Ett stormfällt träd har lagt sig över en mindre väg utanför Ekeröd i Skåne på söndagskvällen. Ingen person skall ha skadats i olyckan. SMHI har utfärdat en klass 2 varning för vindbyar på mellan 25 och 27 m/s i södra Sverige. Ett större antal träd har fallit över vägnätet. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090

Nedfallna träd blockerar vägbanor

Skåne Stormen Ciara har gjort att trafiken på flera skånska vägar hindras på måndagsmorgonen.
Men i Hässleholm har stormen dragit förbi utan större problem.

Läget just nu (07.40): 

Öresundsbron: Till följd av fortsatt hårda vindar under måndagen avråds vindkänsliga fordon från att passera bron.

SMHI: Har fortfarande en klass 1-varning ute om kraftiga vindbyar i södra Skåne.

Tågtrafiken: Tågen är inställda på sträckan Malmö – Simrishamn, Helsingborg – Ängelholm och Helsingborg – Förslöv på grund av stormen.

– Det verkar ha varit lugnt, de har inte varit ute på någonting, säger Christian Jönsson, yttre befäl på räddningstjänsten i Hässleholm vid 07.45-tiden.

Polisen rapporterade om tre träd som fallit över vägar i Hässleholms kommun under söndagseftermiddagen, men inget efter det. I övriga Skåne blockeras en del vägar av träd som fallit ner under natten.

Däremot finns hushåll som fortfarande är strömlösa efter stormen. Drygt 200 elkunder i Hässleholms kommun förlorade strömmen under natten, och på morgonen var fortfarande ett 50-tal strömlösa. Framåt förmiddagen var det nere på en handfull. Det var främst runt Vinslöv och i ett område söder om Tyringe som drabbades i kommunen. I övriga nordostskåne har Eon inga rapporterade strömavbrott i Östra Göinge, och endast ett i Lönsboda. I Kristianstads kommun blev drygt 2 000 abonnenter strömlösa på grund av de hårda vindarna.

På väg 2035, mellan Åraslöv och Sörby bröts en elledning av i stormen, och ledningen hängde över vägen. Problemet åtgärdades under tidig måndagsförmiddag.

Värst drabbat var, om man tittar till Trafikverkets vägkarta, de sydöstra delarna av länet.

På väg 1030, mellan Nyhem och Ry, ska flera träd ha kastats omkull i stormvindarna under natten till söndag och trafiken påverkas kraftigt under morgonen. Inte långt därifrån, strax norr om Lövestad på väg 1591, ska ett liknande scenario utspela sig med flera omkullkastade träd som ligger över vägen. Även på väg 1589, mellan Kullstorp och Eljaröd kyrka, samt på väg 1587, väster om S:t Olof, hindras trafiken av nedfallna träd under måndagsmorgonen.

Men stormen Ciaras framfart har påverkat trafiken på vägar i andra delar av länet också. Strax nordväst om Sjöbo, på väg 104 mellan viken och Övedskloster, har trafiken fått stoppas i båda riktningarna på grund av ett träd som ”delvis ligger över vägen”. Likaså blockerar ett träd delvis vägbanan mellan trafikplats Roslöv och trafikplats Skarhult.

På väg E65 öster om Svedala blockerade ett nedfallet träd körbanan. Räddningstjänsten fick slutligen åka ut till platsen och såga sönder trädet för att få bort det.

Räddningstjänst Syd fick under kvällen in ett 30-tal larm, i 6-7 fall gjordes utryckningar. För övrigt löstes situationen av Vägverket och privatpersoner.
– Det har varit nedfallna träd över vägar, vi har haft någon stolpe, ett tak som blåst ner och man har varit orolig för en byggställning i Malmö, säger Joel Johansson, inre befäl på Räddningstjänsten Syd.

Han säger att stormen inte inneburit stora problem.
– Folk verkar ha lyssnat på varningarna och hållit sig hemma. Vi har inte haft något fall som varit i närheten av en personskada.

Läget just nu (07.40): 

Öresundsbron: Till följd av fortsatt hårda vindar under måndagen avråds vindkänsliga fordon från att passera bron.

SMHI: Har fortfarande en klass 1-varning ute om kraftiga vindbyar i södra Skåne.

Tågtrafiken: Tågen är inställda på sträckan Malmö – Simrishamn, Helsingborg – Ängelholm och Helsingborg – Förslöv på grund av stormen.

Dagens fråga

Åt du semla under fettisdagen?

Loading ... Loading ...