Tonåringar dömda för rån och utpressning

ÖSTRA GÖINGE En 17-årig pojke från Östra Göinge döms till rån och medhjälp till utpressning. Han har begått brotten tillsammans med två pojkar från Kristianstads kommun, 17 respektive 18 år gamla.

Utpressningen inträffade mellan november 2018 och januari 2019. Den 18-årige Kristianstadsynglingen sökte upp en pojke på en fritidsgård i Kristianstads kommun. 18-åringen hävdade att pojken var skyldig honom 7 000 kronor. Pojken hade inga skulder till 18-åringen och tolkade skulden som en påhittad bot. Han uppfattade det också som att han skulle straffas om han inte betalade.
Några dagar senare sökte de tre gärningsmännen upp pojken och uppmanade honom att betala. Pojken blev rädd och bad några vänner hjälpa honom med betalningen. Vännerna bidrog med bland annat klocka, märkesjacka och märkessolglasögon till ett nyprisvärde av totalt drygt 9 000 kronor. Pojken gav sakerna till gärningsmännen, som dock hävdade att det inte var tillräckligt.
Kring nyår träffades 18-åringen och pojken av en slump och pojken tvingades då överlämna 1 000 kronor. Därefter hade 18-åringen på nytt kontakt med pojken, som då överlämnade en spelkonsol med handkontroller samt 600 kronor.
Tingsrätten menar att 18-åringen har haft den mest framträdande rollen av de tilltalade och det anses visat att han genom tvång förmått pojken att överlämna pengar och annan egendom. Han döms därför för utpressning.
Den 17-årige pojken från Kristianstad anses av Tingsrätten ha agerat i samförstånd med 18-åringen och döms också för utpressning.
17-åringen från Östra Göinge har kört omkring de andra två gärningsmännen i A-traktor. Han bedöms inte ha haft en så aktiv roll att han kan anses vara gärningsman, men han döms för medhjälp till utpressning.
17-åringen ska solidariskt med de andra två gärningsmännen betala skadestånd på 12 800 kronor till offret.

I november 2018 bestämde 17-åringen från Östra Göinge träff med en nära bekant vid en skola i Kristianstad. Anledningen till träffen var att 18-åringen ville träffa pojken för att driva in en påhittad skuld. 18-åringen och ytterligare två personer åkte med 17-åringen från Östra Göinge. Innan de kom fram till den avtalade mötesplatsen lämnade dock trion A-traktorn och kvar i fordonet var bara 17-åringen från Östra Göinge samt en flicka.
Enligt tingsrätten lämnade tre av personerna fordonet för att offret inte skulle misstänka något utan känna sig trygg med att hoppa in i A-traktorn. När offret hade satt sig i passagerarsätet kom 18-åringen och den andre 17-åringen fram till bilen och attackerade offret. De utdelade bland annat slag samt tog stryptag. De stal cigaretter, mobiltelefon och tröja i samband med överfallet.
De tre – 17-åringen från Östra Göinge samt 17-åringen och 18-åringen från Kristianstad – har enligt tingsrätten tillsammans och i samförstånd planerat att överfalla och råna pojken och de har sedan realiserat planerna. De döms därför för rån. En fjärde person, en 17-åring från Kristianstad, bedöms inte ha varit lika involverad i rånet, utan döms för medhjälp till rån.
De fyra ska solidariskt betala skadestånd på 12 800 kronor till pojken.
För brotten som 17-åringen från Östra Göinge döms för – rån, medhjälp till utpressning samt olovlig kärning – blir påföljden 40 timmars ungdomstjänst.

Dagens fråga

Har du bra självförtroende?

Loading ... Loading ...