Nyheter

Fler väljer att åka med tåg

Foto: News Øresund
Artikel Nyheter Under 2019 ökade antalet resor med SJ. Tågbolaget sålde hela 34,3 miljoner resor vilket är en ökning med hela 2,5 miljoner resor jämfört med året innan.

Det är framförallt inom kategorin "affärsresande" där ökning har varit markant i antal tågresor under 2019 då fler svenskar valde att ta tåget vid jobbrelaterade resor.

Även vid punktligheten har det gått bättre för SJ:s tåg under 2019. Sammanlagt anlände nio av tio SJ-tåg inom fem minuter från utsatt tid vilket är det bästa resultatet sen det branschgemensamma målet på 95 procents punktlighet fastställdes 2013.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Branagh ska spela Boris Johnson i coronaserie

Kenneth Branagh spelar Boris Johnson i en serie som följer den brittiske premiärministern under covid 19-pandemin. Arkivbild.
Foto: Eric Charbonneau/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Kenneth Branagh ska spela den brittiske premiärministern Boris Johnson i en ny tv-serie, skriven och regisserad av Michael Winterbottom. Enligt Variety ska den handla om Storbritanniens hantering av coronaviruset och sändas i fem avsnitt på tv-kanalen Sky.

Titeln är "This sceptred isle", ett citat från William Shakespeares pjäs "Richard II". Passande för Kenneth Branagh som varit en ivrig uttolkare av den brittiske dramatikern. Uttrycket betyder ungefär "den bemäktigade ön" och är en beskrivning av England.

Serien ska följa Boris Johnson under de första dagarna av coronavirusets framfart, under tiden han själv blir smittad av viruset, inlagd på intensivvårdsavdelning och tillfrisknar. Även sjukvårdspersonal, forskarna som försöker finna ett vaccin och människor som jobbar i hemtjänsten skildras i miniserien, enligt regissören Winterbottom.

Inrikes

100 gravstenar välta på begravningsplats i Solna

Gravstenar har välts på Norra begravningsplatsen i Solna norr om Stockholm, enligt polisen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Omkring 100 gravstenar har välts på Norra begravningsplatsen i Solna norr om Stockholm, enligt polisen.

– Vi fick kännedom om det klockan 15.32 i dag. Gravstenarna har välts och vi kommer att utreda det som brott mot griftefriden, säger polisens presstalesperson Towe Hägg.

Polisen har ingen uppgift om vandaliseringen har riktats mot någon särskild religion eller del av begravningsplatsen.

Den tekniska undersökningen är påbörjad men inte avslutad. Det innebär att den avspärrning som finns på Norra begravningsplatsen kommer att kvarstå under natten mot söndag.

Det är tredje gången på kort tid som Norra begravningsplatsen utsätts för skadegörelse – vid två tillfällen i december vältes gravstenar på begravningsplatsen.

Inrikes

Kvinna omkom i krock i Vårgårda

Trafiken stängdes av i båda riktningarna på E20 i Vårgårda kommun efter en frontalkrock mellan två fordon. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En kvinna i 40-årsåldern omkom i en trafikolycka på E20 norr om Vårgårda, enligt polisen. Kvinnan färdades i en bil som frontalkrockade med en annan bil vid halv sju-tiden på lördagskvällen.

– Ett av fordonen har kommit över på fel sida, säger Johan Ljung, vakthavande befäl vid polisen.

Två personer som färdades i den andra bilen har förts till sjukhus, men polisen kan inte svara på hur allvarligt skadade de är.

Trafiken var avstängd i båda riktningarna efter olyckan men släpptes senare på igen.

Sport

Fem under par för Lindberg

Pernilla Lindberg. Arkivbild.
Foto: Christer Höglund/TT
Sport
Sport

Efter en trög start i säsongspremiären på USA-touren lossnade det för golfaren Pernilla Lindberg på den tredje ronden av Tournament of Champions i Florida.

Den 34-åriga svenskan, som vann majortävlingen Ana Inspiration 2018, gick på fem under par och noterade 66 slag. Lindberg bokfördes för sex birdies och en bogey.

Efter att ha noterat 70 respektive 72 slag de första dagarna har hon inget med slutsegern att göra, men klättrade till 15:e plats. Madelene Sagström gick två under par för andra dagen i rad och ligger delad 19:e.

Dagens bästa runda stod Jessica Korda för då hon gick på hela elva under par, 60 slag. Amerikanskan klättrade till andra plats, två slag bakom ledande landsmaninnan Danielle Kang.

Startfältet i säsongspremiären består av 25 vinnare från de tre senaste åren på USA-touren.

Nyheter

Väg 21 avstängd efter olycka

Nyheter
Kvidinge En olycka har inträffat på riksväg 21 i höjd med Kvidinge och vägen är till följd av det avstängd.

Olyckan inträffade strax efter klockan 22 på lördagskvällen och polis, räddningstjänst och ambulans budades till platsen. En personbil hade kört in i mitträcket och föraren fick tas ur bilen genom ett så kallat ”säkert uttag” och fördes efter det med ambulans till sjukhus. Trafikverket meddelar att vägen är avstängd i båda riktningarna och att prognosen för när trafiken kommer kunna flyta på igen är satt till klockan 23.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Omega 3

Stor efterfrågan på Omega 3 råder i hela landet

Omega3 Ända sedan pandemin startade har försäljningen av tillskott och munskydd ökat drastiskt.

Senast igår rapporterade Kronans apotek att försäljningen av munskydd ökat med 86% under augusti jämfört med juli.

Ett tillskott som väckt både debatt och anmälningsvåg mot en viss Katrin Zytomierska är omega-3. Detta efter att Zytomierskas reklam fick över 120 anmälningar då reklaminlägget ansågs vilseledande och vinklades enligt många mot att Omega 3 skulle skydda mot Covid-19.

”Omega 3 relaterade sökord står ut i dagsläget”

Enligt Hittaonlineapotek som är en jämförelsesida för online apotek så har trafiken ökat drastiskt senaste två månaderna för söktermer som ”bästa omega-3”.

Då majoriteten av trafiken som kommer in till sidan är organisk så kan vi enkelt mäta och se vilka termer som är populära på de olika sökmotorerna.
 Just omega 3 relaterade sökord står ut i dagsläget. Där har vi fått lägga extra krut på artikeln besökarna verkar uppskatta vår jämförelse och den informationen vi har att erbjuda.

Jämförelsen av bästa Omega 3 hittar du här.

Kort om Omega 3

Omega-3 är ett samlingsnamn för en grupp av fleromättade fettsyror. Fem till tio procent av den energi som vi får i oss från mat rekommenderas komma från fleromättade fetter.

Du hittar fleromättade fetter i form av omega 3 och omega 6 i livsmedel som lax, makrill, sill, sardiner, algväxter, valnötter eller rapsolja.

Livsmedelsverket rekommenderar en varierad kost med fisk två-tre gånger i veckan.

Sport

Danmark till kvartsfinal i VM

Lasse Andersson och hans Danmark besegrade Japan och är klart för kvartsfinal i VM.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport

Danmark är klart för kvartsfinal i handbolls-VM efter seger med 34–27 över Japan. Däremot är Kroatien illa ute efter chockförlust mot Argentina, 19–23.

Argentina gick därmed upp på andra plats, förbi Kroatien, och har allt i egna händer inför sista omgången på måndag då Qatar väntar. Kroatien möter Danmark.

De två främsta lagen i grupp 2 går till kvartsfinal där de ställs mot de två främsta från Sveriges grupp.

Danmark toppar gruppen på åtta poäng, två poäng före Argentina och tre före Kroatien.

I segermatchen mot Japan gjorde Emil Jakobsen VM-debut och blev bästa målskytt med tolv mål. Stjärnan Mikkel Hansen missade matchen på grund av sjukdom.

Sverige spelar en helt avgörande match om kvartsfinalplatsen mot Ryska handbollsförbundets lag på söndagen.

Skåne

Glada Geten prisades som årets destination

Victoria Mårtensson Winberg och Henrik Mårtenssons gårdsmejeri i Tyringe fick ta emot pris.
Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne
Mat Glada Geten i Tyringe prisades under lördagskvällen och utsågs till Årets destination när Skånska gastronomipriset utdelades.

Ägaren Victoria Mårtensson-Winberg befann sig på plats på Malmö Rådhusoch tog emot priset under lördagskvällen. Och hon var i fint sällskap. Andra kända Skåne-krogar som prisades under kvällen var bland annat Buchon i Malmö (årets skånska värdskap), Kullabergs vingård (årets skånska vinpris) och Lupinta (Årets skånska miljö- och hållbarhetspris).

Priserna delades ut för sjunde gången och juryn skriver att det har varit ett tufft år för restaurangbranschen 2020 och att man hoppas att utmärkelserna ska inspirera och inge hopp inför ett bättre 2021.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Elva döda i IS-bakhåll i Irak

En attack har krävt flera dödsoffer nära den centralt belägna staden Tikrit i Irak.
Foto: TT
Utrikes
Utrikes

I Irak har minst elva medlemmar i den statligt understödda milisen Hashed al-Shaabi dödats i ett bakhåll av terrorgruppen IS.

Uppgiften kommer från irakiska säkerhetskällor och attacken uppges ha ägt rum i närheten av den centralt belägna staden Tikrit.

Jihadisterna rapporteras ha använt handeldvapen när de i skydd av mörkret angrep milismedlemmarna.

Attacken kommer två dagar efter att minst 32 människor dödades i ett självmordsdåd utfört av två personer på en marknad i centrala Bagdad.

IS sade sig då ligga bakom dådet i torsdags – som är den dödligaste attacken på flera år i Irak.

Iraks regering utropade seger i kriget mot IS i december 2017. Terrorgruppen har dock fortsatt att genomföra attacker i mindre skala.

Som mest kontrollerade IS nästan en tredjedel av Iraks yta efter terrorrörelsens offensiv som inleddes under sommaren 2014.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL