Annons

Upphandlingsbetyg något sämre än 2018

Osby • Publicerad 11 februari 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

Osby och Östra Göinge har en gemensam upphandlingsenhet. För att mäta verksamheten skickas årligen en enkät ut till samtliga leverantörer som lämnat anbud under det gångna året.

Nu har undersökningen genomförts för femte året i följd. Syftet med undersökningen är att följa upp målet att ”utforma upphandlingar och tydliga upphandlingsdokument som gör det attraktivt och enkelt att lämna anbud”.

Annons

Årets resultat visar totalt sett på en viss nedgång jämfört med förra året, från 4,37 till 4,23 på en femgradig skala, men fortfarande ungefär i nivå med tidigare år.

I enkäten får anbudsgivarna ta ställning till åtta olika påståenden som rör de tre områdena bemötande, tydliga upphandlingsdokument och om det är attraktivt och enkelt att lämna anbud.

Resultatet för sju av de åtta påståendena har sjunkit, men företrädesvis marginellt – samtliga får över 4,0 i betyg. I ett pressmeddelande beskrivs hur den tydligaste trenden återfinns kring hur tydliga upphandlingsdokumenten är. Där har resultatet sjunkit från 4,41 till 4,18.

Trots sänkningen jämfört med ifjol är företrädare för kommunerna nöjda med undersökningens utfall:

– Vi är mycket glada för att leverantörer som deltar i kommunernas upphandlingar fortsätter att vara positiva till hur vi genom för dem. Ett proffsigt bemötande och en bra dialog är viktigt för att kommunen ska vara en attraktiv affärspartner, säger Niklas Larsson (C) och Patric Åberg (M), kommunalråd i Osby respektive Östra Göinge i ett gemensamt uttalande.

Totala genomsnittsbetyg:

2019: 4,23.

2018: 4,37.

2017: 4,16.

2016: 4,21.

Annons

2015: 4,31.

Betyget grundar sig i åtta olika påstående som anbudsgivarna fått betygssätta utifrån en femgradig skala.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons