Foto: Johan Nilsson / TT

Hässleholms sjukhus i stabsläge

Skåne Flera sjukhus i regionen fick under tisdagen gå upp i stabsläge efter omfattande IT-problem vilket innebar att man inte kom åt journalsystemet.

Sjukhusen i Hässleholm, Ängelholm och Helsingborg har alla gått in i stabsläge och flera andra sjukhus i regionen upplever för tillfället stora problem med sina IT-system. På Region Skånes presstjänst förklarar Klas Andersson att man fick indikationer på att allt inte fungerade som det skulle under morgonen.

– Det här är något som påverkar alla sjukhus just nu och vi har gått upp i stabsläge och får starta våra reservrutiner. Vi kan hantera våra inneliggande patienter och de som kommer akut och vi gör det på gammalt vis, med papper och penna, säger Caroline Lindahl, sjukhuschef i Hässleholm.

På Hässleholms sjukhus har man hunnit ta ut de läkemedelslistor som finns på patienter och Lindahl säger att IT-problemen inte påverkar patientsäkerheten för de som är inlagda. Däremot har man fått ställa in operationer och vissa mottagningar.

– Det är något vi är tvungna till eftersom vi inte kan gå in och läsa om patienterna, säger hon.

– Vi fick signaler under den tidiga morgonen att det kan vara svårt att komma åt journalsystemen på lasaretten, sjukhusen och slutenvården, säger han.

IT-avdelnignen har dock ännu ingen klar bild över hur omfattande problemen är och hur många som påverkas av det hela.

– Jag kan inte svara på det alls, men så fort det är störningar på journalsystemet så är det allvarligt. Men vi har rutiner som vi arbetar efter och siktar på att det ska vara löst under förmiddagen, säger Klas Andersson.

Stabsläge

Det finns tre beredskapslägen som sjukhusen kan sätta in vid incidenter i regionen.

Stabsläge, vilket innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.
Förstärkningsläge, vilket innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av vissa funktioner.
Katastrofläge, vilket innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av alla viktiga funktioner.

Källa: Socialstryelsen

Dagens fråga

Åt du semla under fettisdagen?

Loading ... Loading ...