Minnesord

Personligt Minnesord efter Bo Ursing.
Personligt • Publicerad 29 januari 2020 • Uppdaterad 14 december 2021
Foto: Privat
Foto: Privat

Bo Ursing har gått bort. Han sörjs närmast av hustrun Aia, barnen Stig, Nils, Elisabeth och Jacob, och de åtta barnbarnen.

Överläkare Bo Ursing, som var en stark profil i Lunds kulturliv, har lämnat oss. Med sitt stora intresse för och djupa insikter i bland annat konst, musik och litteratur var Bo en sann humanist, som betytt mycket för kulturlivet i Lund. Bo har bland annat varit ordförande i Lunds kammarmusiksällskap och konstföreningen Aura.

Bo valdes in i Lunds kammarmusiksällskaps styrelse 1986 och var dess ordförande 2000 till 2010. Under denna långa tid har han verkat för att göra kammarmusiken tillgänglig för stadens innevånare.

Han var mycket intresserad av musik i många former, men romanskonsten och stråkkvartetten låg honom speciellt varmt om hjärtat. Sålunda kunde Lunds kammarmusiksällskap erbjuda konserter av yppersta klass för de kammarmusikintresserade lyssnare som ofta fyllde konsertlokalen.

Några exempel på de speciella satsningar han initierade är: framförandet av Bartoks samtliga stråkkvartetter på Mejeriet i ett försök att nå en delvis ny publik på deras arena, en kammarmusikhelg där bland annat tre nyskrivna beställningsverk framfördes, Lars-Erik Larssons 100-årsjubileum i Lunds stadshall, minifestivalen Genklang, bestående av fem konserter i olika genrer på flera arenor: opera, kammarmusik, barockmusik och musikal, framförda av 32 unga professionella musiker från Lund, med mera.

Kammarmusiksällskapet, som bildades 1944, firade sitt 60-årsjubileum 2004 i samarbete med Gullbergsällskapet. Alla dessa projekts genomförande är framträdande exempel på Bo Ursings engagemang, bredd och ledarförmåga.

Bo gjorde också en stor insats på nationell nivå under några år i Kammarmusikförbundets styrelse och verkade där speciellt som en ambassadör för ny musik. En period satt han också som förbundets representant i Musikaliska akademins referensgrupp.

Vi, som samarbetat med Bo för kammarmusiken Lund under flera decennier, saknar nu en kunnig, varm, generös och vänfast kamrat och inspirationskälla. Vid de eftersitsar vi brukade ha med musikerna efter konserterna var han en strålande tacktalare med djup kunskap, esprit och elegant humor.

Håkan JacobssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.