Simon Erlandsson. Foto: Jonny Nilsson/Arkiv

Sjöbobrottare ut direkt i EM

Brottning Simon Erlandsson från Pan i Sjöbo fick bara en match i EM i Rom.

Han föll efter en jämn kvalmatch mot armeniern Karen Aslanyan med 1-3 på tisdagen. Detta efter att ha haft ledningen med 1-0 och grepp om matchen.

25-årige Erlandsson hade fått kämpa hårt med bantningen för att komma ner till 67 kilo.

– Det var länge sedan jag var nere i 67, sedan kanske jag började för sent. Men det har inte blivit någon vätska eller mat på två dagar och sedan fem hekto i bastun i morse, sade han till flera medier.

Sjöbobrottaren hoppades dock på att Aslanyan skulle gå till final. Då hade han nämligen fått brottas i återkvalet. Men Aslanyan förlorade mot ryssen Nazir Abdullajev i semifinal, så den förhoppningen gick upp i rök.

Helsingborgaren Emil Sandahl fick också bara en EM-match. Han föll i åttondelsfinalen med 3-0 mot bulgaren Tarek Mohamed i 87-kilosklassen.

Svensken Bogdan Kourinnoi förlorade sin kvartsfinal mot Rafig Huseynov från Azerbajdzjan i 82-kilosklassen. Men han har däremot chans att vinna en EM-medalj genom återkval. Huseynov säkrade nämligen plats i finalen i och med segern mot hemmabrottaren Ciro Russo.

Om 27-årige Spårvägenbrottaren vinner onsdagens möte med nederländaren Tyrone Sterkenburg är han klar för bronsmatch mot Russo.

Då kan han följa exemplet från Alex Kessidis, AIK.

Svensken återkvalade sig på tisdagen fram till en match om bronsmedalj i 77-kilosklassen, och besegrade där ukrainaren Volodymyr Jakovlijev med 5–2.

Matchen var till en början avvaktande och svensken kunde med sin längdfördel kontrollera ukrainaren som inte gavs några lägen att ta poäng. I stället blev Jakovlijev varnad för passivitet och försatt i parterrläge av domaren, skriver svt.se.

Kessidis utnyttjade övertaget utmärkt och tillskansade sig en fempoängsledning efter två separata kast. Sedan kunde Kessidis, komfortabelt kontrollera matchen. Slutresultatet skrev till 5-2.

Kessidis, som redan är klar för OS, kunde därmed ta hem EM-bronset i grekisk-romersk stil.