0 mot Crystal Palace innebär att man nu har fyra poäng upp till säker mark.

Norwich kommer att åka ur Premier League. Men Aston Villa och Bournemouth har fortfarande chansen att klara sig kvar.…

Det ser just nu snäppet ljusare ut för Aston Villa som plockade tre viktiga poäng hemma mot Crystal Palace.

Trézéguet gav Aston Villa ledningen på tilläggstid i den första halvleken.

Conor Hourihane skickade in en frispark som skarvades via pannan på en Crystal Palace-spelare fram till egyptiern som stod fri och kunde skicka in 1–0.

I den 60:e minuten var Trézéguet framme igen när han fångade upp en misslyckad rensning från bortaförsvaret och kunde peta in sitt andra mål.

Segern är Aston Villas första i ligan sedan 21 januari och ger dem tre blytunga poäng. Tre omgångar återstår av Premier League.

Längre upp i tabellen fortsätter Wolverhampton att jaga topp fem i kampen om Champions League-platserna. 3–0 hemma mot Everton betyder att tabellsexan nu är tre poäng bakom Manchester United (som har en match mindre spelad) på femte plats, vilket just nu ger en plats i CL nästa säsong eftersom tvåan Manchester City har stängts av från Europaspel i två år för att ha brutit mot det europeiska fotbollsförbundet Uefas finansiella regler.

Raul Jiménez satte 1–0 på straff före paus, innan Leander Dendoncker och Diogo Jota utökade ledningen i andra halvek.

En annan smäll för Everton var att mittbacken Yerry Mina gick av skadad efter en halvtimme.

Ett slutgiltigt beslut om Manchester Citys avstängning kommer från idrottens skiljedomstol, Cas, under måndagen.

Inrikes

Många ovana vandrare underskattar fjällvädret

Många ovana fjällvandrare underskattar hur snabbt vädret i fjällen kan slå om, enligt Fjällsäkerhetsrådet. Arkivbild.
Många ovana fjällvandrare underskattar hur snabbt vädret i fjällen kan slå om, enligt Fjällsäkerhetsrådet. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT
Inrikes
Inrikes Fjälldestinationer runt om i Sverige vittnar om ett uppsving av ovana vandrare – och många besökare underskattar vädret, enligt en enkät från Fjällsäkerhetsrådet.
– Blir man trött och kall så gör man misstag, säger samordnaren Per-Olov Wikberg.

På söndagsmorgonen vaknade Per-Olov Wikberg och sonen Mattias i ett tält i Jämtlandsfjällen. Här har de tillbringat natten efter en vandringstur i Snasahögarna.

– I dag är det regnskurar. Det var tre grader i morse när vi vaknade, berättar Per-Olov Wikberg för TT.

Han arbetar som samordnare vid Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd, där man genomfört en enkät bland nyckelpersoner på destinationsbolag och fjällstationer inför sommarens turistanstormning. Totalt 27 personer från olika orter har svarat på enkäten, från Åre i norr till Sälen i söder.

Underskattar vädret

Nästan åtta av tio uppger att de ovana besökarna blivit allt fler. Flera svarande uppger även att ett vanligt misstag bland förstagångsvandrare är att underskatta hur snabbt vädret kan växla i fjällen.

– Ett nybörjarmisstag är att man inte håller koll på vädret och utrustar sig fel. Man utrustar sig för en kortare dagstur men ger sig ut på en flerdagarstur med för lite kläder, för dåliga skor och för lite mat, säger Per-Olov Wikberg.

Soligt i sociala medier

Många besökare kommer med förväntningar om strålande sol och blå himmel, utifrån bilder man sett i sociala medier, uppger han.

– Man behöver regnkläder och varma kläder med sig för att det ska bli bra och härligt. Utsikten är fantastisk och upplevelsen blir ofta lika bra som med sol, bara man ger sig ut och rör på sig, säger Per-Olov Wikberg.

Att bli trött och kall under en tur ökar risken för misstag och i sin tur olyckor, betonar han.

– Däremot ser vi sällan allvarliga olyckor på sommaren, men det är ju betydligt fler ovana besökare på sommaren än på vintern.

Fjällsäkerhetsrådet har sammanställt tips till ovana fjällbesökare, och ett av dem handlar om att ha kläder som klarar snabba väderomslag – så som vind- och vattentäta skalplagg. Ett annat tips är att följa markerade leder och använda en fjällkarta tryckt på fukttåligt papper.

Fjällräddaren: Börja hemma

Rickard Svedjesten, ordförande i Svenska fjällräddares riksorganisation, säger att den svenska fjällvandraren generellt sett är hyfsat förberedd.

– Men det finns en liten andel som är ny och som bara ser vandringen som en punkt på listan över saker man vill hinna göra innan man dör. Det är dem vi får problem med, säger Rickard Svedjesten.

Att bege sig ut i fjällvärlden kräver noggranna förberedelser, särskilt för den som är ovan. Det gäller även om man planerar att vandra efter markerade leder, som den populära Kungsleden.

– Fjällvandringen börjar hemma. Prova att slå upp tältet innan, gå in kängorna, välj en kortare tur och följ väderleksrapporten noga. Då minskar du riskerna, säger Rickard Svedjesten.

Elina Perdahl/TT

Klara Stefansson/TT

'Man behöver regnkläder och varma kläder med sig för att det ska bli bra och härligt', säger Per-Olov Wikberg, fjällsäkerhetssamordnare vid Naturvårdsverket.
"Man behöver regnkläder och varma kläder med sig för att det ska bli bra och härligt", säger Per-Olov Wikberg, fjällsäkerhetssamordnare vid Naturvårdsverket.
Foto: Privat

FAKTA

Fem tips för en säker fjällvandring

Tipsen riktar sig särskilt till förstagångsbesökare men kan även vara användbara för erfarna vandrare:

1. Ta med kläder som klarar snabba väderomslag. Ha alltid med dig vind- och regntäta skalplagg, samt värmeplagg och ett torrt ombyte.

2. Ta del av lokala väderprognoser och varningar. Vädret kan slå om snabbt i fjällen.

3. Lämna färdmeddelande. Meddela alltid en vän eller släkting om din planerade vandringstur innan du beger dig iväg.

4. Följ markerade leder. Använd en fjällkarta tryckt på fukttåligt papper. Fjällkartor finns att köpa i exempelvis sport- och friluftsbutiker. Det finns även kartor som kan laddas ned digitalt.

5. Använd karta och kompass. I fjällen saknas ofta mobiltäckning. Innan du ger dig iväg – lär dig att använda karta och kompass.

Källa: Fjällsäkerhetsrådet

Sport

Ståhl missnöjd trots 68,72: "Tekniskt dåligt"

Daniel Ståhl. Arkivbild.
Daniel Ståhl. Arkivbild.
Foto: Erik Simander/TT
Sport
Sport

Diskusstjärnan Daniel Ståhl börjar hitta längden i kasten igen. Den regerande världsmästaren noterade ett bästaresultat på 68,72 meter vid en tävling i Växjö och vann med knappt två meter före tvåan Simon Pettersson, som kastade 66,76 som längst.

Men 27-åringen är långt ifrån nöjd.

– Ja, men jag är på en helt annan nivå, så jag ska slänga betydligt längre än så här. Det är absolut inte dåligt, ja till och med okej. Men jag ska kasta längre på tävling, säger Daniel Ståhl till Aftonbladet.

Tävlingsresultatet var Ståhls näst bästa i år efter att ha kastat världsårsbästat 70,25 i Helsingborg för tre veckor sedan.

– Det är fortfarande tekniskt dåligt, jag tar fortfarande i för mycket, men jag var fysiskt stark i dag. Men jag kan så mycket bättre.

NÄSTA ARTIKEL