Annons

Nej till gratis blöjor i kommunens förskolor

Hässleholm Nej, det blir inga gratis blöjor till barnen i kommunens förskolor. Drygt en halv miljon kronor är avsatt till det i årets budget. Men nu kan pengarna användas till annat istället.
Hässleholm • Publicerad 27 januari 2020 • Uppdaterad 13 december 2021
Kommunen avsatte över en halv miljon kronor till gratis blöjor när kammarrätten beslutade att kommuner med maxtaxa ska erbjuda gratis blöjor. SKR rekommenderar kommunerna att inte erbjuda gratis blöjor, vilket föreslås i Hässleholm.       Foto: TT
Kommunen avsatte över en halv miljon kronor till gratis blöjor när kammarrätten beslutade att kommuner med maxtaxa ska erbjuda gratis blöjor. SKR rekommenderar kommunerna att inte erbjuda gratis blöjor, vilket föreslås i Hässleholm. Foto: TT

Förskolorna i Hässleholm har aldrig bistått med gratis blöjor till de minsta barnen.

Men frågan aktualiserades i en tvist mellan Värmdö kommun i Stockholm och en privat förskola där kammarrätten i Stockholm beslutade att alla kommuner med maxtaxa ska stå för blöjorna i förskolan.

Annons

Domen överklagades till Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, för prövning, som meddelade i december att man inte ger prövningstillstånd. Domen fick ansvariga politiker runtom i Sveriges kommuner att hicka till när de såg att blöjdomen skulle spräcka redan ansträngda budgetar.

Förvisso finns kammarrättens dom, men eftersom den inte är prejudicerande i andra senare mål gick Sveriges kommuner och regioner, SKR, ut med en rekommendation till landets kommuner att inte erbjuda fria blöjor.

– Domen innebär inte att kommunerna är skyldiga att ändra nuvarande praxis när det gäller gratis blöjor i förskolan, men det finns skäl att noga följa rättsutvecklingen, skriver SKR i domen.

– Det finns alltså inget underlag för ett beslut om gratis blöjor, säger Stefan Larsson, M, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Barn- och utbildningsnämnden och skolchef Rolf Bengtsson väntade med spänning på SKR:s utlåtande.

Nu andas de ut. Rolf Bengtsson föreslår att nämnden vid nästa sammanträde beslutar att inte tillhandahålla gratis blöjor till vårdnadshavare med barn på kommunens förskolor.

– Vi är beredda att följa SKR:s besked. Om rättsläget skulle förtydligas, så att det framgår att det inte är lagligt att kräva att vårdnadshavare ska tillhandahålla blöjor, måste nämndens beslut omprövas, säger Rolf Bengtsson.

I nämndens budget för 2020 har 562 000 kronor avsatts för inköp av blöjor. En beskedlig summa, anser Stefan Larsson.

– Det betyder stora lager med blöjor på våra förskolor om det skulle bli gratis. Nu kan de här pengarna frigöras till andra ändamål inom skolan och förskolan, förklarar Stefan Larsson.

Det finns 18 kommuner som erbjuder gratis blöjor i förskolan. Här finns bland annat Karlstad, Lidköping, Lidingö och Stockholm.

Ingen skånsk kommun erbjuder gratis blöjor. Fram till 1990-talet erbjöd en del skånska kommuner gratis blöjor, vilket var till fördel för vårdnadshavarna.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons