Ulf Kristersson. Foto: TT

Moderat straffskala

Moderaterna fortsätter att förespråka hårda straff. Den här gången är det unga brottslingar det gäller.
I skrivande stund finns det inga allianser på plats för att se till att det går igenom, men som Ulf Kristersson påpekar kan det numera uppstå märkliga allianser som enas kring sådant man aldrig förr kunnat enas om, så kanske kan M få med sig andra partier på detta.
Moderaterna vill slopa straffrabatten för unga brottslingar och vill också att 15-18-åringar ska kunna häktas lättare. Moderaterna tycker att samhället skickar fel signal när man ger straffrabatt och tycker att samhället borde skicka en motsatt signal och sätta hårt mot hårt.
De vill se särskilda ungdomshäkten, där det till exempel ska gå att studera medan man sitter häktad. Ska man börja ägna sig åt att häkta tonåringar i större skala måste man givetvis se till att häktet är anpassat för det.
Regeringen går åt det motsatta hållet och vill att det ska bli svårare att häkta unga. Här kan man betänka att Sverige kritiserats internationellt för att vi har långa häktningstider, att 18-åringar isoleras och att det saknas riktlinjer för hur man hanterar barn och unga vuxna i fängelse.
Moderaterna vill alltså ta det längre, trots att Sverige redan anses ta i för hårt.
Finns det något som tyder på att det kommer att fungera? Förmodligen handlar det om vilken ungdomsbrottslighet man talar om. Förre justitieministern Thomas Bodström kommenterade straffskärpningar i slutet av förra året och menade att det inte hade någon betydelse för unga som är tungt kriminella om straffen skärps. Han menar att de inte känner till de nuvarande straffskalorna, vilket gör att straffskärpning inte gör någon skillnad.
Moderaterna har dock en poäng i att det blir problematiskt när man släpper unga rånare direkt efter att de begått brott. Enligt Moderaterna sker det att unga som gripits och släppts begår nya rån redan samma dag, vilket är ett problem som vi måste försöka hitta en lösning på.
Martina Jarminder

Dagens fråga

Gick din mello-favorit vidare till final?

Loading ... Loading ...