Ny matpodd med stjärnkockar i fokus

Kultur och Nöje Tareq Taylor, Isabella Morrone och Daniel Berlin – tre av tio kockar som Tea Malmegård möter i den nya podcasten Behind the Menu är skåningar.
Publicerad 30 januari 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

I dag är det premiär för podcasten Behind the Menu. I tio halvtimmeslånga avsnitt träffar den svenska kocken och konditorn Tea Malmegård stjärnkockar från Sverige, Norge och Danmark, äter på deras restauranger och pratar med dem om deras bakgrund, om matkärlek och mycket annat.

– Många av dem är lite av doldisar, säger hon. De är stora hjältar för oss i branschen men andra vet inte vilka de är, om de inte figurerat på tv förstås. Och vad gäller till exempel Tareq Taylor som är välkänd som kock och tv-personlighet så vet man ändå inte så mycket om just hans liv som kock. Han har jobbat som det sedan han var 16 år och har en väldigt intressant resa.

Tea Malmegård själv har jobbat som kock i många år och är välkänd från Dessertmästarna och TV4:s Köket. Hon har också gett ut en bok med dessertrecept och drivit hemmakrogen DoMa som nästa vecka öppnar som fullskalig restaurang. Att göra en podcast var dock något helt nytt för henne.

– De senaste fem åren har jag fått två små barn och försökt hitta andra vägar att jobba med mat eftersom det har varit tufft att ha spädbarn och jobba på restaurang, berättar hon. Jag har gjort allt från kurser till att spela in digitala kurser och tv-inslag så podden var ytterligare ett sätt att uttrycka kunskap och mitt brinnande intresse för så väl mat som människorna bakom maten.

Idén till Behind the menu kommer från ljudinnehållstjänsten Audible.se som också ger ut podden.

– De kallade mig till en intervju för att prata om den här idén och redan samma kväll hade jag skrivit en arbetsplan och vilka jag ville intervjua och var så otroligt taggad på det här uppdraget, berättar Tea Malmegård.

Valde du ut kockarna?

– Ja och det här är otroligt upptagna människor så jag var inte alls säker på vilka som skulle tacka ja. Men det blev lite av snöbollseffekten. De första intervjuerna jag gjorde var Rasmus Kofoed och Daniel Berlin och de är så eftertraktade och har så bra renommé i branschen att när jag kunde berätta att de var med så var det lättare att boka vidare.

Förutom Rasmus Kofoed, kock och delägare till Michelinkrogen Geranium i Köpenhamn, och Daniel Berlin, som driver krog med två Michelinstjärnor i Skåne Tranås, kommer poddlyssnarna att få möta bland andra den välkända tv-kocken Tareq Taylor och Isabella Morrone som driver den italienska restaurangen Bella på Österlen.

En viktig del i Behind the Menu är att kockarna lagar mat åt Tea Malmegård på sina restauranger.

– Det var viktigt för att få en större inblick i kockarna och hur de tänker, säger hon.

Hur var det att göra den första intervjun?

– Den första var just med Rasmus Kofoed och han tillhör verkligen toppskiktet i Skandinavien så jag blev helt starstruck och var urnervös och hade svettningar, berättar Tea Malmegård. Att intervjua är inte heller mitt yrke så jag försökte tänka på intervjun och samtidigt hålla reda på all ny teknisk utrustning så det blev lite rörigt. Men det är också charmen med podden, att det inte är så korrekt och att vi ibland pratar i munnen på varandra.

Från och med i dag ligger Behind the Menu ute på Audible.se och Tea Malmegård ser fram emot premiären.

– Jag har verkligen längtat! Det är ett projekt jag har jobbat med sedan september så det är en liten baby som föds. Det ska bli så spännande att se hur det tas emot.

Om ytterligare en vecka är det dags för nästa premiär när Tea Malmegård öppnar sin restaurang DoMa i Stockholm.

– Där är det lite mer stressmage, erkänner hon. Allt löser sig men i dag ska vi till exempel ha en provmiddag och hade beställt pilgrimsmussla till förrätt. Nu ringde de precis och sa att vi inte kan få det så nu måste vi hitta en alternativ förrätt för 40 personer.

Har du fått mersmak för att göra podcast?

– Att åka runt och få sitta ostört med de här briljanta kockarna i en och en halv timme och äta deras mat det är ju lyx. Så tas den här podden väl emot av lyssnarna så skulle jag väldigt gärna göra en säsong två. Det finns väldigt många kockar som jag skulle vilja veta mer om.

bild 1/4
Daniel Berlin. Foto: Kristina Davidson
I podcasten Behind the Menu möter Tea Malmegård tio nordiska stjärnkockar. Pressfoto
Tareq Taylor.Foto: Stina Stjernkvist / TT
Isabella Morrone.Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT
Daniel Berlin. Foto: Kristina Davidson
I podcasten Behind the Menu möter Tea Malmegård tio nordiska stjärnkockar. Pressfoto
Fakta:

Tea Malmegård om …

… att podden är på engelska: ”Dels för att nå en bredare publik och dels för att det inte är självklart att en svensk förstår danska eller norska. Men intresset för skandinavisk matlagning är stort, inte bara i Norden utan i hela världen. Jag hörde senast i går att förut så kopierade skandinaviska kockar men nu är det vi som blir kopierade.”

… om det var någon av måltiderna som hon åt i podden som gjorde extra starkt intryck: ”Oj, det var nog ingen måltid som inte överraskade men det var ju verkligen en upplevelse när Isabella Morrone lagade världens godaste pasta i mitt eget kök och jag bara fick sitta och titta på. ”

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.