Skånska forskare får 54 miljoner

Skåne Hjärt-Lungfonden har delat ut 54 miljoner kronor i anslag till forskare i Skåne inom hjärta, kärl och lungor som ett resultat av det senaste årets insamling. Summan fördelas på totalt 81 anslag, där de största enskilda anslagen har gått till specialister inom hjärtinfarkt, hjärtsvikt och KOL.
Publicerad 30 januari 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

I Sverige lever 2,0 miljoner människor med hjärt-kärlsjukdom. Cirka 1,3 miljoner människor i Sverige lever med någon form av lungsjukdom, till exempel astma eller KOL. Hjärt-kärlsjukdomar som till exempel stroke, hjärtinfarkt och plötsligt hjärtstopp är fortfarande Sveriges största dödsorsak.

– Det är oerhört angeläget att forskningen får fortsätta att rädda liv och ge människor friska levnadsår. Vi vill tacka alla givare som fortsätter att bidra till livsavgörande genombrott, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden i ett pressmeddelande.

Hjärt-Lungfonden har i år delat ut totalt 308 miljoner kronor till svensk forskning i form av projektanslag, forskartjänster, forskarmånader, Hjärt-Lungfondens stora forskningsanslag (15 miljoner kronor), Prins Daniels anslag för yngre lovande forskare på 6 miljoner kronor och stipendier för forskning utomlands.

De största enskilda projektanslagen i Skåne har tilldelats David Erlinge, professor i kardiologi vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus, Gustav Smith, docent i kardiologi vid Lunds universitet och kardiolog vid Skånes universitetssjukhus och Jonas Erjefält, professor i lungmedicin vid Lunds universitet.

Fakta:

Hjärt-kärlsjukdom 

* I Sverige lever 2,0 miljoner människor med hjärt-kärlsjukdom.

Lungsjukdom 

* Cirka 1,3 miljoner människor i Sverige lever med någon form av lungsjukdom, till exempel astma eller KOL.

Källa: Hjärt-Lungfonden

SkD
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.