Det snurrar häftigt för vindbolag

Krönika Rimligen blir det med särdeles gott humör som bolagsstämman för Eolus Vind hålls i Hässleholm idag lördag.
Publicerad 25 januari 2020 • Uppdaterad 13 december 2021
Ekonomijournalist Henric Borgström.
Foto: Arkiv.
Ekonomijournalist Henric Borgström. Foto: Arkiv.

Rimligen blir det med särdeles gott humör som bolagsstämman för Eolus Vind hålls i Hässleholm idag lördag. Visserligen blir utdelningen ”bara” oförändrat 1:50 kr för det gångna bokslutsåret på en aktie som betalas med hela 126 kr.

Oförändrad utdelning brukar vara klokt hos snabbt expanderande bolag, särskilt som omsättning och vinst varierar kraftigt. Detta på grund av att stora leveranser av vindkraftverk hamnar på olika sidor om kvartalssluten.

Men Eolus orderstock ökade under verksamhetsåret med ca 20 procent till 5,3 miljarder kr, vilket bör kännas tryggt även om vinden råkar mojna för beställare och de verk som bolaget förvaltar.

Men i aktieägarnas totalavkastning räknas också värdeförändringen in. Aktien kostade omkring 20 kr under flera år fram till för två år sedan. De 14 000 aktieägarna kan glädja sig åt 16 procents uppgång i veckan som gått, 25 procent plus sedan årsskiftet för fyra börsveckor sedan, 138 procent upp på tolv månader, alltså en dryg fördubbling. Den som hade en hundralapp i aktier för fem år sedan har nu sett den växa till nästan 576 kr, närmare bestämt plus 476 procent upp.

Eolus på Stockholmsbörsens lista för medelstora bolag värderas nu till hela 3,5 miljarder kr. Det grundades för 30 år sedan och firar detta med ett kostnadsfritt seminarium om vind, förnybar energi, klimatet i Kulturhuset i Hässleholm kl 09.30 - 14.30 före bolagsstämman kl 15.

På nästa börslista för mindre bolag finns Arise Vind i Halmstad där förre Volvochefen P G Gyllenhammar fanns med i början. Det har haft en hygglig utveckling för aktien med 11 procents från årsskiftet, nästan fördubbling på tolv månader. Arise är värt 1,1 miljard kr på börsen, Eolus mer än tre gånger så mycket.

Eolus ledning hänvisar i rapporten till branschorganisation Svensk Vindenergis prognos om fördubblad elproduktion från vind inom bara två år. ”En allt högre andel vindkraft sänker elpriset för såväl industrin som konsumenter och bidrar till att exportera allt mer förnybar el.”

Till detta kan läggas att stängningen av kärnkraftaggregat i Sverige och Tyskland medför högre elpris än om de fått fortsätta, framför allt att stänga två i Ringhals mitt i vintern istället för att exportera ännu mer kalla dagar och då stänga olje- och kolkraftverk i Danmark, norra Tyskland och Baltikum. Att stänga redan vid årsskiftena istället för att dröja tre, fyra månader till våren medför kraftigt ökade utsläpp av koldioxid om/när vintern slår till.

Castellum var först ut av de stora fastighetsbolagen och den kraftigt höjda kursen höll i sig med råge och ligger nu 40 procent plus på tolv månader. Det blir spännande att se om bokslutet för Wihlborgs i Malmö klarar de högt ställda förväntningarna 56 procent plus unde samma tid. Likadant K-Fast i Hässleholm som stigit 65 procent sedan noteringen förra året.

Ericsson klarade inte analytikernas och storplacerarna förväntningar om ett ännu bättre bokslut än det blev. Men svenska folket, 400 000 direkta aktieägare plus alla via fonder, ska nog vara glada att bolaget nu har en hyggligt lönsam rörelse och ligger i framknaten med nya hypersnabba telenätet 5G som i första hand lanseras till industrin där den kan åskynda rationaliseringar.

Aktiekursen sjönk 6 procent vid börsslutet, därmed 2 procent upp sedan årsskiftet.

Kommande vecka på tisdag visar bl a Swedbank bokslutet, på onsdag SEB, Telia, Getinge, Skåne-Möllan och Lundaföretaget Idogen som forskar i vaccin. Torsdag AAK Aarhus Karlshamn, BE Group stål, Beijer Ref kyla, Hexpol också med huvudkontor i Malmö, H&M, Volvo tunga fordon, Holmen och SCA, på fredag bl a Malmöföretaget Bygghemma.

Henric Borgström
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.