Annons

18-åring utvisas efter fem år i Sverige

Bjärnum Det är ont om tid. Redan den 19 februari måste 18-åriga Valeriia Chyzhykova lämna sin mamma, pappa och lillebror i Bjärnum. Hon ska efter nästan fem år i Sverige utvisas till Ukraina, medan resten av familjen kommer att få stanna här.
Hässleholm • Publicerad 13 februari 2020 • Uppdaterad 14 december 2021
Valeria tillsammans med mamma Oksana i köket i Bjärnum. Den 19 februari måste hon ha lämnat Sverige. Hon kan söka nytt uppehållstillstånd från hemlandet, men handläggningstiden är mycket lång.                                                             Foto: Per Norström
Valeria tillsammans med mamma Oksana i köket i Bjärnum. Den 19 februari måste hon ha lämnat Sverige. Hon kan söka nytt uppehållstillstånd från hemlandet, men handläggningstiden är mycket lång. Foto: Per Norström

Valeriia Chyzhykova visar sin nyinköpta studentmössa.

– Vad ska jag med den till nu? Den här våren skulle jag tagit studenten, det är min sista termin på gymnasiet. Nu vet jag inte hur det blir, det känns bortkastat att gå nästan en hel utbildning och sen får jag inte göra klart det allra sista, säger hon.

Annons

Valeriia Chyzhykova kom till Sverige 2015 från Ukraina, tillsammans med mamma, pappa och lillebror. Hon är i dag 18 år och går sista terminen på Drottnings Blankas gymnasium, programmet för hår- och makeupstylister.

Anledningen till att hon utvisas är just att hon fyllt 18 år. Det spelar ingen roll att hon fortfarande bor hemma hos sina föräldrar och är helt beroende av dem.

Valeriia berättar om varför de reste till Sverige. Hennes pappa tillverkade möbler och det gick bra, men i Ukraina måste man betala under bordet hela tiden, och hennes pappa ville inte det. Han fick då problem och hela familjen hotades.

Det blev med tiden så svårt att de inte kunde bo kvar i Ukraina. De valde då att lämna allt i hemlandet och resa till Sverige, som de visste är ett tryggt land.

Här i Sverige har familjen rotat sig. Valeriias pappa har fast heltidsarbete som montör och hennes mamma arbetar deltid på frisersalong. Hennes 10-årige bror går i skolan och han har funnit sig helt tillrätta.

Och de trodde alla att det skulle ordna sig när Valeriias pappa till slut fick positivt besked från Migrationsverket, efter att ha väntat nästan fyra år på beslut. Men så kom utvisningsbeslutet som splittrar familijen.

– Vi väntade i hela tre dagar med att berätta för Valeriia, säger mamma Oksana när vi träffas i huset i Bjärnum.

Det var en stor chock, en stor sorg som föll på mitt hjärta. Det är inte tryggt i Ukraina för en ung flicka som bara är 18 år, säger Oksana.

– Hon har inga anhöriga kvar i Ukraina, fortsätter mamma Oksana.

Farfar och farmor bor i Ryssland och mormor och morfar i Moldavien. Valeriia kommer att hamna på gatan i Ukraina, enligt Oksana.

Annons

– När vi kom till Sverige började jag skolan och det har gått jättebra, säger Valeriia.

Hon har lärt sig svenska och stortrivs. Den här terminen skulle hon ha tagit studentexamen. Men nu vet hon inte hur det blir, om hon kan komma tillbaka eller inte, till familjen och tryggheten i Sverige.

– Det känns som att min tid i Sverige är bortkastad. Jag vill stanna med min familj och jag kunde väl åtminstone få gå klart gymnasiet här, säger Valeriia.

En namninsamling har startats på Facebook, där den som vill att Valeriia ska få stanna i Sverige kan skriva under.

Rektor Marie Roslund på Drottning Blankas gymnasium har meddelat att Valeriia får behålla sin utbildningsplats om hon tvingas resa, och sen kommer tillbaka.

Norra Skåne har sökt Migrationsverkets beslutsfattare Safa Roshdi i Solna för en kommentar, utan framgång.

Per Norström
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons