Nya kriminella metoder

Opinion Malmöpolisen berättade att unga utnyttjas av kriminella som springpojkar i större utsträckning än vad man tidigare trott.
Opinion • Publicerad 24 januari 2020 • Uppdaterad 14 december 2021
Polisen håller presskonferens. 	Foto: TT
Polisen håller presskonferens. Foto: TT

Malmöpolisen berättade att unga utnyttjas av kriminella som springpojkar i större utsträckning än vad man tidigare trott, under en presskonferens om hur det gått för ”Operation Rimfrost”, polisinsatsen för att stävja gängvåldet. 14-15-åringar används för att leverera droger eller annat som skapar ett avstånd mellan de grovt kriminella och brottet. Ibland gör de unga det för pengarna, men det händer också att de hotas, till exempel med våld mot deras familj.

Lyckas man bryta de kedjorna ökar möjligheten att de kriminella börjar hantera sina egna droger i större utsträckning, så det går att ertappa dem. Att fokusera på dessa unga har dessutom fördelen att man kanske kan avskräcka dem från kriminell verksamhet på ett tidigt stadium och förhindra återväxten inom de kriminella gängen. Det är intressant att fördomarna kommer på skam: det är inte bara barn från social utsatta områden som blir springpojkar åt kriminella, de kommer även fån områden som Limhamn och Bunkeflo.

Polisen har också tittat på varför sprängningar blivit en så populär metod för kriminella. Det är få som åtalas och fälls för det, eftersom det är svårt med teknisk bevisning.

Rimfrost handlar inte bara om gängvåld och skjutningar i Malmö: under de senaste månaderna har det huvudsakligen smällt längre norrut, som Linköping, Norrköping och Stockholm.

De sprängdåden visar sig ha en koppling till en annan typ av gäng: MC-gängen. Kommissarie Sven Lindgren menar att polisens ensidiga fokus på vapenvåld i Malmö har gjort att MC-gängen har kunnat härja fritt. Det var en brottskultur som polisen tidigare hade bra koll på, så det vore så klart olyckligt om de blev dominanta igen.

Kriminologen Amir Rostami menar att det är fel att se det som olika kriminella rörelser: vissa grova brottslingar har kopplingar till flera olika sorters gängkriminalitet. Det kan konstateras att polisen även framöver kommer att ha mycket att göra, tyvärr.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.