Ljudet av vems stad

Att spela in en stads ljudbild låter som ett roligt projekt. Det sätter igång tankarna kring i vilken miljö man vistas och vilka ljud som skulle ingår ens egen ljudbild av staden. Det finns värre saker att lägga på än ett roligt projekt med att spela in ”ljudet av Malmö”.

Men sen var det detta med prislappen. Att spela in och mixa ljud på ett professionellt sätt tar tid och kostar pengar. De flesta skattebetalare, särskilt de som lever i en stad där det finns sociala problem ser det som lyxkonsumtion att lägga nästan en halv miljon på ett sådant projekt. Innan man använder skattepengar bör man alltid fråga sig vem det gynnar och om skattebetalarna kommer att känna att deras pengar använts på ett rimligt sätt.

Problemet med ett sånt projekt är också att mitt Malmö inte är ditt Malmö. Hässleholm låter annorlunda för den som lever annorlunda än du. För vissa låter Stockholm som Slussen, för vissa som Djurgården.
Mitt Malmö är havsljud, eftersom strandpromenader tillhör mina vardagsnöjen. Badtunnan på kallbadhuset på Ribersborg kluckar på ett särskilt sätt när man blir många och det svämmar över. Sommarens skrikande måsar och alla i kön till glassbaren. Fritösen på Falafel nr 1, även om jag saknar ljudet av Youssif bakom kassan nu när han sålt restaurangen. Bussbromsarna på centralen. Malmö Live precis innan konserten börjar. Blomsterhandlaren på Gustav Adolfs torg som packar ihop för dagen och pendlarna på Triangeln.

Sveriges Television har spelat ljudsnutten från Malmö för folk och frågat vad de tycker. De uppfattar det som allmänna stadsljud, kanske med lite havsmiljö. Rätt anonymt, alltså.
Malmö stad menar att man gjort ljudinspelningen för att spara pengar genom att ha sin egen ljudbild så man inte behöver betala licenspengar för ljudspår och inte måste lägga arbetstid på det. Stadens kommunikationsstrateg menar att man kommer att ha tjänat in kostnaden på ett par år. Det vore intressant att se en utvärdering av det om ett antal år.

Ett ytterligare syfte är att man ska kommunicera bättre med Malmöborna. Jag ser fram emot att få uppleva allt det spännande som vi förhoppningsvis får för dessa skattepengar. Om man vill att medborgarna ska uppleva det som väl investerade pengar ska det nog till rätt spännande material.

Jag kan inte låta bli att undra varför man inte bad medborgarna att skicka in sina versioner av ljudet av Malmö, om man har som målsättning att stärka kommunikationen med dem. Mitt Malmö låter förmodligen inte alls som ditt. Tänk vad spännande att få höra ljudet av någon annans stad. Galoppbanor, Möllevångstorgets marknad, Malmö FF-match, pubquiz på Pickwick. Så kanske Malmö låter för någon annan.
Tydligen var tanken från början att ljudet skulle kunna användas på många olika sätt: på ålderdomshem och busshållplatser, till exempel. Jag förstår inte kopplingen till ålderdomshem, men busshållplatser låter för all del trevligt – men då borde varje hållplats låta som området man befinner sig i. Måsar som soundtrack på Södervärn skulle kännas konstigt.

Dagens fråga

Gick din mello-favorit vidare till final?

Loading ... Loading ...