Det här är Nooshi. Foto: TT

Det här är Nooshi

Ingen har hitintills trätt fram som en seriös motståndare till vice ordförande Nooshi Dadgostars kandidatur till Vänsterledare. Om man frågar partikamrater och meningsmotståndare framträder en spretig bild av vem hon är. Förmodligen blir hennes största utmaning just detta: hon är en doldis som partikamrater, meningsmotståndare och politiska nördar känner till. Hon kommer att behöva arbeta hårt för att forma bilden av sig själv och sitt ledarskap och inte få den formad av andra med en egen agenda.
Det verkar som om hon vill fortsätta samarbetet med Moderaterna och får både skäll och beröm av dem.
Hanif Bali menar att Dadgostar ”åter sossar till frukost”, vilket är en fin komplimang när det kommer från honom, som rör sig på gränsen till vad som är acceptabelt för en riksdagsledamot i samhällsdebatten.
Moderaten Mats Green menade i en debattartikel i Dagens Samhälle att Dadgostar vill ge kommuner möjlighet att överta mark från markägare utan ersättning, på kommunistdiktaturmanér. Hon förnekade det, men det är ett problem som hon kommer att behöva förhålla sig till: det finns ingen färdig bild av henne, så folk kommer att ha svårt att avgöra vad som är rimligt och sant.
Vänsterpartiet har inte varit främmande för radikala förslag förut, vilket gör det svårt att avgöra hur långt de skulle gå under nytt ledarskap. Även om det rör sig om desinformation behöver det inte betyda att folk inte kommer att tro på det: när något har fastnat kan det vara nästan omöjligt att få folk att glömma.
Aftonbladets Lena Melin varnar för att Dadgostar kan bli en ny ”Lennart”, det vill säga Centerpartiets kortvariga partiledare Lennart Daléus, som misslyckades eftersom han var okänd. Nooshi Dadgostar beröms för skicklig debatteknik och detaljkunskaper om hjärtefrågor, vilket en partiledare har nytta av. Men nog vore det enklare och säkrare för Vänsterpartiet om Ulla Andersson kandiderade.

Dagens fråga

Ska du gå på bokrean i år?

Loading ... Loading ...