Annons

Han vann publikens pris

Osby • Publicerad 26 januari 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

I en dryg månad har amatörkonstutställningen huserat i Osby konsthall.

Under tiden har besökarna kunnat rösta på det konstverk de tycker bäst om och på lördagen stod det klart att en akryltavla av Jakob Åberg kammat hem flest röster.

Annons

– Om man nu ska tala om konkurrens i det här sammanhanget så var den stenhård. Det är lite överrumplande faktiskt – men känns förstås fantastiskt, säger publikens favorit.

Den vinnande tavlan är målad med akryl och konstnären berättar att han använt palettkniven som pensel.

Vad tror du föll betraktarna i smaken?

– Jag har funderat mycket på det och har förstått att mångas ögon dras till ljuset. Tidigare har jag gjort en liknande tavla som många gillade och fortsatte därför på samma spår, säger han och fortsätter:

– Kanske också att motivet inte är så kontrollerat och självklart vad det föreställer. Jag har ju en tanke med tavlan, en tanke som är rätt tråkig. Andras tankar om motivet är mycket mer intressanta.

På ett sätt blev det tredje gången gillt för Jakob Åberg eftersom att deltagandet i amatörkonstutställningen var hans tredje. Han berättar att hans konstnärliga intresse började något slumpartat 2016 när han via en kompis kom i kontakt med målandet – något han snabbt fick smak för. Sedan dess har han utvecklat sin konst genom att till viss del lära sig av vänner, men kanske främst genom att titta på filmer på internet.

– Jag har lärt mig mycket via Youtube, det vill jag slå ett slag för. Där finns hur mycket som helst, säger han och exemplifierar vidare hur konsten kommit till honom på senare år genom att konstatera att bildbetygen i skolan var ”tämligen dåliga”.

Vad betyder konsten för dig nu?

– Till att börja med är det extremt roligt. Och jag märker också hur det smittar av sig på annat i livet, det känns hälsosamt. Sedan trivs jag överlag med att ha projekt igång, säger han och tillägger att det blir en hel del drag med penseln när tid ges:

– Jag målar rätt mycket. Senast i morse faktiskt, säger han med ett skratt.

Annons

Årets amatörkonstutställning beräknas ha lockat omkring 1 500 besökare. Sammantaget lades 176 röster varav Jakob Åbergs namn stod på 28 av dem.

Utställningen hölls för nionde gången i ordningen vilket innebär att ett tioårsjubileum nalkas.

bild 1/3
Jakob Åbergs vinnarverk. 		 Foto: Magnus Wahlström
Vinnaren Jakob Åberg och hans tavla hissas av vännerna Johan Jönsson Nordqvist och Kevin Berntsson. 			                   Foto: Magnus Wahlström
Jakob Åberg. Foto: Magnus Wahlström
Jakob Åbergs vinnarverk. 		 Foto: Magnus Wahlström
Vinnaren Jakob Åberg och hans tavla hissas av vännerna Johan Jönsson Nordqvist och Kevin Berntsson. 			                   Foto: Magnus Wahlström
Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons