Ann Linde. Foto: TT

Polisambassadören

Utrikesminister Ann Linde lade under onsdagen fram sin första utrikesdeklaration för inför riksdagen. Då framkom bland annat att Linde tänker tillsätta en särskild ambassadör för att arbeta med den internationella organiserade brottsligheten. Linde säger att hon vill använda utrikespolitiken för att göra Sverige tryggt och det är så klart en viktig del av utrikespolitiken att man ska kunna skapa lugn och ro på hemmaplan.
Det finns redan internationella samarbeten mot organiserad brottslighet och det kommer eventuellt inte att göra så mycket skillnad att också ha en ambassadör som ska titta på organiserad brottslighet.
Linde menar att det är ett problem att Sverigebilden utomlands blivit mer negativ, vilket kan skapa sämre konkurrenskraft på olika sätt. Frågan är om inte en ambassadör med inriktning mot organiserad brottslighet förstärker snarare än motverkar bilden av att det blivit värre i Sverige. Regeringen måste fundera över vilken historia de berättar om brottsligheten. Det duger inte om medborgarna blir oroliga och tror att brottsligheten har ökat, vilket tyvärr många svenskar gör, trots att den faktiskt minskat i de flesta kategorier. När regeringen belyser organiserad brottslighet måste det vara med ett sansat budskap. Det är viktigt att de inte avsiktligt sprider missvisande information eller överdriver.
Linde vill fortsätta att satsa på försvarssamarbetet med Finland, vilket är en god idé: Finland har en hel del expertis som vi gynnas av och små länder blir starkare tillsammans.
Lindes agenda orsakar, till skillnad från Margot Wallströms första åtgärder som utrikesminister, inga diplomatiska kriser och får ses som tämligen ”snäll”. Kung Carl Gustaf kommer inte behöva åka till en diktatur med mössan/kronan i hand och be om ursäkt. Konsensus kring Lindes utrikesdeklaration är att man nog kan förvänta sig ett betydligt mindre kontroversiellt ledarskap än Margot Wallströms.
Martina Jarminder

Dagens fråga

Gick din mello-favorit vidare till final?

Loading ... Loading ...