Hässleholm

Karatesporten lever och frodas i Vittsjö

Hässleholm
Hässleholm karate Ola Andersson först med att ta svart bälte

Karate är en sport på frammarsch i Sverige. Bara på några år har antalet medlemmar i det Svenska Karateförbundet ökat med 10 000 fram till dagens 24 000.

– Sporten är i stark medvind, säger Urban Andersson som även är ordförande i Svenska karateförbundet.

Urban började själv med karate hos Bengt Sonesson i Hässleholms Karateklubb för att sedan fortsätta i Markaryd.

– 2014 tröttnade jag på att pendla och bildade tillsammans med några andra klubben i Vittsjö, säger Andersson som själv bor på orten.

– Det visade sig snabbt att intresset var stort. Jag tror att vi nu är den näst största idrottsföreningen i byn när det gäller antal medlemmar.

Just nu har klubben ett 60-tal karateutövare som tränar måndag, torsdag och lördag på andra våningen i Vittsjö Medborgarhus.

Klubbens ungdomstränare Leontine Forsblad, Gustav Andersson Gutrad, Jakub Mierwinski och Emilia Nilsson har nyligen genomgått karateförbundets utbildningstege.

– Det gör att vi nu har sex medlemmar som kan titulera sig som certifierade karateinstruktörer. Sedan tidigare har vi Ola Andersson och Sverre Albinsson som genomgått den utbildningen.

– Just instruktörsidan är viktig då man inte bara kan ta en mamma eller pappa som tränare inom karatesporten, säger Urban Andersson vars klubb är med i organisationen JKA Sweden.

I höstas provade föreningen ”karatekids” för barn som fyllt fem år fram tills de gått ut första klass.

– Det har slagit väl ut så vi fortsätter med detta i vår, säger Andersson.

Nyligen fick klubben sin första utövare som graderat sig till svart bälte. Det var 35-årige Ola Andersson som nyligen tog en så kallad shodan vid ett graderingsläger i Malmö.

– Det var en riktigt trevlig upplevelse, men nervöst, erkänner Andersson.

– Vi stod på ett stort led och bedömdes bland annat av Ted Hedlund, den ende i Sverige med 8 dan. Han har full koll och ser alla eventuella fel. Jag fattade inte att jag klarat av graderingen direkt utan det var en klubbkamrat som sa det till mig.

Ola började med karate i Hässleholm och gick sedan vidare till Markaryds karateklubb.

– Sedan gjorde jag ett uppehåll då livet kom emellan, säger Ola Andersson som var med och startade föreningen i Vittsjö 2014.

– Det var Urban som ringde mig och frågade om jag ville vara med och starta klubben. Att hålla på med karate har blivit en livsstil för mig.

Personligt

Tomt och tyst i Paris just nu

Bild på en kopp med cappuchino.
Gunnel Götesdotter slinker gärna in på ett kafé och njuter av en cappuccino.
Fotograf: Gunnel Götesdotter
Personligt
Östra Göinge
Hässleholm
Personligt Gunnel Götesdotter har lämnat Ateljé Götesdotter i Bjärnum för att bo och arbeta i Paris under ett år. Hon kommer dela med sig av sina erfarenheter och tankar i Norra Skåne under året. Här kommer den andra delen.

Jag har nu suttit instängd i min parislya norr om Sacr’e Coeurkyrkan i Montmartre i tio dagar. Troligtvis kommer utegångsförbudet att vara i två-tre veckor till. Alla restauranger, kaféer och affärer är stängda. Gatorna är helt tomma på både bilar och människor. Aldrig någonsin har jag sett ett så tyst och tomt Paris som nu.

Jag tillbringar mina ensamma dagar med att skriva, skissa, teckna.

Leopardmöstrat i ropet

Till och med huvudbonaden har leopardmönster. Fotograf: Gunnel Götesdotter

Innan utegångsförbudet började var jag dagligen ute och tecknade det mode jag såg ute på stan. Jag kunde då konstatera att leopardmönstrade plagg är stort. För såväl kvinnor som män. Jag har sett mössor, halsdukar, skor, vadlånga pälsar och nu på senaste tiden en hel del jackor - allt i leopardmönstrat. Men märk väl. Inga äkta leopardpälsar utan endast fuskisar!

Leopardmönstrade plagg är stort i Paris just nu. Fotograf: Gunnel Götesdotter

Innan utegångsförbudet ramlade över oss här i Frankrike gick jag en dag upp till Sacre Coeurkyrkan här i Montmartre.

Ganska nära där jag bor finns en trappa, en lång, lång trappa som leder upp till Montmartre. Trappan är avdelad i flera avsatser. Det finns inga bänkar på avsatserna, där man kan vila. Det är bara att fortsätta. Trappsteg efter trappsteg. Ni förstår kanske att jag var trött, när jag efter kanske 500 trappsteg äntligen nådde toppen. Jag klarade det!

Picassos Montmarte

Montmartre - visst låter det romantiskt. Själv blir jag som förtrollad, när jag hör namnet. Jag tänker då främst på Pablo Picasso, som i början av sin karriär satt här uppe och målade.

I dag sitter en hel del äldre konstnärer runt torget Place du Tertre och målar. De yngre konstnärerna håller i dag till en bit utanför Paris, där hyrorna är billigare.

Men trots att jag sällan blir imponerad av den konst jag ser häruppe, tycker jag ändå om att strosa runt i de smala gränderna, fotografera och skissa det jag ser och sedan slinka in på ett kafé och njuta av en cappuccino.

För några år sedan hade jag en separatutställning i Moret-sur-Loing, en stad som ligger cirka tio mil söder om Paris. Min man Staffan och jag besökte då Paris, och kan ni gissa vad vi gjorde då?

Jo, vi ställde oss bland de andra konstnärerna runt Place du Tertre. Jag hade några av mina små trädmålningar med mig, som jag försökte sälja till alla som promenerade förbi.

Staffan hasade sin klarinett med sig. Minns att han bland annat spelade Edith Piaffs La vie en rosé.

Blev ivägkörda

Det blev en ljuv upplevelse för både Staffan och mig. Vi blev livligt betittade och fotograferade av turister från när och fjärran, men... plötsligt kom en av de franska konstnärerna fram till oss och med en hotfull blick försökte han köra iväg oss samtidigt som han skrek:

– Ni hör inte hemma här! Det är vårt område, ge er iväg!

Min man sa ingenting. Fortsatte bara att spela. Själv besvarade jag mannens ilska med ett leende:

– Oh, bekymra er inte om oss. Vi ger oss snart iväg. Vi ville bara få uppleva hur det känns att stå här uppe i detta vackra Montmartre bland alla er andra konstnärer...

Bild på en tom trappa i Paris.
Gator, torg och trappor gapar tomma i Paris. Cononaskräcken gör sig känd. Fotograf: Gunnel Götesdotter

Då lugnade han sig och lommade slokörat iväg. Och Staffan och jag lovade varandra att göra om denna ”happening”. Kanske blir redan nu till våren, om bara corona vill lugna sig. Men det vet vi ännu ingenting om.

Men hoppas det kan man...och det gör vi, Staffan och jag.

Idag skriver Gunnel Götesdotter från en ekande tomt Paris. Fotograf: Gunnel Götesdotter

Hässleholm

Akutmottagningens dator stulen

Hässleholm
Hässleholm

En dator som tillhör akutmottagningen i Hässleholm försvann från avdelningen någon gång under förra veckan.

En polisanmälan om stöld har upprättats. Polisen i sin tur vet inte vem som ligger bakom brottet.

Enligt polisen ska inte de känsliga uppgifter som sjukhuset behandlar, exempelvis patientjournaler, finnas lagrade på datorn.

Hässleholm

Stal registreringsskylt och ljusramp

Hässleholm
Hässleholm

En personbil som stått parkerad på Fredentorpsgatan i Hässleholm besöktes av tjuvar under natten till måndag.

Tjuvarna ska ha monterat av och stulit bilens ljusramp samt registreringsskylt. I samband med stölden ska fordonet även ha fått materiella skador, varför polisen utöver stöld utreder händelsen som skadegörelse.

Gärningspersonerna är fortfarande på fri fot.

Hässleholm

Vandaler kvaddade dyr cykel

Hässleholm
Vinslöv

En cykel som stod parkerad intill Järnvägsstationen i Vinslöv mellan lördag och söndag förstördes av ett okänt antal gärningspersoner samma natt. När cykelns ägare kom för att hämta den på söndagen var hjulen bockade och cykeln obrukbar.

Cykelns värde uppgår till 8 000 kronor. Polisen vet inte vem som ligger bakom skadegörelsen.

Hässleholm

Flera fall av skadegörelse

Hässleholm
Hässleholm

Under måndagen inkom flera anmälningar om skadegörelse på olika platser runtom i Hässleholm.

Bland andra ska äldreboendet Attendo på Björksäter ha utsatts. Enligt polisanmälan ska en av grindarna till området förstörts någon gång under helgen.

Vidare har en butiksinnehavare på Vattugatan i centrala Hässleholm anmält att butikens skyltfönster krossats med en sten under natten mellan söndag och måndag.

Under måndagen sedan utsattes en bil som parkerats vid Silviaskolan i Hässleholm för skadegörelse. Någon ska ha kastat sten på bilen som tillfogats materiella skador på vindruta och motorhuv.

Polisen har ännu inte kunnat gripa någon misstänkt gärningsperson. Det finns heller ingen känd koppling mellan de olika händelserna, vilka alla rubriceras som skadegörelse.

Hässleholm

Finjasjön håller sig på sin plats

Så här ser det inte längre ut vid Finjasjön, där vattennivån nu stabiliserat sig på en lägre nivå.
Hässleholm
HÄSSLEHOLM Vattennivån i Finjasjön har stabiliserats, på måndagen var den på 44.01, och i veckan tas skyddsvallen vid båthamnen bort.

Det oväntade snöfallet i helgen till trots har vattnet i Finjasjön återgått till en mer hanterbar nivå. Med det kan såväl husägare intill sjön som räddningstjänst och kommunen förhoppningsvis andas ut för den här gången och skyddsvallen vid båthamnen behövs inte längre.

– Vår tanke var att ta bort den förra veckan, men båtklubben ville ha kvar den några dagar till, för att undvika buskörning. Men i slutet av veckan är tanken att vi ska ta bort den, säger Ronny Nilsson, gatuchef i Hässleholms kommun.

Han kan konstatera att de cirka 60 ton sand som tekniska förvaltningen tillhandahållit för fyllning av sandsäckar till största del gått åt.

– Det ligger bara lite rester kvar, säger Ronny Nilsson.

Inget krisläge

Även räddningstjänsten, som bland annat lånat ut pumpar till översvämningsdrabbade husägare, kan konstatera att faran tycks vara över.

Enligt Emma Nordwall, räddningstjänstens chef, är normalnivån för sjön så här års 43.30. Under måndagen mättes den till 44.01, att jämföra med drygt 44.80 som den var uppe och vände på när den var som högst.

Hon beskriver årets översvämning som "kritisk men inte ett krisläge".

– Det har varit ett kritiskt läge men inte i paritet med 2003, då det var ett stort krisläge. Men det har varit allvarligt och det har krävts åtgärder som är utöver det vanliga, framför allt för den enskilde husägaren, säger hon.

Hon påpekar också att sedan översvämningen 2003 har det vidtagits en hel del åtgärder, bland annat vad gäller begränsningar i bygglov, för att minska konsekvenserna av eventuella översvämningar.

– Därav kanske det inte hade blivit så stor kris den här gången heller. Men vi har inte varit uppe i de nivåerna ändå, så vi har inte fått testa den tesen, säger hon.

Hässleholm

Gratis internet till äldre

Hässleholm
Hässleholm Under april och maj bjuder Hässleholms Fibernät och kommunikationsoperatören ViaEuropa på fritt internet till alla som är anslutna, men som inte köper internet i dagsläget.

– I dessa tider kan en internetuppkoppling vara till extra hjälp för att hålla kontakt med släktingar och vänner, kanske prova att beställa hem mat eller ta del av digitala streamingtjänster. Därför vill vi erbjuda en möjlighet att prova, säger Helena Winter.

Erbjudandet gäller kostnadsfritt internet med hastigheten 100 Mbit/s – en av de vanligaste tjänsterna i utbudet. Det gäller oavsett om man bor i villa eller i lägenhet, så länge man redan är inkopplad till fibernätet.

– Vi riktar oss framförallt till äldre som valt att inte köpa någon tjänst. Erbjudandet gäller dock alla som är anslutna och som inte köper någon tjänst i dagsläget, säger Helena Winter.

Från den 1 april till den 31 maj kommer internettjänsten att fungera automatiskt, även om man inte har aktiverat något konto. Man behöver inte registrera sig eller fylla i några aktiveringskoder, utan det är bara att koppla in sin dator till kundnoden, eller fiberuttaget om man bor i lägenhet, och börja surfa direkt.

Hässleholm

Ingen slopning av p-avgift

Slopade p-avgifter bedöms inte gynna det lokala näringslivet.
Fotograf: TT
Hässleholm
HÄSSLEHOLM I Hässleholm planeras inte gratis parkering vid vissa tidpunkter som en åtgärd för att stötta det lokala näringslivet i coronapandemins spår.

I vissa städer, som Kristianstad och Lund, har p-avgifterna slopats under vissa tider, för att mildra effekterna av coronaviruset för det lokala näringslivet. I Hässleholm tror man inte en sådan åtgärd skulle göra någon större skillnad.

– Vi upplever inte, som det ser ut just nu, att det är brist på parkering som gör att man inte kommer in till centrum. Vi ser på parkeringsintäkterna, som har sjunkit, att folk stannar hemma i rätt stor utsträckning. Man är inte så villig att åka in till centrum, säger kommunalrådet Lars Johnsson (M), och påpekar att Hässleholm har låga p-avgifter jämfört med omvärlden.

Att införa gratis parkering vid vissa tidpunkter skulle dessutom medföra rätt mycket administration, konstaterar han, i och med att det skulle krävas omskyltningar.

Helt stänger han dock inte dörren för förslaget.

– Det är nog inte det mest träffsäkra vi kan göra just nu, och det finns ingen politisk majoritet för den åtgärden, men vi följer utvecklingen fortlöpande, säger Lars Johnsson.

Hässleholm

Kommunen vill köpa gamla Posten - till okänt pris

Närporträtt av Benny Petersson (S).
Benny Petersson (S).
Fotograf: Exakta Creative
Hässleholm
HÄSSLEHOLM Tekniska nämnden har sagt ja till till att köpa Postens tidigare lokaler på Drottninggatan, för att komma åt parkeringsplatser. Men än så länge vet ingen vad köpet kommer att kosta kommunen – eller om gifter spridit sig dit från kemtvättstomten.

– Så här förhandlar man inte ett fastighetsköp, säger ordföranden Torsten Nilsson (M), som är djupt kritisk till att S, C och SD drev igenom beslutet utan att veta vilken summa man landar på.

Han påpekar även att kommunen har ett inriktningsbeslut om att avyttra lokaler, inte köpa på sig fler, och att den aktuella fastigheten inte ens varit uppe för diskussion i lokalstrategiska gruppen.

– Jag tycker inte att det har med det här att göra. Vi tjänar in parkeringsplatser, omgående, säger Benny Petersson (S).

Socialdemokraterna anser att det är viktigt att kommunen förvärvar fastigheten och väckte frågan i form av ett initiativärende. Framförallt är syftet att kunna nyttja de parkeringsplatser som finns på tomten, och som behövs när Hibab ska bygga ett nytt stort kontor åt Skånetrafiken på Norra station. Men även det strategiska läget lyfts fram.

– Det är inte fastigheten som sådan vi är ute efter, utan tomten. Vi ser att vi skulle få rådighet över området inför bygget av den kommande höghastighetsbanan. Men där finns också hyresgäster, så det finns intäkter, säger Benny Peterson (S) .

Det håller Ulf Berggren (SD) med om. Han lyfter fram vikten av att äga den mark där en eventuell, ny station för höghastighetsbanan kan komma att byggas.

Torsten Nilsson (M) tycker dock att osäkerhetsfaktorn är för hög.

– Vi vet inte ens om höghastighetsjärnvägen blir av. I dagens ekonomiska läge för kommunen, med ett prognosticerat underskott som är rätt stort, ska vi då dra på oss nya kostnader genom att köpa fler byggnader? Och vi vet inte ens kalkylen.

Priset ska enligt Benny Petersson diskuteras fram mellan exploateringsenheten, tekniska förvaltningen och säljaren, Hässleholm Företagspark AB.

– Vi har en inofficiell gräns för hur långt vi är beredda att gå, säger Benny Petersson.

– Den gränsen är redan känd av köparen, för det har pratats så mycket om den, invänder Torsten Nilsson.

Affären var på gång redan för omkring ett år sedan. Då talades det om en köpesumma på 30 miljoner kronor.

Frågan om att köpa Brännmästaren 7 går nu vidare till fullmäktige.

Sverigedemokraterna lade fram ett tilläggsyrkande om att marken ska undersökas före ett köp, med tanke på närheten till den före detta kemtvätten, en av Skånes mest förorenade platser. Det sade övriga politiker ja till.

NÄSTA ARTIKEL