Annons

The Mamas sätter stämningen

Kultur och Nöje Loulou Lamotte från Malmö är först ut när Melodifestivalen drar igång.
Publicerad 1 februari 2020 • Uppdaterad 13 december 2021
The Mamas. Foto: Janne Danielsson/SVT
The Mamas. Foto: Janne Danielsson/SVT

Det riktigt strålar om Loulou Lamotte när hon tänker tillbaka på det år som gått och hur mycket som faktiskt har hänt. Från att en dag ha blivit uppringd mitt i pluggandet till undersköterska och tillfrågad om hon ville köra bakom John Lundvik i Melodifestivalen till att bara en kort tid senare vara med och vinna hela tävlingen, åka till Tel Aviv och representera Sverige i Eurovision song contest och sedan gästa folkkära program som Allsång på Skansen och Skavlan.

– I bland får jag verkligen stanna upp och säga till mig själv ”jo, det där hände faktiskt, jag var i Tel Aviv och tävlade i Eurovision”, skrattar Loulou Lamotte.

Annons

– På bara ett år fick The Mamas göra saker som det ofta tar tio år innan man får göra om man är en nybildad grupp, fortsätte hon.

Förutom Loulou Lamotte består The Mamas idag av Dinah Yonas och Ashley Haynes. Efter succén med John Lundvik och ”Too late for love” fick körsångerskorna nämligen ganska snabbt fatta ett beslut om huruvida de skulle fortsätta som en riktig och egen grupp.

– Vi kände att det som vi hade var alldeles för bra och speciellt för att bara släppa så då blev vi The Mamas som en grupp i stället för ett gäng ihopsatta körsångerskor. Det var bara Paris Renita som inte kunde vara med för att hon hade en massa annat.

Trion bestämde ganska tidigt att de ville återvända till Melodifestivalen och letandet efter den perfekta låten påbörjades. Något som skulle visa sig vara svårare än vad de hade trott.

– Vi lyssnade på väldigt många låtar och provsjöng en del också, men var ändå inte riktigt eniga utan fortsatte att leta. Det var först när vi fick höra ”Move” som vi alla tre kände att det var rätt.

Vad är det för låt?

– Det är det som är det roliga. Många tror att det är en soul- och gospellåt vi ska göra, men det är det inte, den här är betydligt popigare. Den handlar om gemenskap och att man är starkare tillsammans. Vad betyder det att ni är först ut i deltävlingen?

– Det betyder att vi har jäkligt mycket press, haha. Så det är inte nervigt alls, det är inte alls tufft att vara först ut, inte alls, skämtar Loulou.

– Men tänk själv, om vi gör något fel, det kan ju förstöra hela programmet. Vi ska ändå sätta en slags stämning för allt. Samtidigt känns det bra att vara först ut också, på något sätt är det som ett avslut på förra året.

Bland lördagens tävlande ser vi även Malou Prytz, Robin Bengtsson, Suzi P, OVÖ, Sonja Aldén och Felix Sandman. Vilken är The Mamas största styrka om man ser till startfältet?

Annons

– Jag tror att många har förutfattade meningar om hur det kommer att låta, så det finns en styrka i att vi kommer att överraska och göra folk glada. Sedan har vi en säkerhet och vi bär varandra. Och så sjunger vi väldigt bra live också. Det får ju ändå ses som en styrka, haha.

Blir det final?

– Jag vet inte. Jag har försökt analysera det där, för det är sådan jag är. Så jag har lagt ihop bakgrund, kändisskap, låtval och helhet och jo, det kan gå bra men man vet aldrig. Robin Bengtsson är med igen, han är väldigt omtyckt, och vi har Felix Sandman som är superduperomtyckt. Där kan vi aldrig konkurrera kändismässigt. Sedan har vi Sonja Aldén som inte är någon nybörjare direkt utan har sin publik. Det ska bli väldigt spännande att se!

Har du alltid varit en sådan som analyserat saker?

– Ja, verkligen. Men jag är alltid väldigt objektiv. Jag har ju förstås gått igenom de andra startfälten också och har vissa som jag tror kommer att bli favoriter.

Vilka då?

– Hanna Ferm. Hon är supersöt, supergullig och sjunger fantastiskt. Och Anna Bergendahl. Men allt kan hända.

Ja, men det är många som håller er högt också ...

– Jo, men det är precis som det var med ”Too late for love”. Jag visste att det var en väldigt, väldigt bra låt och att John Lundvik är en stark sångare, men jag är ändå alltid skeptisk. Man har faktiskt inte vunnit förrän man har vunnit.

Fakta:

Fem snabba med Loulou Lamotte

Viktigast att ha med sig i packningen inför deltävlingen:

– Min luftfuktare. För att behålla rösten i ett bra skick.

Bästa sättet att peppa på innan det är dags för scenen:

– Eftersom vi är tre stycken så peppar vi varandra. Håller varandras händer och snackar lite.

Skulle aldrig sjunga i Melodifestivalen:

– Jag vet inte ens om det finns något, men jag skulle aldrig göra en låt som jag inte tycker om. Genremässigt skulle jag säga eurotechno, det är inte min grej.

Beundrar mest i Mellosammanhang:

– Christer Björkman. Han är skitgo, verkligen supermysig och en sådan person som man verkligen vill umgås med. Och han har gjort så mycket för Melodifestivalen.

Bästa Mellotipset till tittarna:

– Missa inte första låten, haha! Då är det kört. Men är det inte väldigt typiskt när man sätter på teven att man säger ”oj, oj, nu börjar det” och så har man en massa grejer som måste fixas, barn som springer omkring och man stressar runt innan man kan slå sig ner. Jag kan se det framföra mig, haha. Så var ute i god tid!

Maria ZandihnSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons