Annons

Snart tid för årets stora fågelräkning

Hässleholm • Publicerad 27 januari 2020 • Uppdaterad 15 december 2021
Talgoxen i topp i år också?Foto: Torbjörn Arvidsson/arkiv
Talgoxen i topp i år också?Foto: Torbjörn Arvidsson/arkiv

De senaste åren har omkring 20 000 svenska hushåll deltagit i räkningen och rapporterat sina resultat. Det stora antalet till trots, utgör dessa 20 000 bara en liten del av alla de svenska hushåll som matar fåglar varje vinter.

Fågelmatning är en folkrörelse och betyder mycket även för oss själva. Fåglarna skänker liv och rörelse åt annars mörka och kanske händelselösa vinterdagar.

Annons

Alla som har fågelmatningar uppmanas nu att försöka räkna de fåglar som besöker ”de dukade borden” under sista helgen i januari.

Uppgifterna rapporteras sedan till BirdLife Sverige (Sveriges Ornitologiska Förening) där en sammanställning görs.

Rapporteringen görs bäst via Vinterfåglar inpå knutens hemsida www.vinterfaglar.se men det är också möjligt att rapportera via en gratis-app liksom via post på ett särskilt rapportkort. Notera att rapporteringssidan på internet öppnas först när räkningen startar, den 31 januari.

Räkningen inleds fredagen 31 januari och avslutas måndagen 3 februari. Arrangören förlänger helgen med både fredagen och måndagen så att även förskolor, skolor, arbetsplatser kan medverka.

Med ”Vinterfåglar Inpå Knuten”, som denna fågelräkning kallas, får man in ett stort material med spridning över hela landet. Varje år presenteras såväl en nationell topplista som regionala listor.

Med undantag för att talgoxen alltid toppar den nationella listan, varierar ordningsföljden mellan fåglarna en hel del, bland annat på grund av väder och snöförhållanden.

Men räkningen har även en mera allvarlig bakgrund. Under de 14 år som räkningen pågått har den gett nya värdefulla kunskaper om våra vinterfåglar och hur ett förändrat klimat påverkar deras liv.

Redan söndagen 2 februari kan Birdlife Sverige troligen presentera preliminära resultat från årets räkning.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons