Förbättring av svar på elektronisk post

Hässleholm Hur snabbt får medborgarna svar när de kontaktar Hässleholms kommun? Och vilken kvalitet har svaren?Den servicemätning som genomfördes under hösten visar att kommunen ligger i stort sett på samma nivå som andra likvärdiga kommuner.
Hässleholm • Publicerad 30 januari 2020 • Uppdaterad 15 december 2021
31 procent av svaren innehöll extra bra information, vilket var något under snittet. Foto: Fredrik Persson/Scanpix
31 procent av svaren innehöll extra bra information, vilket var något under snittet. Foto: Fredrik Persson/Scanpix

När det gäller telefonkontakter har fem olika delar kontrollerats. Dels handlar det om tillgänglighet, engagemang och bemötande och dels om uppringaren får svar på sin fråga samt tillräcklig information.

När det gäller e-post handlar det också om svarstid och svarskvalitet. Här tittar man även på om svaren innehåller fullständiga avsändaruppgifter.

Syftet med mätningarna är att se hur servicen utvecklas över tid samt hur kommunens svarsservice ser ut jämfört med andra likvärdiga kommuner.

Servicemätningarna påbörjades 2007 och på de här åren har svar som kommit inom ett dygn vad gäller e-post ökat från 57 procent till 75 procent. 13 procent av e-breven blev däremot obesvarade trots att två veckor passerat.

Brev till Miljö, gator och vägar besvarades alla inom ett dygn. Tillsammans med förskolan hade de så kort genomsnittssvarstid som två timmar. För övrigt var svarstiden i snitt fem timmar.

När det gäller att få kontakt med en handläggare via telefon har detta förbättras under de senaste tre åren och idag ligger siffran på 69 procent.

När uppringare inte fått svar beror det främst på att man inte lyckats nå någon handläggare.

När det gäller information har svaren uppfattats som bra i sex fall av tio. I sju av tio kontakter har uppringaren även möts av intresse och engagemang.

Slutligen konstaterades i undersökningen att 31 procent av svaren från Hässleholm innehöll extra bra information och hänvisningar vilket var något under snittet för likvärdiga kommuner.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.