Annons

Ett emotionellt och vackert drama

Recension Fyra pantrar blir det för familjedramat Waves.
Publicerad 7 februari 2020 • Uppdaterad 13 december 2021
Waves med Kelvin Harison Jr som sonen Tyler. Foto: UIP
Waves med Kelvin Harison Jr som sonen Tyler. Foto: UIP

Med bara 30 år på nacken har Trey Edward Shults redan efter långfilmsdebuten Krisha gjort sig ett namn både bland publik och på filmfestivaler. Med Waves tar han ett jättekliv upp bland de riktigt stora elefanterna i det nya Hollywood som nu förvaltar arvet efter Ford, Peckinpah, Preminger och de andra pionjärerna.

Annons

När Taylor får en sjukdom som omkullkastar hans gryende brottarkarriär börjar också fasaden krackelera i den synbart idylliska tomtebolyckan. Det är som sagt en berg-och-dalbana av glädje, sorg, ångest och alla andra tillstånd en människa hinner beta av mellan vaggan och graven.

Kelvin Harrison Jr är lysande som Taylor och likaså Sterling K, Brown som den dominante pappan. Bägge gömmer sig bakom en mask av macho men är i grunden svaga i anden och oförmögna att se utanför sitt skal. Det är först när verkligheten kommer ikapp dem som de visar den verkliga styrkan att kunna bjuda på sig själva och acceptera och förlåta mänsklig svaghet. Ett vackert bildspråk och ett lyckat soundtrack ramar in detta emotionella drama av den högre dimissionen.

Fakta:

FILM

Roland Klinteberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons