Torsten Karlson har avlidit efter en kort tids sjukdom. Foto: Kristina Höjendal

Lokalhistorikern Torsten Karlson är död

Lokalhistorikern och hässleholmsprofilen Torsten Karlson är död. Han var den eviga kunskapskällan, som visste allt som är värt att veta om kyrkor, gamla byggnader, händelser och människor i Hässleholm.

På 60-talet studerade Torsten Karlson i Lund och 1969 tog han på samma dag både en filosofie kandidatexamen och filosofie licentiat.
Hans stora intresse var gamla byggnader och kyrkor.

Tidigt engagerade han sig i Västra Göinge hembygdsförening.
– Jag lärde känna Torsten för tio år sedan genom vårt gemensamma intresse för lokalhistoria. Torsten har betytt oerhört mycket för föreningen.
– Han har varit medlem i runt 60 år och under 50 år var han redaktör för årsboken, säger Olavi Olson, engagerad föreningsmedlem.
Torsten var under perioder även sekreterare och intendent,
– Han hade nyckeln till Hembygdsmuseet och gick som en hustomte där.

Framför allt var han hängiven sitt uppdrag och kunde som ingen annan leta fram information ur gamla arkiv och gömmor.
– Jag kommer minnas Torsten som en mycket vänlig man med en oerhörd kunskap.
– När man kom honom lite närmare, hade han även en härlig humor och glimten i ögat.
– Han blev en mentor för mig och lärde mig hitta olika sökvägar.
– Han gjorde ju även en inventering av kulturbyggnader i kommunen och hade precis skickat in ett inlägg till kommunen som rörde kulturarvet och byggnaderna, berättar Olavi Olson.

Torsten Karlsons enorma kunskaper utnyttjades flitigt på Norra Skåne.
Flera gånger i veckan kom han till redaktionen för att gå igenom arkivet i jakt på material till sin spalt ”För 25 år sedan”.
Han var däremot inte så förtjust i nymodigheter, nej, han skrev sitt material på en gammal maskin och kom sedan med sin diskett till Olavi Olson, som hjälpte till att förmedla materialet vidare till tidningsredaktionen.
I många reportage genom åren har han delat med läsarna historiken bakom de gamla husen i Hässleholm. Artiklarna blev även till en bok 2014, Mitt Hässleholm, ett samarbete med Kristina Höjendal.

I samband med sin 80-årsdag för ett år sedan, gick han med på att bli intervjuad. Annars ville han helst inte prata om sig själv, han fungerade mycket hellre som uppslagsbok och arkiv.
Han gillade att vara detektiv och lyckades bland annat leta upp två gamla dopfuntar.
Den ena var foten på en dopfunt från 1100-talet som tillhörde Matteröds kyrka. Den hittade Torsten i handlare Carl Nilssons trädgård i Brönnestad och den återbördades så småningom till kyrkan.Den andra hittade han i sin mormor och morfars trädgård i Ullared.
Listan på historisk dokumentation som Torsten sammanställt är lång, allt från stora gårdar till små ryggåsstugor.
Själv tog han hand om Posta-Nillas stuga samt en gammal ryggåsstuga som han placerade på en tomt i Nösdala.

När Norra Skåne strax efter jul flyttade in i sina nya lokaler, den gamla Ebeneserkyrkan från 1906, var det Torsten Karlson som visade oss runt och berättade om baptistkyrkan och den verksamhet som bedrivits här innan stället förvandlades till en vacker tidningsredaktion.
Torsten var nöjd och glad över att ha ett jobb att gå till, eller rättare sagt cykla till, för han susade fram på sin cykel och hade ofta gamla tidningslägg och böcker med sig.
När han var färdig på tidningsredaktionen tog han en sväng till Röda korsets second hand för att äta en smörgås eller så mötte han vännerna på Senioren.
Han älskade att tillbringa tid i stugan på Hovdala, där han hade sällskap av naturens fåglar och många katter.

För några dagar sedan hamnade Torsten på sjukhus och några proppar i lungorna satte punkt för hans liv.
Här på Norra Skåne står Torstens arbetsplats tom, på skrivbordet ligger 25 år gamla tidningslägg för in i det sista arbetade Torsten med sin spalt.
Hans allra sista ”För 25 år sedan” publiceras här i Norra Skåne idag.
Vi alla, kollegor och vänner, känner en enorm tacksamhet för allt Torsten bidragit med under många år.
Han har betytt mycket för oss alla och vi instämmer helt med Olavi Olsons:
– Jag kommer att sakna honom, vem ska vi nu fråga om allt?
Torsten Karlson blev 81 år gammal.