Kjell Åberg anar ljuset redan nu

Reportage Under senhösten har Kjell Åberg lagt tusen plattor, hjälpt dottern att anlägga trädgård i Spanien och högtryckstvättat mängder med växtbrätten. Men att göra-listan på i plantskolan för trädgårdsmästaren är långt ifrån avklarad, även om tempot är aningen nedskruvat på vintern.
Publicerad 26 januari 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

För ett par månader sedan fyllde han 70 år, trädgårdsmästaren Kjell Åberg i Öja utanför Ystad. Men några planer på att pensionera sig har han inte. För Kjell är jobbet inte bara ett yrke utan också hans hobby och liv. Året om.

Han är fjärde generationens trädgårdsmästare på plantskolan. Den som startades 1872 av farfars far Anders Åberg, som började med att odla grönsaker och sälja på torget. Sonen och sonsonen fortsatte i samma anda, liksom Kjell.

Han och hans fru Lena bor på gården men själva plantskolan är numera utarrenderad till Katarina Lööf som arbetat flera år på Åbergs trädgård. Inget av de fyra barnen hade lust att ta över.

För honom var det självklart att ta över handelsträdgården efter sin far 1978 och han har gjort stora förändringar under sin tid. Torgförsäljningen är sedan länge borta och i samband med att han träffade Lena blev handelsträdgården mer plantskola med egen odling av sommarblommor, perenner, kryddväxter och grönsaksplantor. Det gamla gurkhuset revs i höstas men håller på att byggas upp igen för att härbärgera nya sådder av gurka och tomat.

Mannen som knackade på hade hört på radion att det fanns en plantskola som sålde gyllenlack, då ganska ovanlig i Sverige. Kjells farfar hade en bror med eget trädgårdsmästeri i Tottenham utanför London. Tack vare honom kom sorten till Åbergs. En perfekt planta att driva i blom tidigt på våren till köpsugna kunder.

Men lusten är densamma. Bakom Kjells och Lenas boningshus står ett litet växthus färdigt.

(TT)

bild 1/11
Inne i växthuset väntar buskar och små träd på att det ska bli dags att komma ut i igen.
Att skyffla gångar är ett vintergöra för trädgårdsmästaren, men det beror på var man bor.Foto: Gunnel Carlson
Kjell Åberg är fjärde generationens trädgårdsmästare i Öja. Efter att ha fyllt 70 jobbar han inte mer än 120 procent.
I Skåne är vintern ofta kall och blöt och då står perennerna i krukor bäst inne i växthuset.
Lite ludd på jordytan är ingen fara. Lätt att bara fösa bort.
Jorden, viktigast av allt i ett trädgårdsmästeri.
Foto: Gunnel Carlson
Grepen är en av trädgårdsmästarens bästa vänner.
Foto: Gunnel Carlson
Komposthögen ska flyttas och fyllas med blommande jordärtskockor och pumpor.
Foto: Gunnel Carlson
Alla växthusen hos Åbergs har en egen historia.
Kjell Åberg.
Krukorna står beredda, fyllda med jord. Den 1 februari börjar sådden.
Inne i växthuset väntar buskar och små träd på att det ska bli dags att komma ut i igen.
Att skyffla gångar är ett vintergöra för trädgårdsmästaren, men det beror på var man bor.Foto: Gunnel Carlson
Fakta:Trädgårdstips för januari

Krukväxterna behöver tas om hand. I januari passar det bra att plantera om i större krukor och ny jord. Låt det gå ett par veckor och börja sedan näringsvattna. Då får krukväxterna en perfekt start inför våren.

Kolla dina övervintrande växter. Citronplantorna drabbas ofta av ohyra så här års. Det gäller likaså oliver, myrten och pelargoner. De har fått klara sig länge med för lite ljus och då dyker ofta sköldlöss, bladlöss och annan ohyra upp. Gör en extra koll varje vecka och behandla med såpvatten om du ser objudna gäster på plantorna.

Det är redan dags för de tidigaste sådderna redan. Vill du ha egen jätteverbena och fina kronärtskockor i sommar ska de sås nu. Det krävs dock extra belysning för att plantorna ska blir kraftiga och friska.

Kolla in dina sommarbilder. Kanske ser du precis vad som ska göras i trädgården i år. Och så är det skönt att få längta lite.

redaktion
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.