Anders Månsson, (S), är numera oppositionsråd. Foto: TT

Fler SD-ledda styren

Turbulensen i många skånska kommuner fortsätter. För ett par veckor sen valdes ännu en sverigedemokrat till ordförande i kommunstyrelsen, den här gången i Bjuv. På novembermötet tvingades den S-ledda minoriteten kasta in handduken då deras budgetförslag röstades ner och moderaterna valde att stödja SD:s budgetförslag. En kommun som styrts av socialdemokrater sen urminnes tider är nu alltså en av sex skånska kommuner där SD styr eller är med i ledningen.
Efter valet 2018 har det varit svåra konvulsioner i många kommuner och nya konstellationer har tvingats fram. Har utvecklingen i Bjuv bara följt trenden i flera andra kommuner, eller har nedläggningen av Findus påverkat mer än man tror? Ingen har väl ett riktigt svar på detta, men att släppa ifrån sig makten måste svida hos många socialdemokrater i Bjuv.
När en stor industri som dominerat en hel ort läggs ner skapar det förstås svallvågor i hela kommunen. Kanske har känslan av förlust dolt det positiva som faktiskt har hänt på det gamla Findusområdet. Där finns numera Foodhills och Food Valley of Sweden och verksamheter som ger arbete åt fler än på Findustiden. Men troligen är alldeles för många okunniga om det positiva som händer. SD är ju inte kända för positivt tänkande och kanske har den gamla kommunledningen underskattat betydelsen av att kommunicera tydligare. Bjuv är fortfarande en metropol för matfrågor, kanske mer innovativ än någonsin. Förhoppningsvis förstår det nya styret vikten av att stödja dessa verksamheter i ord och handling.
Kanske har turbulensen inom kommunen ingen koppling alls till Findus nedläggning, det är förstås svårt att veta. De andra skånska kommunerna med SD-styre har inte alls samma bakgrund och där finns andra anledningar. Gemensamt är dock att moderaterna gjort det möjligt för SD att komma till makten. I Svalöv och Bjuv har dessutom L gjort konstiga överväganden för att stödja SD. Låt oss slippa dessa debacle efter valet 2022.

Dagens fråga

Gick din mello-favorit vidare till final?

Loading ... Loading ...