Riktiga indexfonder

Opinion Svenskarnas intresse för indexfonder ökar, vilket är ett bra sparande -- i det flesta fall.
Opinion • Publicerad 29 januari 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Svenskarnas intresse för att spara i indexfonder ökar. En indexfond kan till exempel återspegla avkastningen från de 30 mest handlade aktierna på Stockholmsbörsen. Indexfonden består då av just dessa 30 bolag. Indexfonder har under de senaste åren visat sig vara mer lönsamma än de aktivt förvaltade fonderna.

Aktivt förvaltade fonder kan vara omotiverat dyra för spararna med tanke på vad man får för avgiften, eftersom det som sagt gått mycket bra för rena indexfonder.

Indexfonder finns med hur låga avgifter som helt, till och med gratis. Med aktivt förvaltade fonder kan tiotusentals kronor istället ätas upp av avgiften.

Sen finns det en hybridform, som är alldeles laglig, men också en subtil sorts bedrägeri, i etisk om inte i juridisk mening. Där betalar man för en aktivt förvaltad fond, men får i princip samma innehåll som en passiv indexfond. De ska man vara särskilt noga med att undvika, både för ekonomin och självkänslans skull.

Frida Bratt, sparekonom på banken Nordnet varnar för fyra sådana ”funktionella indexfonder”: Folksam LO Sverige, AMF Aktiefond Sverige, Swedbank Robur Sverigefond och Länsförsäkringar Sverige Aktiv. Folksam och AMF har låga avgifter, men Swedbank och Länsförsäkringar har stötande höga trots närheten till index. Man bör alltid i möjligaste mån välja låga avgifter, men vara särskilt noga med att man inte betalar för en aktivt förvaltad fond och får index.

Martina Jarminder

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.