Målet: Helt jämställd kommun senast 2025

ÖSTRA GÖINGE ”Det borde vara en självklarhet”.
Östra Göinge • Publicerad 31 januari 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

– Det borde vara en självklarhet att vi ger invånarna likvärdig service oavsett kön och att kommunens resurser fördelas jämställt, men erfarenheten visar att så inte alltid är fallet, säger Magnus Nilsson (KD), som varit delaktig i kommunens strategiska arbete med jämställdhet.

Bakom satsningen på Modellkommuner står SKR (Sveriges kommuner och regioner) och Östra Göinge är en av tolv kommuner som deltagit i satsningen under 2019 för att utveckla sitt jämställdhetsarbete. De deltagande kommunerna utvecklar sitt arbete genom att systematiskt jämföra sina arbetsmetoder med varandra. Kommuner som tidigare tagit del av det här konceptet deltar som mentorer.

Deltagarna träffas fem gånger per år (politiker, chefer och jämställdhetsstrateger).

– För mig som politiker har det varit givande att diskutera jämställdhetsarbetet med politiker från andra kommuner, samtidigt som jag också har fått möjlighet att diskutera med våra chefer och experter hur vi ska arbeta själva, säger Magnus Nilsson.

En utvärdering av satsningen visar bra resultat hos deltagande kommuner och Magnus Nilsson är nöjd:

− Nu har vi lagt en bra grund för att säkerställa en jämställd service till kvinnor och män, flickor och pojkar.

Kommunledningen har fattat beslut om att verksamheten och servicen ska vara jämställd år 2025 och Nilsson menar att Modellkommuner har hjälpt Östra Göinge att arbeta in jämställdhetsperspektivet i ledning och styrning.

– Jag konstaterar återigen att Östra Göinge kommun har ett konstruktivt och effektivt arbetssätt mellan politik och förvaltning, som bygger på tillit, tydlighet och resultat. Arbetet med att nå målet att ha en jämställd och god verksamhet och service för våra Göingebor år 2025 är stort och komplext, och vi är långt ifrån i mål, men vårt arbetssätt gör att vi har goda förhoppningar om att lyckas.

Den 4-5 februari går satsningen i mål med en resultatkonferens i Jönköping.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.