Annons

Multisjuk nekas p-tillstånd

laxbro Efter 25 år drogs multisjuka Bergliot Christenssons, 87, parkeringstillstånd i Hässleholm in av kommunen och länsstyrelsen. Hon kan vänta när hennes man parkerar bilen, anser de.
Hässleholm • Publicerad 14 februari 2020 • Uppdaterad 15 december 2021
Bergliot Christensson klarar inte att vänta ensam på sin förare i stan. – Jag är så svag att jag måste ha någon som stöttar mig, säger hon, och hoppas få rätt i högre rätt.                                                                                                                     Foto: Stefan Olofson
Bergliot Christensson klarar inte att vänta ensam på sin förare i stan. – Jag är så svag att jag måste ha någon som stöttar mig, säger hon, och hoppas få rätt i högre rätt. Foto: Stefan Olofson

Hon överklagade beslutet till Transportstyrelsen, som också gjorde tummen ner med motiveringen att hon kan vänta med sin rullator ”vid målpunkten” när hennes man, eller son kör henne till stan för att hitta en parkeringsplats. Nu ställer hon sitt hopp till att länsrätten, som är hennes sista chans att sitt ärende prövat. Hon har överklagat Transportstyrelsens beslut dit.

– Jag är mycket instabil och rädd för att falla, så det är ingen bra lösning för mig och det är banne mig inte handikappanpassat överallt, säger Bergliot Christensson.

Annons

Sedan 50-årsåldern lider hon av artros, som tilltagit genom åren samt några andra svåra sjukdomar och en stroke, som påverkar hennes gång- och rörelseförmåga. Även om kroppen sviker så är sinnet lika vitalt, som alltid.

För drygt ett år sedan var hon tvungen att ställa bilen, som varit hennes lina till det aktiva liv som hon hade. Hennes p-tillstånd drogs in och hon var tvungen att ansöka om ett nytt.

– Jag är aktiv medlem i DHR, RTP i Verdandi för social rättvisa samt i Strokeföreningen och Diabetesföreningen. Jag är en social och utåtriktad person som vill delta i livets alla möjligheter, kunna gå på fotvård och sjukgymnastik, träna och vara med och handla.

Bergliot och hennes man äger en jord- och skogsfastighet i Laxbro. Mannen och sonen är ute i skogen och jobbar på dagarna.

– Tidigare kunde jag utföra mina ärenden och besök med hjälp av bilen. Nu sitter jag fast i min arbetsstol på hjul och sparkar mig fram i köket. Det är verkligen inget roligt.

Hon kan inte ens ta sig ut på trappan och den installerade handikapphissen ner till rampen.

Hennes situation hemma förbättras inte av ett p-tillstånd, men det betyder att hon kan få skjuts till stan, utan problem.

– Min man är till åren kommen, rullatorn ska lastas in och ur bilen, vanliga p-fickor är för smala för mina behov och det är nästan alltid fullbelagt på p-platserna i stan när vi kommer dit. Det blir för jobbigt för mig att följa med när jag måste vänta vid målplatsen och att sitta och vänta i bilen är inget alternativ, säger Bergliot Christensson.

Hon får hjälp med att ta sig fram genom byråkratin av sin tidigare sjukgymnast Rose Marie Wingren.

– Det krävs en del arbete med överklaganden intyg och korrespondens med myndigheterna. Det blir för mycket för en ensam sjuk gammal person, säger Rose Marie Wingren.

Annons

Bergliot Christensson säger i bakgrunden att hon inte tänker ge sig.

– Myndigheterna ska åtminstone få en ärlig fight. Jag vill ha kvar min personliga integritet.

Det står i Transportstyrelsens text för parkeringstillstånd att dessa utfärdas både till rörelsehindrade som själva kör motorfordon och till andra rörelsehindrade som regelbundet behöver hjälp av föraren utanför fordonet.

Ett p-tillstånd får endast utfärdas till en person med väsentligt funktionshinder som innebär stora svårigheter att förflytta sig på egen hand.

– Jag uppfyller kriterierna med råge, anser jag, säger Bergliot Christensson.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons