Annons

Existentiell och hjärteknipande film

Recension Prisade La belle epoque kommer att bli en publikmagnet även i sverige skriver tidningens recensent.
Publicerad 14 februari 2020 • Uppdaterad 13 december 2021
La belle epoque. Pressbild
La belle epoque. Pressbild

Om vi liknar vandringen mellan vaggan och graven med ett stormigt hav och dess glädjeämnen med små öar här och var som ger andhämtningspauser av skratt och harmoni får vi en pusselbit til franska regissören Nicolas Bedos nya film La belle epoque.

En annan är botaniseringen bland våra val och var vi lägger ribban vid egen och andras förändringar när tidens tand börjar nagga oss. Victor (Daniel Auteuil) har vid 70 års ålder framtiden bakom sig när det gäller att hänga med i vår tids tekniska förändringar. En gång var han en framgångsrik tecknare och illustratör, på den tiden människor läste böcker och tidningar och nätet och datorer var näst intill sci-fi.

Annons

Hustrun däremot har bägge fötterna inne i den digitala världen och när hustrun slängt ut Victor till förmån för sin älskare accepterar Victor ett erbjudande om att delta i en form av rollspel som är en kombination av historiskt återskapande med hjälp av aktörer och tidsenlig rekvisita.

Man får själv välja epok i livet och Victor väljer det glada 70-talet med fri kärlek och stundande karriär. Victor vill återskapa mötet med sin hustru och de känslor de hade när allt började och med en skådespelerskas hjälp hamnar han i ett iscensatt deja-vu.

La belle epoque är en briljant balansgång mellan filosofisk betraktelse över existentiella frågor och hjärtknipande feelgood-stämning. Dialogen är ömsom kvick och underfundig och ömsom eftertänksam och vemodig.

Poängen är att vi måste acceptera förändringar på gott och ont för att utvecklas och få perspektiv på vårt liv som det har blivit. Livet är som ett val man inte får någon ångervecka på. Att den här filmen har blivit en stor framgång i Cannes och på hemmafronten är inte svårt att förstå och att den blir en publikmagnet i övriga Europa också med sin allmängiltiga story är ingen vild gissning.

Fakta:

FILM

La belle epoque

Regi: Nicolas Bedos

Medverkande: Daniel Auteuil, Fanny Ardent, Guillaume Canet med flera

Betyg: 4

Roland Klinteberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons